Πολιτικά μηνύματα και δηλώσεις κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, λαμπερές παρουσίες, εντυπωσιακά φορέματα, απαστράπτοντα χαμόγελα των πρωταγωνιστών, επιβεβαίωση ορισμένων υποψηφιοτήτων ως φαβορί, αλλά και εκπλήξεις είχε η φετινή απονομή των κινηματογραφικών βραβείων του Χόλιγουντ.
Μεγάλος νικητής ο Λεονάρντο ντι Κάπριο που απέσπασε το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο, για την ερμηνεία στο γουέστερν «Η Επιστροφή» (The Revenant).
Το 2016 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά του αμερικανού ηθοποιού. Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στο «Spotlight», ο Αλεχάντρο Ινιάριτου για τη σκηνοθεσία του στην ταινία «The Revenant» («Η Επιστροφή») απέσπασε το Οσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Room».
Καταδίκη του ρατσισμού
Η 88η τελετή απονομής των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Dolby Theatre και άρχισε με τον οικοδεσπότη, τον μαύρο κωμικό Κρις Ροκ, να εκφωνεί έναν καυστικό μονόλογο, αναφερόμενος κυρίως στην πολεμική που έχει ξεσπάσει για την έλλειψη ποικιλομορφίας στο Χόλιγουντ.
«Καλωσήλθατε στην τελετή των Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς», είπε ο Ροκ, προσθέτοντας: «αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά!».
Ακολούθησε βίντεο όπου μαύροι ηθοποιοί ερμήνευαν ρόλους λευκών υποψηφίων ή εμφανίζονταν δίπλα τους, καταγγέλλοντας με χιούμορ αυτή τη φορά την απουσία λευκών υποψηφίων.
Λίγο πριν τις 6 το πρωί ώρα Ελλάδας στο σκηνή ανέβηκε η Πρόεδρος της Ακαδημίας, για τον παραδοσιακό λόγο της. Η Σέριλ Μπουν Αϊζακς λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τα μηνύματα αντιδράσεων από την αφροαμερικανική κοινότητα των ηθοποιών, αλλά και από το κινηματογραφόφιλο κοινό ανά την υφήλιο για τον αποκλεισμό έγχωμων υποψηφιοτήτων υποστήριξε ότι στο μέλλον η Ακαδημία θα είναι περισσότερο «ευέλικτη» απέναντι στη ποικιλομορφία.
Και ο Τζο Μπάιντεν επί σκηνής
Στη σκηνή για να το παρουσιάσει την Lady Gaga ανέβηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας εναντίων των γυναικών στα κολέγια. «Πρέπει ν’ αλλάξουμε τον πολιτισμό μας,» ήταν η προτροπή του προς τους παρισταμένους.
Οι «πρωταθλητές» των υποψηφιοτήτων
Το γουέστερν «Η Επιστροφή» (The Revenant) του Αλεχάντρο Ινιάριτου, (12 υποψηφιότητες), «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» του Τζορτζ Μίλερ (10 υποψηφιότητες) και «Η Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ (7 υποψηφιότητες) ήταν οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες
And the Oscar goes to…
Ο Αλεχάντρο Ινιάριτου για τη σκηνοθεσία του στην ταινία «The Revenant» («Η Επιστροφή») απέσπασε το Οσκαρ σκηνοθεσίας.
Η ταινία «Mad Max: Fury Road» αναδείχθηκε ο ποσοτικός νικητής των φετινών Oscar αποσπώντας έξι συνολικά χρυσά αγαλματίδια στις τεχνικές κατηγορίες (Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ).
Αναλυτικά οι νικητές ανά κατηγορία
Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας: «Spotlight»
Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο για το «The Revenant»
Δικαίωση για τον ηθοποιό που στο παρελθόν ήταν υποψήφιος έξι φορές και θα μπορούσε να είχε κερδίσει το Οσκαρ σε κάθε μια από τις υποψηφιότητές του (το 1994 για Β’ Ανδρικό Ρόλο για το «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;», το 2005 για το «Aviator», το 2007 για το «Blood Diamond», το 2014 για τον «Λύκο της Wall Street»), για να μην αναφερθεί κανείς στην αδικία του να μην είναι καν υποψήφιος για τον «Τιτανικό».
