«Επίκαιρη» από κάθε άποψη η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή, κουβαλάει ιδιαίτερο βάρος λόγω χρόνου, λόγω τόπου, και φυσικά λόγω ατζέντας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος καταφθάνει σε μια γειτονιά που φλέγεται, για να διαπραγματευθεί όλα όσα μας καίνε, ως εκπρόσωπος η ίδια όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά ατύπως και της ΕΕ.
Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού, η εκτόνωση της σύρραξης στη Συρία και η διασφάλιση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων είναι κάποια από τα φλέγοντα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες της Μέρκελ με την τουρκική ηγεσία. Η Γερμανίδα καταφθάνει στην Αγκυρα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες και… μόλις δύο 24ωρα προτού η Κομισιόν δώσει στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση για την «πρόοδο» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 21 Οκτωβρίου.
Η προσφυγική κρίση δείχνει να έχει φέρει κοντά Αγκυρα και Βρυξέλλες. Η νέα έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία επρόκειτο κανονικά να δημοσιευθεί στις 14 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε… καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Οι Ευρωπαίοι είναι πια ξεκάθαρο ότι «ποντάρουν» στην Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Θεωρούν ότι η Αγκυρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο συγκεκριμένο μέτωπο και σε αυτό το πλαίσιο προσφέρουν στους Τούρκους ανταλλάγματα (οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ, υποσχέσεις για άρσης της βίζας κ.ά.), προκειμένου να τους πείσουν να συνεργαστούν (δημιουργώντας νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, ενισχύοντας τις περιπολίες τους στη θάλασσα κ.ά.).
Ειδικά μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας οι επαφές έχουν πυκνώσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων έρχεται να «κουμπώσει» και η επικείμενη νέα έκθεση της Κομισιόν, που λέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρόκειται να είναι «θετική» (σε αντίθεση με πέρυσι) και να αναδεικνύει τους τομείς στους οποίους η ΕΕ και η Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν.
Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην εφημερίδα «Bild». Αναφερόμενη στο θέμα της διασφάλισης των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, η καγκελάριος τόνισε ότι «μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ας σημειωθεί είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν». «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε η Μέρκελ.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, «συμμερίζεται» μεν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά απορρίπτει κάθε ιδέα περί «συνυπευθυνότητας στο Αιγαίο».
Σημειώνει ότι η Τουρκία θα πρέπει «να προσέξει τα του οίκου της», κοινώς να αρχίσει να φυλάει τα σύνορά της, καθώς και να αρχίσει να εφαρμόζει το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που η ίδια υπέγραψε το 2011. Η ελληνική πλευρά βλέπει επίσης με έντονη καχυποψία και απορρίπτει τα σενάρια που διακινούνται «ανεπισήμως» στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας (καθώς αυτά υπάρχει κίνδυνος να προετοιμάσουν το έδαφος για… γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο).