Με επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του PKK έως την ανατολική επαρχία Τουντζελί κι ένα νέο «πογκρόμ» κατά αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ κύλησε (και) το τελευταίο 24ωρο στην προεκλογικών ρυθμών Τουρκία, καθώς το ισλαμοσυντηρητικό AKP και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούν αγωνιωδώς να ανοίξουν «δρόμο» νίκης προς τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Προς διάψευση πάντως των μικροπολιτικών υπολογισμών τους, η τακτική αυτή δεν δείχνει να αποδίδει. Χθεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll καταγράφει ισχνή αύξηση των ποσοστών του ΑΚΡ στο 41,4% (από 40,9% στις εκλογές του Ιουνίου), κάνοντας να φαντάζει ακόμη άπιαστο το «όνειρο» της αυτοδυναμίας.
Μεγαλύτερη συσπείρωση, αντίθετα, παρουσιάζει η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση του CHP (27,3% από 25%).
Σε πτώση βρίσκεται το εθνικιστικό MHP (15,3% από 16,3%). Ενώ στάσιμο παραμένει το φιλοκουρδικό-αριστερό HDP (13% από 13,1%), κρατώντας σταθερά το «κεφάλι έξω από το νερό»: ήτοι το εξωφρενικό εκλογικό πλαφόν 10%.
Εμμένοντας παρ’ όλα αυτά στο προεκλογικό «κυνήγι μαγισσών», η Αγκυρα σκληραίνει κι άλλο τη στάση της σε όλα τα εσωτερικά μέτωπα.
Χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK και εντός του Βόρειου Ιράκ, παρά την επίσημη διαμαρτυρία της Βαγδάτης για παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας.
Ενώ, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» στην Ε.Ε. -εν όψει και της επίσκεψης Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στις 4 Οκτωβρίου-, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν χθες στη Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς και στον (τουρκικής καταγωγής) συμπρόεδρο των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, να μπουν στο μαρτυρικό Τζίζρε: την κουρδική πόλη-σημείο αναφοράς της έκρυθμης κατάστασης στη νοτιοανατολική Τουρκία, που θρηνεί τουλάχιστον 23 νεκρούς αμάχους, έπειτα από 8 ημέρες πλήρους αποκλεισμού (4-12 Σεπτεμβρίου) και τις σκληρές μάχες μεταξύ στρατού και PKK.
Ολοκληρώνοντας εν τω μεταξύ το σκηνικό, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές άρχισαν χθες έρευνα σε βάρος του (αντιπολιτευόμενου) ομίλου ΜΜΕ, Dogan Media Group, για «τρομοκρατική προπαγάνδα», αυτή τη φορά για τη δημοσίευση χωρίς επεξεργασία φωτογραφιών με τις σορούς Τούρκων στρατιωτών από τα πεδία των μαχών στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ενώ, διά του εκπροσώπου της, η τουρκική προεδρία προειδοποιούσε ανοιχτά τα εγχώρια ΜΜΕ ότι «είναι αδιανόητο οι προσβολές κατά του προέδρου να εντάσσονται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης».
Δήλωση με την οποία επιχείρησε να αιτιολογήσει και την προχθεσινή έφοδο στα γραφεία του πολιτικού περιοδικού Nokta, που στο τελευταίο τεύχος του «έσφαξε με το βαμβάκι» την τακτική της Αγκυρας, βάζοντας στο εξώφυλλο μια υποτιθέμενη -εμφανές προϊόν φωτομοντάζ- φωτογραφία selfie του Ταγίπ Ερντογάν να χαμογελά, με φόντο το φέρετρο ενός Τούρκου στρατιώτη.