Στην εκτίμηση τους για την πορεία της φετινής άνοιξης στην Ευρώπη προχώρησαν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι του Accuweather.com.
Βόρεια Ευρώπη
Σύμφωνα λοιπόν με τους έμπειρους μετεωρολόγους Tyler Roys και Alan Reppert, οι διαδοχικές διαταραχές θα συνεχίσουν να απασχολούν τη βόρεια Ευρώπη όπως ακριβώς έγινε και τον χειμώνα, καθώς οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη θα συνεχίσουν να οδηγούν τις υφέσεις προς τα βόρεια.
Οι περιοχές από τη βόρεια Ιρλανδία προς τη Σκωτία, τη Βαλτική και βορειότερα, θα έχουν πλούσιες βροχοπτώσεις, πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. “Το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε τον 9ο πιο υγρό Ιανουάριο από το 1962” σημειώνει ο Tyler Roys. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει δεν αναμένονται ισχυρές θύελλες που θα είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα καθώς οι ανεμοθύελλες δεν είναι πολύ συχνές την άνοιξη.
Νότια Ευρώπη
Σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη, ήπιες συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια και ξηρασία θα πρέπει να περιμένει η Ιβηρική χερσόνησος -που ήδη διανύει μία ιδιαίτερα ξηρή περίοδο-, η Γαλλία, η Ιταλία και τα Βαλκάνια.
Ο καιρός θα είναι κατάλληλος για όσους έχουν εξωτερικές εργασίες, ενώ θα ευνοήσει τη συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών και την σπορά των ανοιξιάτικων.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο συνδυασμός της έλλειψης βροχής και των υψηλών θερμοκρασιών στην Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία, θα προκαλέσει συνθήκες ξηρασίας με αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες.
“Η ξηρασία στα νότια μέρη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή” εκτιμά ο Tyler Roys.
Το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου παράγεται στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.
Η Ισπανία κατέγραψε τον δεύτερο ξηρότερο Ιανουάριο του 21ου αιώνα καθώς οι βροχές ήταν κατά 26% λιγότερες από τον μέσο όρο. Τα υδατικά αποθέματα της χώρας έχουν πέσει στο 45% ενώ είδαμε ακόμα και χωριό να εμφανίζεται κάτω από λίμνη που ξεράθηκε. Η έλλειψη νερού και τα χαμηλά αποθεματικά, μειώνουν την ικανότητα άρδευσης και καθώς μπαίνουμε στην ξηρότερη περίοδο του χρόνου, οι αγρότες θα αδυνατούν να ποτίσουν τις ελιές με δραματικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.
Οι ξηρές συνθήκες θα εκτοξεύσουν τις θερμοκρασίες, καθώς όταν το έδαφος είναι ξηρό, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να το θερμάνει πιο εύκολα. “Θα μπορούσαμε να δούμε θερμοκρασίες ακόμα και 3 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο σε περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της νότιας Γαλλίας”, εκτιμά ο Tyler Roys. Καθώς σταδιακά οδεύουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό το ξηρό και θερμό μοτίβο του καιρού στις παραπάνω περιοχές.
Στην Ελλάδα, η βροχόπτωση αναμένεται να είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο, αλλά σίγουρα περισσότερη σε σχέση με τις βροχοπτώσεις στην Ισπανία και την Ιταλία.
Κεντρική Ευρώπη
Ήπιες καιρικές συνθήκες χωρίς παρατεταμένες βροχερές περιόδους ή ξηρασίες θα επικρατήσουν στην κεντρική Ευρώπη. Οι βροχοπτώσεις στην βόρεια Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τα Βαλκάνια θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Καθώς σταδιακά θα αρχίσει να θερμαίνεται το έδαφος, δεν αποκλείονται κάποιες έντονες καταιγίδες ειδικά τον Απρίλιο και τον Μάιο. Επιπλέον, οι πιθανά έντονες καταιγίδες θα είναι ικανές να προκαλέσουν ισχυρούς ανέμους, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες στις παραπάνω περιοχές.
Ισχυρές καταιγίδες θα εντοπίζονται και στην περιοχή των Βαλκανίων το δεύτερο μισό της άνοιξης όπου οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υψηλές πιέσεις θα εγκατασταθούν τον Μάιο πάνω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, διατηρώντας τις θερμοκρασίες χαμηλά. Αυτό το καιρικό μοτίβο μπορεί να προκαλέσει όψιμους παγετούς σε τμήματα των Βαλκανίων.
Συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση των Αμερικανών, η εμμονή των υψηλών πιέσεων πάνω από τη δυτική Ευρώπη όπως ακριβώς έγινε και κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, θα επιτρέπει σποραδικά την δημιουργία διαταραχών στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο που θα προκαλούν κατά περιόδους αξιόλογες βροχές στη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα, ενώ εμμονή θα παρουσιάζουν και οι βοριάδες στο Αιγαίο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!