Ανοιχτή στο ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για την προσφυγική κρίση εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Πάντως όπως διευκρίνισε η κα Μέρκελ ότι δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η απαραίτητη προεργασία.
Στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στις εν εξελίξει συνομιλίες των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. «Μια Σύνοδος πρέπει να μπορεί να λαμβάνει κάποιες αποφάσεις» και αυτό απαιτεί μια περαιτέρω «προεργασία των υπουργών Εσωτερικών», όπως είπε.
Επί της αρχής πάντως η Α. Μέρκελ εμφανίστηκε ανοιχτή στο ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλονται ήδη «εντατικές προσπάθειες», όπως είπε. Παράλληλα απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μια «δικαιότερη» κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να λάβουν βοήθεια για τη δημιουργία και άλλων κέντρων καταγραφής.
Κατανόηση από Ράσμουσεν
Την κατανόησή του για το γερμανικό αίτημα περί ευρωπαϊκής ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων εξέφρασε ο Λαρς Ράσμουσεν. «Δεν είναι δίκαιο η Γερμανία και μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών κρατών να δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και άλλες καθόλου».
Στην Δανία κατατέθηκαν από τις αρχές του χρόνου περί τις 5.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Την Τετάρτη το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε τη δραστική περικοπή των επιδομάτων για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.
Άγαμοι χωρίς παιδιά θα λαμβάνουν μηνιαίως και προ φόρων σχεδόν 6.000 κορώνες (σχεδόν 800 ευρώ) αντί 11.000 κορώνες (περίπου 1.450 ευρώ) που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Το Βερολίνο έχει αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των χωρών που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών και προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.
Στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης οι γερμανικές αρχές δεν θα επαναπροωθούν στο εξής τους Σύρους αιτούντες άσυλο στις πρώτες χώρες υποδοχής και καταγραφής, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός.
Επιπλέον η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες.
(dpa / Deutsche Welle)
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!