Μετά από μια πολύωρη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από το τουρκικό έδαφος προς την Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρόκειται για μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Χρησιμοποιώντας τη φράση «δούναι και λαβείν», ζήτησε από την Άγκυρα «εγγυήσεις» ότι η προσφορά της θα είναι εξίσου ουσιαστική και συγκεκριμένη με την κοινοτική.
Τουρκικές δεσμεύσεις και ανταλλάγματα
Με βάση το κοινό σχέδιο δράσης, η γειτονική χώρα δεσμεύεται ότι θα κάνει το παν προκειμένου να παραμείνουν σε τουρκικό έδαφος οι πρόσφυγες ή μετανάστες που είναι ήδη εκεί.
Ως αντάλλαγμα η Άγκυρα λαμβάνει την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους που εισέρχονται στην επικράτεια των κρατών-μελών.
Για το συγκεκριμένο θέμα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας (ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. άτομα των οποίων δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα»), θα ληφθεί οριστική απόφαση την άνοιξη του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών, αλλά και θα έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες που προβλέπονται για την κατάργηση της βίζας με βάση την κοινοτική νομοθεσία.
Το δεύτερο αντάλλαγμα προς την Τουρκία είναι η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. (άνοιγμα των κεφαλαίων που «έχουν παγώσει»). Και εδώ ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι μπορεί να ανοίξουν κάποια κεφάλαια αλλά υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.
Το τρίτο αντάλλαγμα είναι η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς τη γείτονα -αν και δεν προσδιορίστηκε το ποσό, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ. Η Άγκυρα αρχικά ζητούσε τρία δισ.
Αλ. Τσίπρας: «Η Ε.Ε. Κινείται με ρυθμούς χελώνας»
Εξερχόμενος της συνόδου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», αν και «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, πρόσθεσε, ενώ η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Ωστόσο, τόνισε ότι για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία.
«Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία.
efsyn.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!