Στην τελετή έναρξης του 4ου Πανελληνίου Ανταμώματος Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων αναρωτήθηκε γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νοσταλγεί τις παλιές καλές αν και δύσκολες εποχές και ανέφερε δύο εκδοχές: για το συμπαγές σύστημα αξιών στην κοινωνία και την ανοδική κοινωνική κινητικότητα
«Εκδηλώσεις όπως το αντάμωμα των γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων αλλά και αντίστοιχες εκδηλώσεις από άλλους συλλόγους είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έλθουμε σε μια δημιουργική επαφή με το παρελθόν μας, την ιστορία μας. Χωρίς διάθεση εξωραϊσμού και στείρας προγονολατρείας, να δούμε τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε για να τα εφαρμόσουμε προσαρμοσμένα φυσικά στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σήμερα».
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην τελετή έναρξης του 4ου Πανελληνίου Ανταμώματος Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων.
Ο κ. Κ. Αγοραστός αναρωτήθηκε ποιοι είναι οι λόγοι που ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας νοσταλγεί τις παλιές εποχές, παρ’ όλο που τότε οι συνθήκες ήταν σκληρές, πιο σκληρές από σήμερα.
«Κατά μία εκδοχή – τόνισε – είναι το συμπαγές σύστημα αξιών που υπήρχε εκείνη την εποχή στους ανθρώπους της υπαίθρου, εν προκειμένω τους γηγενείς Θεσσαλούς – καραγκούνηδες, και διασφάλισε τη συνοχή των κοινοτήτων τους. Αναμφίβολα, ήταν πολλές οι αντιξοότητες, οι κακουχίες, οι στερήσεις, τα βάσανα, αλλά δεν τους λύγισαν. Το αντίθετο. Οι άνθρωποι της υπαίθρου ήταν αυτοί που βγήκαν νικητές στο σκληρό αγώνα της επιβίωσης με όπλο τις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες, την υπερηφάνεια, το πείσμα, την ακαταμάχητη ελληνική λεβεντιά – με την παραδοσιακή έννοια του όρου.
Κατά μία άλλη εκδοχή – συνέχισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας – αυτό που μας θέλγει σ’ εκείνες τις εποχές ήταν το γεγονός ότι οι πρόγονοί μας, κατάφεραν να βελτιώνουν τη θέση τους από γενιά σε γενιά. Κατάφεραν δηλαδή αυτό που οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν ανοδική κοινωνική κινητικότητα.
Προφανώς, δεν τα κατάφερναν όλοι το ίδιο, προφανώς υπήρχαν και εποχές πισωγυρίσματος, προφανώς και χρειάστηκε πολύς καιρός, προφανώς υπήρχαν και τότε φαινόμενα χρεοκοπιών και αποτυχίας γενικότερα – σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό. Όμως, η τάση στην κοινωνία παρατηρώντας τη στη μακρά διαδρομή του χρόνου ήταν αδιαμφισβήτητα ανοδική.
Όσο γενικευμένη ήταν τότε η ανοδική κοινωνική κινητικότητα άλλο τόσο γενικευμένη είναι και η καθοδική κοινωνική κινητικότητα», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και αξιολόγησε την εμπιστοσύνη ως την έννοια-κλειδί για να αλλάξει σήμερα το κλίμα στην πατρίδα μας.
«Η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση, χάνονται εύκολα και ανακτώνται δύσκολα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και συνέχισε: « η αισιοδοξία… δεν διατάσσεται ούτε έρχεται όπως το μάννα εξ ουρανού ούτε μπορεί να την επιβάλλει ένα μαγικό ραβδί. Για να επανέλθει απαιτούνται κοπιώδεις προσπάθειες και σκληρή, επίπονη δουλειά. Απαιτείται πάνω απ’ όλα να επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Διότι χωρίς σχέσεις εμπιστοσύνης καμία κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά», ανέφερε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!