Ο ήδη ταλαιπωρημένος από καταστροφές πλανήτης θα πληγεί τα επόμενα χρόνια από ακόμη περισσότερες καταστροφές, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα φτάσει από τις περίπου 400 καταστροφές ετησίως το 2015, σε έναν αριθμό περίπου 560 καταστροφών ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Συγκριτικά με την περίοδο από το 1970 έως το 2000, ο κόσμος υπέστη μόλις 90 έως 100 καταστροφές μεσαίας έως μεγάλης κλίμακας ετησίως, ανέφερε η έκθεση.
Ο αριθμός των ακραίων κυμάτων καύσωνα το 2030 θα είναι τριπλάσιος από ό,τι ήταν το 2001 και θα υπάρξουν 30% περισσότερες ξηρασίες, προέβλεψε η έκθεση. Δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή, είναι και ο COVID-19, η οικονομική κατάρρευση και η έλλειψη τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αποτύπωμα στον αριθμό των καταστροφών, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει πόσο κοστίζουν οι καταστροφές ήδη σήμερα, δήλωσε η Μάμι Μιζουτόρι, επικεφαλής του Γραφείου Μείωσης Κινδύνων Καταστροφών του ΟΗΕ. «Εάν δεν προλάβουμε την καμπύλη, θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες της καταστροφής», σημείωσε. «Είμαστε απλώς σε έναν φαύλο κύκλο».
Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτεί, χειρίζεται και μιλά για τον κίνδυνο καταστροφών και τι εκτιμά περισσότερο, αναφέρει η έκθεση. Περίπου το 90% των δαπανών για καταστροφές είναι επί του παρόντος η βοήθεια έκτακτης ανάγκης με μόνο το 6% για την ανοικοδόμηση και το 4% για την πρόληψη, είπε η Μιζουτόρι σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Associated Press.
Σύμφωνα με τη Μιζουτόρι, δεν χρειάζεται κάθε τυφώνας ή σεισμός να μετατραπεί σε καταστροφή, αφού πολλές ζημιές αποφεύγονται με σχεδιασμό και πρόληψη.
Το 1990, οι καταστροφές κόστισαν στον κόσμο περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Τώρα κοστίζουν περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, και αυτό μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα έμμεσα κόστη, τα οποία το αυξάνουν περισσότερο.
Για χρόνια οι θάνατοι από καταστροφές μειώνονταν σταθερά λόγω των καλύτερων προειδοποιήσεων και της πρόληψης. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια, οι θάνατοι από καταστροφές είναι «πολύ περισσότεροι» από τα προηγούμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης Ρότζερ Πουλβάτρι.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι καταστροφές του COVID-19 όσο και οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής έχουν πλήξει περιοχές που δεν επηρεάζονταν παλαιότερα, όπως οι τροπικοί κυκλώνες που έπληξαν τη Μοζαμβίκη. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι καταστροφές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, επιδεινώνοντας ζημιές, όπως οι πυρκαγιές και οι καύσωνες ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, συμπλήρωσε ο Πουλβάτρι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κοινωνία αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται τον κίνδυνο και προετοιμάζεται για καταστροφές, τότε η πρόσφατη αύξηση των ετήσιων θανάτων από καταστροφές θα μπορούσε να είναι προσωρινή, διαφορετικά είναι πιθανότατα «το νέο μη φυσιολογικό».
Οι καταστροφές πλήττουν τις φτωχότερες χώρες πιο σκληρά από τις πλουσιότερες, με το κόστος ανάκαμψης να αφαιρεί μεγαλύτερο κομμάτι από την οικονομία σε χώρες που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Μάρκους Ένενκελ.
«Αυτά είναι τα γεγονότα που μπορούν να εξαλείψουν τα αναπτυξιακά κέρδη που αποκτήθηκαν με κόπο, οδηγώντας ήδη ευάλωτες κοινότητες ή ολόκληρες περιοχές σε μια καθοδική πορεία», είπε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!