Επιβεβαίωνονται οι ενδείξεις για την ύπαρξη δευτέρου δωματίου, αγνώστου μέχρι πρότινος, στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών προσφέρει το αποτέλεσμα της πρώτης σάρωσης με θερμικές κάμερες του βόρειου τοίχου που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενισχύει τη θεωρία που έχει διατυπώσει ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς πως πίσω από τον τάφο του «παιδιού-φαραώ» κρύβεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ο τάφος της συζύγου του πατέρα του Ακενατόν, της περίφημης Νεφερτίτης!
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τον υπουργό Αρχαιοτήτων, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, οι ειδικοί κατάφεραν να διαπιστώσουν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία στον βράχο από τη βόρεια πλευρά του θαλάμου του Τουταγχαμών, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως όντως εκεί υπάρχει άλλος χώρος.
Τώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός, «θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες με άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων και ραντάρ για να εξακριβωθεί τι ακριβώς υπάρχει πίσω από αυτό τον θάλαμο». Οπως πάντως σημειώνεται από το υπουργείο, οι διαφορές στη θερμοκρασία που διαπιστώθηκαν δεν ταιριάζουν ακριβώς με το σημείο του τοίχου που έχει υποδείξει ο Νίκολας Ριβς ως το πιθανό πέρασμα προς το κρυφό δωμάτιο και έτσι η σάρωση θα συνεχιστεί όλη αυτήν τη εβδομάδα για να καταλάβουν οι ειδικοί τι ακριβώς συμβαίνει.
Οι «ρωγμές»
Ο κ. Ριβς σε σχετική δημοσίευσή του είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάποιες «ρωγμές» σε δύο τοίχους του θαλάμου που είναι ο τάφος του Τουταγχαμών αποτελούν περιγράμματα δύο σφραγισμένων με έξτρα στρώση οικοδομικού υλικού πορτών που οδηγούν σε μια αποθήκη και σε έναν άλλο θάλαμο στον οποίο, σύμφωνα με τη θεωρία του Ριβς, βρίσκεται θαμμένη η Νεφερτίτη. Σύμφωνα με τον Βρετανό αιγυπτιολόγο, ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν μικρότερος σε μέγεθος από τους τάφους άλλων φαραώ γιατί χτίστηκε σε κάποιον προθάλαμο του τάφου της Νεφερτίτης, της «μητριάς» του «παιδιού-φαραώ». Μάλιστα τονίζει ότι οι τοίχοι του τάφου φέρουν χαρακτηριστικά σύμβολα της Νεφερτίτης και πως κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στα χρώματα των τοιχογραφιών καταδεικνύουν ότι αυτές προσαρμόστηκαν.
Οι αρμόδιοι φορείς ελπίζουν πως μια επιτυχία στις έρευνες στον τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον τουριστικό τομέα της Αιγύπτου μετά και την πρόσφατη συντριβή του αεροσκάφους της Metrojet στο Σινά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 224 Ρώσοι τουρίστες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Μ. Νταμάτι, το αποτέλεσμα των μετρήσεων «μας λέει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα με αυτήν την ανακάλυψη».