Οι Γιατροί του Κόσμου άρχισαν να μεταφέρουν το διεθνές προσωπικό τους και να προστατεύουν την τοπική ομάδα τους, καθώς άρχισαν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη χώρα. Το σύνολο της ομάδας της Οργάνωσης αριθμεί περίπου 100 επαγγελματίες και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 2015.
Ως ανθρωπιστική οργάνωση, έχουμε δέσμευση απέναντι στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό, ιδίως στις αυτοανακηρυχθείσες ανεξάρτητες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Όσοι ζουν εκεί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε μια εποχή που αυτή είναι τόσο επειγόντως απαραίτητη.
Φοβόμαστε για τη ζωή των ασθενών μας σε μια περιοχή, όπου το 30% είναι άνω των 60 ετών και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και πρόσβαση σε φάρμακα για τις χρόνιες ασθένειες από τις οποίες πάσχουν. Τώρα που οι κινητές μας μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η κατάσταση γι’ αυτούς είναι πιο δύσκολη από ποτέ.
Οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες υγείας σε ευάλωτους ανθρώπους που ζουν κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε διεκπεραιώσει περίπου 125.000 επισκέψεις. Λόγω του μεγέθους της δράσης μας, είμαστε αποδεκτοί από την τοπική κοινότητα και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον πληθυσμό μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση και οι ομάδες μας να μπορέσουν να εργαστούν ξανά στην περιοχή με ασφάλεια.
Ακόμη και πριν από τη χθεσινή στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για τα προς το ζην. Περισσότεροι από 850.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Φοβόμαστε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά.
Η προστασία των ανθρώπινων ζωών πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων. Καλούμε επειγόντως τα μέρη της σύγκρουσης να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επιπλέον, πρέπει να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι για όσους πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Όλα τα κράτη που θεωρούνται ασφαλείς χώρες πρέπει να είναι ανοικτά για τους ανθρώπους που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές.
Έκκληση για βοήθεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και κυρίως στη Μαριούπολη, διαμένουν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας. Οι Γιατροί του Κόσμου έχοντας δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1990 και γνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας για υποστήριξη, κάνουν έκκληση για την οικονομική ενίσχυση ώστε να υποστηρίξουν τον άμαχο πληθυσμό.
Κάντε μια δωρεά στο mdmgreece.gr/dorees/kane-mia-dorea
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 17 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.
Συμπληρώνοντας 31 χρόνια συνεχούς δράσης το 2021, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.
Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!