Από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus της Egypt Air προέρχονται τα σήματα που είχε εντοπίσει σε μεγάλο βάθος στη Μεσόγειο γαλλικό ερευνητικό σκάφος. Αυτό επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι γάλλοι ερευνητές.
Το αεροπλάνο συνετρίβη τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας και τους 66 επιβάτες και το πλήρωμα.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου είχε κάνει γνωστό τι τα σήματα είχαν ληφθεί από το γαλλικό πλοίο «La Place.»
Το ερευνητικό πλοίο του γαλλικού ναυτικού, είναι μεταξύ των πολλών σκαφών που ψάχνουν για τα συντρίμμια, τα οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στον πυθμένα της θάλασσας.
Σύμφωνα με έκθεση της αιγυπτιακής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων Αεροσκαφών είπε ότι ένα σκάφος είχε λάβει σήματα κατά τη διάρκεια ερευνών με τη χρήση εξοπλισμού σόναρ. Η επιτροπή είπε ότι η αναζήτηση για τα μαύρα κουτιά εντείνεται, πριν από την αναμενόμενη άφιξη του σκάφους «John Lethbridge» από το Deep Ocean Search, που έχει την έδρα του στο Μαυρίκιο και ειδικεύεται σε έρευνες σε μεγάλα βάθη των ωκεανών και το οποίο θα έχει ως στόχο να ανακτήσει τις συσκευές. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει μέσα σε μια εβδομάδα.
Το πλοίο ειδικών ερευνών μεγάλων βαθών «John Lethbridge»
“Το γαλλικό σκάφος La Place έχει λάβει μέσω του εξοπλισμού αναζήτησης, σήματα από το βυθό της περιοχής στην οποία γίνεται η αναζήτηση για τα συντρίμμια, και υποθέτουμε ότι είναι από ένα από τα όργανα καταγραφής δεδομένων” ανέφερε μια δήλωση και συμπλήρωνε: “Εκτεταμένες προσπάθειες αναζήτησης διεξάγονται για τον εντοπισμό των δύο καταγραφέων δεδομένων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάκτηση τους.”
Αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας από τις ΗΠΑ, είπαν ότι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δορυφόροι ανίχνευσαν σήματα κινδύνου, εντοπίζοντας τον αναμεταδότη θέσης έκτακτης ανάγκης λίγα μόλις λεπτά μετά την συντριβή του μοιραίου Airbus.
Το σήμα εντοπίστηκε στις 2.36 π.μ., τοπική ώρα στις 19 Μαΐου και διαβιβάστηκε στο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της Γαλλίας και το υπουργείο πολιτικής αεροπορίας, υπολογίζοντας πως η θέση της συντριβής ήταν μεταξύ του ελληνικού νησιού της Κρήτης και των ακτών της Αιγύπτου.
Σήματα που εκπέμπονται σε ειδικές συχνότητες από τα μαύρα κουτιά, μπορούν να εντοπιστούν σε μεγάλα βάθη, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Το Airbus A320 συνετρίβη στις 19 Μαΐου, περίπου 170 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή ακτή της Μεσογείου. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι.
Το αεροπλάνο μετέφερε 66 άτομα, τα οποία αποτελούνται από 56 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των επιβατών, 30 ήταν Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι και δύο Ιρακινοί, με ακόμα Αλγερία, Βέλγιο, Βρετανία, Καναδά, Τσαντ, Κουβέιτ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Σουδάν είχαν από έναν επιβάτη στη μοιραία πτήση.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!