Ο Σηκουάνας στο Παρίσι είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, με τις πλημμύρες να αναγκάζουν τις αρχές να κρατήσουν κλειστά τμήματα του μετρό και τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Τα μουσεία του Λούβρου και το Ορσέ έκλεισαν ενώ το προσωπικό μετέφερε έργα τέχνης για την ασφάλεια τους, καθώς τα επίπεδα των υδάτων αναρριχήθηκαν πάνω από τα 6 μέτρα. Ο Σηκουάνας αναμένεται να «φουσκώσει μέχρι και τα 6.5 μέτρα και είναι απίθανο να πέσει η στάθμη του μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για νέες νεροποντές .
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη την κεντρική Ευρώπη, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες από τη Γαλλία μέχρι και την Ουκρανία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, 10 σκοτώθηκαν στη νότια Γερμανία, καθώς εκεί καταστράφηκαν αρκετές πόλεις. Δύο ακόμη θάνατοι αναφέρθηκαν στη Ρουμανία και ένας στο Βέλγιο. Η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πολωνία έχουν επίσης επηρεαστεί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι πλημμύρες θα μπορούσαν να κοστίσουν στις γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανίας AFA.
Στο Παρίσι, οι σταθμοί του μετρό Cluny – La Sorbonne και St Michel έκλεισαν για προληπτικούς λόγους, ενώ ο ποταμός έχει μετατρέψει τους δρόμους της πόλης σε πισίνες με τους κατοίκους του Παρισιού να κολυμπούν, κυριολεκτικά όπου βρουν. Γέφυρες έκλεισαν και τα σκάφη μη έκτακτης ανάγκης απαγορεύτηκαν στον Σηκουάνα καθώς το «φούσκωμά» του ανάγκασε το κλείσιμο μουσείων, πάρκων και νεκροταφείων. Στο Λούβρο, επιμελητές προσπάθησαν να μετακινήσουν 250.000 έργα τέχνης σε υψηλότερο επίπεδο από τους χώρους αποθήκευσης που είναι στο υπόγειο από τον κίνδυνο πλημμύρας, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «ασυνήθιστες πλημμύρες».
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που οι αρχές έχουν ακόμη λάβει τα πρώτα μέτρα ώστε να μεταφερθούν η προεδρία και βασικά υπουργεία σε ασφαλείς περιοχές, σύμφωνα με το Associated press.
Η εμφανής βλάβη του εξοπλισμού μέτρησης του βάθους των ποταμών, που υπολογιζόταν λανθασμένα για αρκετές ώρες την Παρασκευή, οδήγησε πολλούς ντόπιους να συγκρίνουν την άνοδο της στάθμης των υδάτων σε σχέση με το άγαλμα ενός στρατιώτη – γνωστό ως Ζουάβο που στέκεται κάτω από τη γέφυρα Άλμα. Ενώ τα επίπεδα βροχόπτωσης της Γαλλίας το Μάιο ήταν τα υψηλότερα από το 1873, η τρέχουσα κρίση έχει επισκιαστεί από τις πλημμύρες του 1910 που είδαν το Παρίσι να βυθίζεται για δύο μήνες , όταν ο Ζουάβος ήταν μέχρι το λαιμό του «πνιγμένος» στο Σηκουάνα. Το ποτάμι έφτασε στα 8.62 μέτρα εκείνο το έτος, και έκτοτε έχει φτάσει στα 7,1 το 1955 και τα 6.18 μέτρα το 1982.
https://youtu.be/jyCapd_Hdg0?t=4
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!