Η ετυμηγορία βγήκε: Η τετραήμερη εργασία κάνει καλό στις επιχειρήσεις. Μετά από έξι μήνες, οι περισσότερες από τις 33 εταιρείες και οι 903 εργαζόμενοι που δοκιμάζουν το πρόγραμμα, χωρίς μείωση αποδοχών, είναι απίθανο να επιστρέψουν ποτέ στην κανονική εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές του παγκόσμιου πιλοτικού προγράμματος.
Καμία από τις 27 συμμετέχουσες εταιρείες που απάντησαν σε έρευνα της 4 Day Week Global δεν δήλωσε ότι τείνει ή σχεδιάζει να επιστρέψει στην προηγούμενη πενθήμερη ρουτίνα της. Περίπου το 97% των 495 εργαζομένων που απάντησαν δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει την τετραήμερη εργασία.
Η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή είχε την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία. Όσες απάντησαν στην έρευνα βαθμολόγησαν τη συνολική εμπειρία με 9 στα 10, με βάση την παραγωγικότητα και την απόδοση.
Οι εργαζόμενοι δήλωσαν εξίσου θετικοί με τη δοκιμή, αναφέροντας χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κόπωσης, αϋπνίας και επαγγελματικής εξουθένωσης, καθώς και βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.
Η δοκιμή ήταν επίσης καλή για τα κέρδη της εταιρείας. Τα μέσα έσοδα αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα.
Η 4 Day Week Global, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συνεργάστηκε με ερευνητές του Boston College, του University College Dublin και του Cambridge University. Το δοκιμαστικό πρόγραμμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν αύξηση της έντασης της εργασίας τους.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», δήλωσε η ίδια.
Ο Jon Leland, επικεφαλής στρατηγικής του Kickstarter, ενός ιστότοπου crowdfunding που συμμετέχει στη δοκιμή, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα ως «πραγματικό κέρδος για όλους».
«Η τετραήμερη εργασία μεταμόρφωσε την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας. Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», ανέφερε.
Μια ξεχωριστή εξάμηνη δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, που διεξήχθη επίσης από την 4 Day Week Global και στην οποία συμμετείχαν 70 εταιρείες και 3.300 εργαζόμενοι, ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής -της μεγαλύτερης στον κόσμο μέχρι σήμερα- αναμένονται τον Φεβρουάριο.
Νωρίτερα φέτος, οι εργαζόμενοι στη βρετανική δοκιμή περιέγραψαν στο CNN Business πώς η επιπλέον ημέρα ρεπό άλλαξε τη ζωή τους προς το καλύτερο, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για να κάνουν δουλειές, να ασχοληθούν με χόμπι και απλώς να επαναφορτιστούν.
Οι εκκλήσεις για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι στράφηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας -μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος των μετακινήσεων- οι εκκλήσεις αυτές άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονες.
Lifo.gr με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!