Οι διασώστες ερευνούν για τον εντοπισμό θυμάτων του ισχυρού σεισμού, ο οποίος άφησε πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, μια αποστολή αρκετά δύσκολη λόγω της μορφολογίας των ορεινών αυτών περιοχών και της παρουσίας των Ταλιμπάν.
Ο απολογισμός της καταστροφής μπορεί να αυξηθεί καθώς οι διασώστες θα προχωρούν σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο ο σεισμός αυτός μεγέθους 7,5 βαθμών που προκάλεσε κατολισθήσεις και διέκοψε τις τηλεπικοινωνίες.
Στο Πακιστάν, ο στρατός έχει κινητοποιηθεί και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η Ινδία πρόσφερε βοήθεια.
Ο σεισμός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στα απομακρυσμένα βουνά της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε τρόμο στην αφγανική πόλη Ταλογκάν όταν 12 μαθήτριες κυριεύτηκαν από πανικό και στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν από το σεισμό, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.
Τα περισσότερα θύματα, ωστόσο, καταγράφηκαν αμέσως στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα. “Πολλά σπίτια και πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη”, δήλωσε ο δήμαρχος της Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ.
“Το κτίριο ταλαντευόταν σαν εκκρεμές, είχα την εντύπωση ότι ο ουρανός θα κατέρρεε από τη μια στιγμή στην άλλη”, δήλωσε ο Τουφάιλ Αχμεντ, καταστηματάρχης στην πόλη όπου πολλοί άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει.
“Ήταν φοβερό, ήταν σαν το 2005”, δήλωσε μια 50χρονη που έτρεξε να βγει από το σπίτι της στο Ισλαμαμπάντ, την ώρα του σεισμού όπου σε πολλά κτίρια σχηματίστηκαν ρωγμές.
Πριν από δέκα χρόνια στο Πακιστάν, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου είχε εντοπιστεί μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από αυτό του χθεσινού σεισμού είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους. Αλλά το επίκεντρο δεν ήταν σε τόσο μεγάλο βάθος, όπως του χθεσινού σεισμού, με αποτέλεσμα οι δονήσεις να είναι πιο καταστροφικές.
Στο Αφγανιστάν, ο επίσημος απολογισμός που ανακοινώθηκε αργά χθες ήταν 63 νεκροί, από τους οποίους 30 στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, όπου καταστράφηκαν περίπου 1.500 σπίτια, 10 νεκροί στην Νανγκαρχάρ (ανατολικά), 9 στη Μπανταχσάν, 2 στη Μπαγλάν και 12 μαθήτριες, όλες μικρότερες από 16 ετών, στην Ταχάρ (βορειοανατολικά). Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο, όταν οι συγγενείς των κοριτσιών που σκοτώθηκαν πήγαν για να πάρουν τις σορούς.
Ωστόσο “τα στοιχεία δεν είναι ακόμη γνωστά, γιατί οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί”. Εκτός από την δύσβατη ορεινή περιοχή και την απομόνωση των χωριών που επλήγησαν στην επαρχία Μπανταχσάν, οι αντάρτες Ταλιμπάν πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πολύ ασταθή την κατάσταση ασφάλειας.
Στην Ινδία, ο σεισμός ήταν αιτία να σταματήσει προσωρινά το μετρό στο Νέο Δελχί, πόλη που απέχει τουλάχιστον χίλια χιλιόμετρα από το επίκεντρο.
Εκατοντάδες κάτοικοι φοβισμένοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.
Λίγο μετά το σεισμό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Νόντι έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, αλλά και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στη Ντουσάνμπε, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν.
Το Αφγανιστάν συγκλονίζεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στην οροσειρά Χιντού Κους, που βρίσκεται στο σημείο που τέμνονται η ινδική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα.
Μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ, τον Μάιο, άφησε πίσω του περισσότερους από 8.900 νεκρούς, κατολισθήσεις και μισό εκατομμύριο κατεστραμμένα σπίτια.