Τρία χρόνια χρειάστηκε η Κύπρος προκειμένου να εγκαταλείψει το μνημόνιο, όπως ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Μάριος Γεωργιάδης, μέσω ανάρτησής του στο twitter.
Όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη το 2015 και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5%Τυπικά η συμφωνία του λεγόμενου Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού λήγει στις 14 Μαΐου 2016, αλλά η Κύπρος αποφάσισε να την διακόψει από σήμερα.
Έτσι, το «Νησί της Αφροδίτης» αποτελεί την τέταρτη χώρα που θα εξέλθει του προγράμματος στήριξης, έπειτα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Μάλιστα, η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις, αντλώντας μόνο 7,5 δις ευρώ από τα 10 δις του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου.
Ανάπτυξη 1,5%
Όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη το 2015 και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5%. Σήμερα το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού.
Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών.
Τραπεζική η κυπριακή κρίση
Όπως σημειώνουν ειδικοί, η κυπριακή κρίση ήταν καθαρά τραπεζική, αφού ενώ το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ ήταν λίγο πάνω από το 60%, ο τραπεζικός τομέας κατείχε ένα ποσοστό της τάξεως του 900% του ΑΕΠ.
Η συγκέντρωση όλων των καταθέσεων του νησιού σε δυο κυρίως τράπεζες, ναι μεν είναι διαχειρίσιμη αλλά και άκρως επικίνδυνη διότι όπως αποδείχτηκε, αν καταρρεύσει η μία εκ των δύο, έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλη την Κυπριακή Οικονομία.
Έτσι, στο πρώτο Eurogroup για την Κύπρο, στις 16 του Μάρτη 2013, συμφωνήθηκε η χώρα να λάβει 10 δισεκατομμύρια ευρώ υπογράφοντας μνημόνιο, αλλά συγχρόνως να γίνει κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου. Είχε μάλιστα προβλεφθεί κούρεμα καταθέσεων της τάξεως του 6,7% για όσους λογαριασμούς είχαν κάτω από 100.000 ευρώ, ενώ το κούρεμα για καταθέσεις που εμπεριείχαν περισσότερες από 100.000 ευρώ το ποσοστό θα ανέβαινε στο 9,9%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή απερρίφθη τότε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κύπρος στράφηκε τότε στην αναζήτηση βοήθειας από τη Ρωσία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι, στις 25 Μαρτίου 2013, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγουν σε πλάνο κουρέματος καταθέσεων κατά 40% σε λογαριασμούς που είχαν πάνω από 100.000 ευρώ, καθώς επίσης στην συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την Λαϊκή Τράπεζα.
Η Κύπρος τη δεδομένη στιγμή χρειαζόταν άμεσα ρευστότητα και την λύση την έδωσε ο Emergency Liquidity Assistance (ELA) μέσω του μνημονίου με 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μεγάλες αλλαγές
Τελικά, η Κύπρος ήπιε το πικρό ποτήρι, πραγματοποίησε σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, «καθάρισε», σε μεγάλο βαθμό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σήμερα μπορεί να «επιβιώσει» χωρίς μνημόνιο.
Ουσιαστικά, με τις ανωτέρω αλλαγές, η χώρα έκανε πράξη όσα πασχίζει από το 2010 να πραγματοποιήσει η Ελλάδα, αλλά για λόγους μικροπολιτικής παραμένουν στα χαρτιά.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!