Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα η προετοιμασία των μέτρων που θα πρέπει να προωθηθούν από τη νέα κυβέρνηση, ο χρόνος έναρξης των επίσημων συζητήσεων για το χρέος και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο σημερινό άτυπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός κ.Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα έχει όλα έτοιμα, μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.
Οι ευρωπαίοι -και λιγότερο το ΔΝΤ- δείχνουν διατεθειμένοι να έρθουν άμεσα στην Αθήνα και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μέσα στην Σεπτέμβριο, δηλαδή μόλις 7 ή 10 μέρες αφού κλείσουν οι κάλπες. Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αφήνουν και ένα «παράθυρο» για περιορισμένες αλλαγές στο τρίτο Μνημόνιο κατά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, εφόσον υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη προς την νέα κυβέρνηση. Και αυτό γιατί παρά την υστέρηση των εσόδων, η ύφεση λόγω των capital controls τελικώς μπορεί να αποδειχθεί και μικρότερη από όσο προέβλεπαν στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας και ένα περιθώριο ευελιξίας που δεν υπήρχε ως τώρα.
Σε αυτό το περιθώριο ελιγμών αναφέρθηκε χθες το «δεξί χέρι» του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ: «Το σημαντικό είναι Ελλάδα και εταίροι να εμπιστεύονται και πάλι ο ένας τον άλλο. Σε αυτή τη βάση, θα υπάρξουν περιθώρια ελιγμών όταν πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές, για παράδειγμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση των κεκτημένων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τόνιζε πως είναι στο χέρι της Ελλάδας να επιλέξει αν θα γίνει … Βόρεια Κορέα (δηλαδή μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου) ή Νότιος Κορέα (που είναι από τις πλουσιότερες) ενώ μία μέρα πριν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης έλεγε πως ότι «το Μνημόνιο είναι ζωντανός οργανισμός» και άρα «οι όροι του τελούν υπό διαρκή διαπραγμάτευση».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!