Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, αν δεν μπει φρένο σε αυτή την τάση, τότε στο μέλλον οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν
Αντιμέτωπη με πληθυσμιακή καταστροφή βρίσκεται η Ευρώπη καθώς η οικονομική κρίση «γεννά» λιγότερα μωρά στη γηραιά ήπειρο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η φθίνουσα πορεία του ρυθμού των γεννήσεων που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, εξελίσσεται σε μεγάλο εφιάλτη για την μελλοντική πορεία της Ε.Ε. και την ανάπτυξη.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, αν δεν μπει φρένο σε αυτή την τάση, τότε στο μέλλον οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.
Πορτογαλία
Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, όπου ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς από το 2010. Πολλοί νέοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να βρουν εργασία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής προβλέπει ότι ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων μέχρι το 2060 θα έχει μειώσει τον πληθυσμό της χώρας, από 10,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Παράλληλα, εκτιμήσεις της Eurostat αναφέρουν ότι, μέχρι το 2050 η Πορτογαλία θα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τότε μόλις το 11,5% που πληθυσμού της θα είναι κάτω των 15 ετών.
Ισπανία
Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε με μόλις 1,27 παιδιά να γεννιούνται για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Βέβαια, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι περίπου 1,55 παιδιά για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, οπότε οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, δηλαδή λίγες οικογένειες κάνουν περισσότερα από 2 παιδιά έτσι ώστε ο μέσος όρος να ανεβαίνει.
Όσον αφορά την Ισπανία, οι ειδικοί αναφέρουν στον Guardian, πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι σήμερα, τότε κάθε γενιά Ισπανών θα είναι κατά περίπου 40% μικρότερη από την προηγούμενη.
Ιταλία
Η Ιταλία, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική τάση στον ρυθμό γεννήσεων που παρατηρείται εδώ και περίπου 40 χρόνια. Το 1970 ο ρυθμός γέννησης ήταν 2,37 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία ενώ το 2013 ήταν στο 1,39 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Παράλληλα μόνο πέρυσι περίπου 91.000 Ιταλοί εγκατέλειψαν την Ιταλία για να εργαστούν και να ζήσουν στο εξωτερικό καθώς η ανεργία των νέων έφτασε το 44,2% τον Ιούνιο.
Γερμανία
Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Γερμανία, όπου παρά τα ευχάριστα νέα της περασμένης εβδομάδας πως για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση του ρυθμού γεννήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος όρος του ρυθμού γεννήσεων είναι μόλις 1,4 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Συνολικά ο πληθυσμός μειώθηκε το 2014 κατά περίπου 153.407 άτομα.
Οι προβλέψεις των αρμόδιων αρχών εκτιμούν ότι , μέχρι το 2060 ο πληθυσμός της χώρας από τα 81 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα έχει φτάσει στα 67 εκατομμύρια. Η Γερμανία πάντως χρησιμοποιεί για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό τον τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνει στη χώρα. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι εισέρχονται στη Γερμανία περίπου 530.000 άνθρωποι από άλλες χώρες, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 800.000.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!