Σε συμφωνία επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά από τις πρόσφατες δοκιμές ενός πυρηνικού όπλου και ενός βαλλιστικού πυραύλου, κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Δύο διπλωμάτες κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία και το κείμενο θα υποβληθεί για συζήτηση και ψήφιση σύντομα.
Οι δύο δυνάμεις, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο, διαπραγματεύονταν επί του σχεδίου επί επτά εβδομάδες, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ διαφωνούσαν για το πόσο σθεναρή θα πρέπει να είναι η αντίδραση του ΟΗΕ στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Ενώ η Ουάσιγκτον επέμενε σε βαριές κυρώσεις, το Πεκίνο έδινε έμφαση στον διάλογο και σε μέτρα μη διάδοσης.
Οι δύο διπλωμάτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που προβλέπει το σχέδιο.
Δυτικοί διπλωμάτες είχαν αποκαλύψει στο πρακτορείο Reuters ότι ανάμεσα στα μέτρα που η Ουάσιγκτον πίεζε το Πεκίνο να αποδεχθεί ,είναι ο περιορισμός της πρόσβασης της Βόρειας Κορέας σε διεθνή λιμάνια, αλλά και η επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση των βορειοκορεάτικων τραπεζών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!