Οι ψηφοφόροι σήμερα μοιάζουν πιο ανοιχτοί στο να αλλάξουν άποψη από κάθε άλλη περίοδο τα τελευταία 35 χρόνια, ίσως για αυτό είναι τόσο δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, γράφει ο Guardian.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα αναμένεται να είναι ντέρμπι και σε γενικές γραμμές δείχνουν το στρατόπεδο του Brexit να προηγείται αν και οι οπαδοί της παραμονής φαίνεται να έχουν ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.
Αλλά οι bookmakers, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει αριθμό ρεκόρ σε στοιχήματα βλέπουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά και δίνουν πιθανότητα 75% για την παραμονή, επομένως ποιον μπορείς να εμπιστευθείς.
Και οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν σωστά την επικράτηση των συντηρητικών στις τελευταίες εκλογές, αλλά και οι bookmakers απέτυχαν αν και ήταν πιο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Εννέα μήνες μετά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι στη Σκωτία θα κυριαρχήσει η ψήφος υπέρ της παραμονής από τα Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που και οι bookies έλεγαν ότι η Σκωτία θα παραμείνει.
Στις προηγούμενες αναμετρήσεις και οι δημοσκόποι και οι bookies είτε πρόβλεψαν σωστά είτε λάθος, αλλά είχαν την ίδια στάση. Γιατί διαφωνούν αυτή τη φορά; Ίσως γράφει η εφημερίδες γιατί οι bookmakers έχουν πειστεί ότι το υπάρχον status quo έχει μεγαλύτερη δύναμη να πείσει τους αναποφάσιστους, οι οικονομικές αγορές είναι έχουν μιλήσει πολύ λιγότερο για το εάν είναι προετοιμασμένες για το Brexit.
Η ποικιλία των δημοσκοπήσεων είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Την περασμένη εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις έδιναν έως και 10 μονάδες προβάδισμα στο Brexit την ώρα που κάποιες άλλες του έδιναν προβάδισμα μόνο μιας μονάδας, κάποια άλλη 6 μονάδες και μία έδινε προβάδισμα υπέρ της παραμονής με δύο μονάδες. Είναι δεδομένο ότι καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να απεικονίσει το τι σκέφτεται το εκλογικό σώμα, εκτός κι αν τελικά αυτή η σκέψη δεν υπάρχει.
Σε μία έκθεση την περασμένη εβδομάδα καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του London School of Economics είπε ότι ένα ποσοστό ανάμεσα στο 20% και το 30% θα αποφασίσουν πάνω από την κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σταθερή πτώση στη βεβαιότητα που νοιώθουν οι ψηφοφόροι για την απόφασή τους ή μία σταθερή άνοδο της διάθεσής τους να πειστούν από τα διαφορετικά επιχειρήματα.
Σύμφωνα με την επιτροπή που εξέτασε το θέμα των δημοσκοπήσεων στις περασμένες εκλογές και την αποτυχία τους, το δείγμα ήταν η κυριότερη αιτία για την αποτυχία πρόβλεψης του σωστού αποτελέσματος. Μόνο εάν θα μπορούσαν να μιλήσουν σε 2.000 ανθρώπους από το αντιπροσωπευτικό δείγμα θα ήταν τα αποτελέσματά τους πιο σωστά. Αυτοί οι 2.000 θα αντιπροσώπευαν δημογραφικά και γεωγραφικά το εκλεκτορικό σώμα και θα αποτρέπονταν το πρόβλημα να μιλάνε οι εταιρείες με ανθρώπους που τελικά δεν πήγαν να ψηφίσουν, αλλά παραμένει δύσκολο να βρεις ένα τέτοιο δείγμα.
Ταυτόχρονα η πτώση της βεβαιότητας που νιώθουν οι Βρετανοί και η αύξηση των αναποφάσιστων δηλώνει ότι ακόμη και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα μπορεί αν οδηγήσει σε μία νέα αποτυχία. Όμως, οι ψηφοφόροι που λένε ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit φαίνεται να είναι πιο ανοιχτοί στο να πειστούν για να αλλάξουν την άποψή τους από ότι οι ψηφοφόροι που τάσσονται υπέρ της παραμονής.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επιχειρούν με έμμεσες ερωτήσεις για βγάλουν συμπεράσματα, οι αναποφάσιστοι φαίνεται να είναι πιο κοντά στο να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, παρά υπέρ της εξόδου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!