Ο κόσμος χειροκρότησε όρθιος, ο ντι Κάπριο ευχαρίστησε τον Τομ Χάρντι πρώτα, τον Αλεχάντρο Ινιάριτου αμέσως μετά, τον Εμάνουελ Λουμπέσκι, συνεργάτες, τον Μάρτιν Σκορσέζε που του δίδαξε τόσα για το σινεμά, τους γονείς τους και τους φίλους του.
Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Μπρι Λάρσον για το «Room»
Οσκαρ Σκηνοθεσίας: στον Αλεχάντρο Ινιάριτου για το «The Revenant» («Η Επιστροφή»).
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Μεξικανός σκηνοθέτης κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο για τη σκηνοθεσία του στο εντυπωσιακό γουέστερν «Η Επιστροφή» με πρωταγωνιστή στον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο Ινιάριτου μπαίνει, έτσι, στη λίστα, μαζί με τον Γούιλιαμ Γουάιλερ και τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, που έχουν κερδίσει συνεχόμενα Οσκαρ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Αλεχάντρο Ινιάριτου έστειλε το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού λέγοντας ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από την προκατάληψη ώστε να μην βλέπουν μόνο το χρώμα του δέρματός μας.
Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου: Μαρκ Ράιλανς για το «Bridge of Spies»
Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου: Αλίσια Βικάντερ για το «Danish Girl»
Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl). Είναι το πρώτο Όσκαρ που απονέμεται στην 27χρονη Σουηδή ηθοποιό, η οποία καθιερώθηκε το 2015.
Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου: Τομ ΜακΚάρθι και Τζος Σίνγκερ για το «Spotlight»
Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου: Ανταμ ΜακΚέι και Τσαρλς Ράντολφ για το «The Big Short» (από το βιβλίο του Μάικλ Λούις)
Το βιβλίο στο οποίο στηρίζεται το σενάριο είναι το «The Big Short» του Μάικλ Λιούις. Δεύτερη φορά που ο Μπραντ Πιτ αναλαμβάνει την παραγωγή κινηματογραφικής διασκευής βιβλίου του Λιούις, μετά το «Moneyball».
Οσκαρ Μουσικής: Ενιο Μορικόνε για το «Hateful Eight»
Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης δικαιώθηκε και στα 87 του χρόνια κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία της πρωτότυπης μουσικής. Ο Ενιο Μορικόνε είχε προταθεί έξι φορές μέχρι και σήμερα και δεν έχει κερδίσει ποτέ, έχοντας πάρει μόνο ένα τιμητικό Οσκαρ.
Οσκαρ Τραγουδιού: «Writing’s on the Wall », των Τζίμι Νέιπς και Σαμ Σμιθ για το «Spectre»
Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας: «Ο Γιος του Σαούλ», Λάζλο Νέμες, Ουγγαρία
Οσκαρ Ενδυματολογίας: Τζένι Μπέβαν για το «Mad Max: Fury Road»
Οσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Κόλιν Γκίμπσον για το «Mad Max: Fury Road»
Οσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεων: Λέσλι Βάντερβαλτ, Ελκα Βαρντέγκα, Ντέιμιαν Μάρτιν, «Mad Max: Fury Road»
Οσκαρ Φωτογραφίας: Εμάνουελ Λουμπέσκι για το «The Revenant»
Οσκαρ Μοντάζ: Μάργκαρετ Σίξελ για το «Mad Max: Fury Road»
Οσκαρ Μοντάζ Ηχου: Μαρκ Μαντζίνι, Ντέιβιντ Γουάιτ, «Mad Max: Fury Road»
Οσκαρ Μιξάζ Ηχου: Κρις Τζένκινς, Γκρεγκ Λάντλοφ, Μπεν Οσμο, «Mad Max: Fury Road»
Οσκαρ Οπτικών Εφέ: Αντριου Γουάιτχερστ, Πολ Νόρις, Μαρκ Αρντινγκτον, Σάρα Μπένετ, «Ex Machina»
Οσκαρ Μικρού Μήκους Animation: «Bear Story» (Historia De Un Oso), Γκαμπριέλ Οσόριο, Πάτο Εσκάλα
Οσκαρ Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: Τα Μυαλά που Κουβαλάς (Inside Out)
Οσκαρ Ντοκιμαντέρ: «Amy» του Ασίφ Καπάντια
Οσκαρ Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: «A Girl in the River: The Price of Forgiveness», Σαρμίν Ομπέιντ-Τσινόι
Οσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας: «Stutterer» των Μπέντζαμιν Κλίρι, Σερίνα Αρμιτατζ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!