Μια δεύτερη ευκαιρία να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα έχει σύντομα ο Αυστριακός πολιτικός Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ηττήθηκε οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον περασμένο μήνα, απέναντι στον υποψήφιο των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποδέχθηκε χθες την προσφυγή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και ακύρωσε την εκλογή του Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί πρόεδρος της χώρας στις 8 Ιουλίου. «Η ένσταση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χάινς- Κρίστιαν Στράχε εναντίον του αποτελέσματος της 22ας Μαΐου γίνεται δεκτή», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρτ Χόλτσινγκερ στις δηλώσεις του, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε υπερισχύσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών –όπου οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Kόμματος, κατατροπώθηκαν και έμειναν εκτός δεύτερου γύρου– χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εμφανιζόταν και πάλι πρώτος, με μικρό προβάδισμα έναντι του Φαν ντερ Μπέλεν. Η εικόνα ανατράπηκε όταν καταμετρήθηκαν οι περί τις 700.000 επιστολικές ψήφοι, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί τελικά ότι ο υποψήφιος των Πρασίνων επικράτησε με οριακή διαφορά 30.863 ψήφων.
Στην ένσταση που κατέθεσε το Κόμμα της Ελευθερίας έκανε λόγο για σωρεία παρατυπιών και στις 117 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν στην πρόωρη καταμέτρηση ψήφων, απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών, από ανθρώπους που δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για την καταμέτρηση. Αφού εξέτασε δεκάδες μάρτυρες, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ακύρωσης του αποτελέσματος. Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα και να διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.
Μία από τις αστάθμητες παραμέτρους που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η επίδραση του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Σε συμφωνία με την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο Χόφερ χαιρέτισε την ετυμηγορία των Βρετανών και ζήτησε ανάλογο δημοψήφισμα για τη χώρα του. Παραμένει αβέβαιο όμως αν οι εξελίξεις στη Βρετανία δώσουν ώθηση στους Αυστριακούς ευρωσκεπτικιστές ή, αντίθετα, ενισχύσουν τον φόβο για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην προοπτική της εξόδου από την Ε.Ε.
Το αξίωμα του προέδρου είναι κατά βάση συμβολικό στην Αυστρία, όπου η εκτελεστική εξουσία συγκεντρώνεται κυρίως στην κυβέρνηση και στον καγκελάριο. Ενδεχόμενη επικράτηση του Χόφερ όμως μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική της αυστριακής Ακροδεξιάς στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο εντός του 2018.