Για έκτη συνεχή χρονιά η μεσογειακή διατροφή κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης διατροφής σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα πρότυπα που ακολουθούνται, σύμφωνα με ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη (3/1) από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «U.S. News & World Report».
Επιπλέον, τα μεσογειακά γεύματα κατέλαβαν επίσης την πρώτη θέση στις κατηγορίες της πιο υγιεινής φυτικής διατροφής, αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi.
Σε δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν για το 2023, που αφορούν στις (α) θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και (β) διαιτητικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης (όπως η δίαιτα DASH), η μεσογειακή διατροφή συνδυάζει τη μείωση της χοληστερόλης TLC, την ευελιξία ως προς την εφαρμογή της σε όλη την οικογένεια και τη διατήρηση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων.
Αναφορικά με την εν λόγω έρευνα, η αρχισυντάκτρια στον τομέα της υγείας του περιοδικού, Γκρέτελ Σούλλερ δήλωσε πως «Αναζητούμε πάντα περισσότερες συνθήκες υγείας που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Συχνά, όμως δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα τα οποία εξετάζουν τη δίαιτα Χ και την συνθήκη Χ».
Συμπληρώνει δε, ότι «ωστόσο, η υγεία των οστών και αρθρώσεων είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχει ένας αξιόλογος όγκος επιστημονικής βιβλιογραφίας.» ενώ πρόσθεσε ότι «Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός μας γίνεται γηραιότερος οπότε εστιάζοντας σε δίαιτες οι οποίες αυξάνουν την ποιότητα ζωής των μεγαλύτερων ανθρώπων είναι σημαντικό στοιχείο».
Οι δημοφιλέστερες δίαιτες
Οι αναγνώστες είχαν να αξιολογήσουν 24 δίαιτες έναντι των 40 των προηγούμενων ετών. Πέντε δίαιτες από την παραδοσιακή λίστα, βετζετέριαν, βίγκαν, σκανδιναβική, παραδοσιακή ασιατική και η δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη, ενσωματώθηκαν στη μεσογειακή και σε άλλες δίαιτες βασισμένες σε φυτικά πιάτα.
«Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι η αναγνώριση ότι η μεσογειακή διατροφή δεν αφορά τόσο τροφές που βρίσκονται στη Μεσόγειο» ανέφερε η Σούλλερ, προσθέτοντας ότι «Μπορεί κανείς να οικειοποιηθεί την προσέγγιση του μεσογειακού διατροφικού προτύπου και να το εφαρμόσει σε οποιοδήποτε μενού και χώρα». Η προσέγγιση αυτή αντανακλάται σε δύο δίαιτες, την Κέυτο και Πριτίκιν, οι οποίες προστέθηκαν στην έρευνα του 2022, συμπλήρωσε.
«Αναγνωρίζουμε ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσανατολίζονται σε μια διατροφή βασισμένη στα λαχανικά ή τουλάχιστον προσπαθούν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Η δίαιτα Κέυτο θεωρείται ιδιαίτερα ευέλικτη, βασισμένη στο με χαμηλές θερμίδες μεσογειακό πρότυπο» τόνισε η αρχισυντάκτρια.
Η δίαιτα «Πριτίκιν», που είναι επίσης ευέλικτη επιλογή, σύμφωνα με τη Σούλλερ, εστιάζει στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Σημειώνεται ότι, παρατηρείται μια συνολικότερη τάση κατανάλωσης μη επεξεργασμένων τροφών, κάτι το οποίο αξιολογείται πολύ θετική εξέλιξη.
Τι είναι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής;
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, άνοιας, απώλειας μνήμης, κατάθλιψης και καρκίνου του μαστού. Η δίαιτα, που αποτελεί περισσότερο τρόπο διατροφής παρά αυστηρή δίαιτα, έχει επιπλέον συνδεθεί με δυνατότερα οστά, περισσότερο υγιή καρδιά και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Κάθε γεύμα της δίαιτας αυτής είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και έμφαση στον παρθένο ελαιόλαδο. Λιπαρά εκτός του ελαιόλαδου, όπως το βούτυρο καταναλώνονται σπάνια αν όχι καθόλου, ενώ η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές επιτρέπονται σε εξαιρετικά ειδικές περιστάσεις.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι σπάνια, μόνο για να προσδώσει περισσότερη γευστικότητα σε ένα πιάτο. Αντιθέτως, προτιμάται η κατανάλωση ψαριών, πλούσιων σε ωμέγα τρία, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά προτιμώνται σε μικρότερες ποσότητες απ’ ότι στην παραδοσιακή «δυτική» δίαιτα.
Παράλληλα, η κοινωνική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση αποτελεί συστατικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, που αποτελούν μέρος της διατροφής τους περιλαμβάνουν συνήθειες όπως το φαγητό με φίλους και οικογένεια, την κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών όπως και άσκηση.