Εντονα αντέδρασε η Αγκυρα μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος από τη γερμανική βουλή για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Οπως είναι γνωστό, η λέξη «γενοκτονία» ανάβει… φωτιές στην Αγκυρα και αυτή η κίνηση από πλευράς Βερολίνου προκάλεσε την τουρκική οργή. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας θα επηρεαστούν σημαντικά».
Μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου -το ψήφισμα υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα- από το Ναϊρόμπι όπου βρισκόταν χθες, ο Ερντογάν είπε πως «μετά την επιστροφή του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο, η τουρκική κυβέρνηση θα συζητήσει πώς θα απαντήσει στο ψήφισμα». Εμπειροι αναλυτές εκτιμούσαν πάντως πως η αντίδραση του Τούρκου προέδρου ήταν ήπια σε σχέση με τη συνηθισμένη φρασεολογία του. Ισως να έπαιξε ρόλο η τηλεφωνική συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ που είχε το βράδυ της Τρίτης σχετικά με το θέμα αυτό.
Επίσης, στην Αγκυρα θεωρούν σημαντική την απουσία της καγκελαρίου Μέρκελ, όπως και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, από την ψηφοφορία. Η καγκελάριος έλειπε από το Κοινοβούλιο -όπως, άλλωστε, και πολλά σημαντικά μέλη της κυβέρνησης- προφανώς γιατί δεν ήθελε να πυροδοτήσει το κλίμα με την Αγκυρα, σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τη σκιά της προσφυγικής κρίσης. Ο Ερντογάν θεωρεί σημαντικό μοχλό πίεσης προς τη Μέρκελ την παρουσία περίπου 3,5 εκατομμυρίων Τούρκων στη χώρα, οι οποίοι ψηφίζουν στις εκλογές. Η καγκελάριος Μέρκελ προσπάθησε τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις της να καθησυχάσει τους Τούρκους της Γερμανίας, που ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είστε απλά ευπρόσδεκτοι, είστε τμήμα αυτής της χώρας», είπε.
Οπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, υπήρξαν διαμαρτυρίες τουρκικών οργανώσεων της Γερμανίας, αλλά και απειλές κατά της ζωής Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής. Στις ομιλίες τους, οι βουλευτές θέλησαν να μειώσουν την ένταση, λέγοντας ότι το ψήφισμα, στο οποίο οι σφαγές χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία, δεν στρέφεται ενάντια στη σημερινή Τουρκία. «Η χώρα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με εκείνη την ιστορική περίοδο για να επιτευχθεί η συμφιλίωση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία», τονίστηκε στις ομιλίες. Ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμιρ, που είναι τουρκικής καταγωγής, υπογράμμισε ότι το γερμανικό ενδιαφέρον σχετίζεται και με την ενοχή της τότε αυτοκρατορικής Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις σφαγές των Αρμενίων, Αραμαίων, Ασσυρίων και Ελλήνων Ποντίων.
Ελεύθερος Τύπος
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!