«Η Θεσσαλία δεν είναι απλώς μια περιφέρεια με ισχυρό αγροτικό τομέα: είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας, είναι αυτή που δίνει το στίγμα στον αγροτικό τομέα – αυτό πρέπει όλοι όσοι μετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων να το έχουν συνεχώς στο μυαλό τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Συγχαίροντας το νέο Υφυπουργό, ο κ. Κ. Αγοραστός τον προέτρεψε «να προωθεί τα ζητήματα της Θεσσαλίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να συμβάλλει στη λύση τους. «Αυτό είναι όφελος πρωτίστως για την πατρίδα μας και την αγροτική οικονομία γιατί όταν ο αγροτικός τομέας στη Θεσσαλία πηγαίνει καλά, πηγαίνει καλά και ο αγροτικός τομέας συνολικά στη χώρα μας», υπογράμμισε.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πέντε νευραλγικής σημασίας ζητήματα:
«-Φορολογική – ασφαλιστική επιβάρυνση των παραγωγών.
Τα πράγματα είναι απλά. Όσο μεγαλύτεροι οι φορολογικές συντελεστές, τόσο λιγότερα τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο. Το ίδιο και στο ασφαλιστικό: όσο μεγαλύτερη οι συντελεστές, τόσο αυξάνονται τα χρέη και εντείνεται η «μαύρη εργασία». Δυστυχώς, απ’ ότι μαθαίνουμε και ο νέος προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα φέρνει νέους πρόσθετους φόρους.
Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 92 δις ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε; Πως θα αυξηθεί η παραγωγή όταν δημιουργούνται τέτοιες στρεβλώσεις και όταν πολλοί αγρότες δεν μπορούν να ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο;
Άρα, το πρώτο μήνυμα είναι:
Τολμείστε. Μειώστε τους φορολογικούς συντελεστές, εξορθολογήστε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
-Το δεύτερο.
Πληρωμές: ενιαία ενίσχυση, αποζημιώσεις, ΕΛΓΑ, επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ανεπίτρεπτη η κατάσταση να μην γνωρίζουν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πότε θα πληρωθούν ώστε να μπορούν να κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τον προγραμματισμό τους για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Επειδή γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας στη Θεσσαλία, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς είναι άνθρωποι νοικοκύρηδες. Πως όμως κάποιος να προγραμματίσει τις πληρωμές του όταν πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών, συχνά και χρόνων;
Άρα, το Δημόσιο πρέπει να γίνει απολύτως συνεπές στις υποχρεώσεις του ώστε να μπορεί να ζητεί από τους ανθρώπους της παραγωγής να είναι συνεπείς στις δικές του υποχρεώσεις.
ΕΛΓΑ.
Απόλυτη η ανάγκη για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις αλλά και για αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, την οποία οι αγρότες και κτηνοτρόφοι την ακούν χρόνια, την εξαγγέλλει κάθε νέα κυβέρνηση, κάθε υπουργός κάθε νέος πρόεδρος αλλά ακόμη παραμένει ο ίδιος ο κανονισμός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.
-Τρίτο μήνυμα: Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η χώρα μας έχει καθυστερήσει κι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
Πρέπει να τρέξουμε, να προκηρυχθούν όλα τα μέτρα, να αρχίσει να διοχετεύεται ζεστό χρήμα στην πραγματική αγροτική οικονομία.
Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο να έχουμε στη διάθεσή μας 4,7 δις ευρώ δημόσια δαπάνη που μπορεί να αυξηθεί στα 5,5 – 6 δις ευρώ με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, και να μην τα αξιοποιούμε.
Θεωρώ ότι πρέπει να εμπλακείτε προσωπικά κ. Κόκκαλη με το ζήτημα.
Χωρίς υπερβολή, να ασχολείστε προσωπικά κάθε ημέρα.
Και να πάρετε πάνω σας το θέμα της προκήρυξης του Μέτρου 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», της παλιάς νιτρορύπανσης.
Γνωρίζω ότι κρούω ανοιχτές πόρτες αφού κι εσείς ως βουλευτής έχετε ταχθεί υπέρ της άμεσης προκήρυξης του μέτρου.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το μέτρο πρέπει να προκηρυχθεί τώρα προκειμένου οι αγρότες να ετοιμάσουν το πλάνο τους εν όψει της καλλιεργητικής περιόδου 2016-7 και να μην επαναληφθούν τα λάθη – να μην πω εγκλήματα – του παρελθόντος.
Βεβαίως, να πούμε ότι με το νέο ΠΑΑ έχει γίνει ένα ιστορικής σημασίας βήμα καθώς για πρώτη φορά σε προγράμματα του ΕΣΠΑ οι αιρετές Περιφέρειες αναλαμβάνουν αρμοδιότητες που αντιστοιχούν στο 37,4% των πόρων.
Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση είμαστε απόλυτα έτοιμοι να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Το είπα και στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ: να τολμήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εκχωρήσει στις αιρετές περιφέρειες το 100% των πόρων του ΠΑΑ.
Άλλωστε, όταν αναλάβαμε το ΕΣΠΑ το 2011 είχε απορρόφηση 19-20% και την πήγαμε στο 125%.
Τολμείστε κ. υπουργέ για να κερδίσει η ελληνική γεωργία, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, για να κερδίσει ο τόπος μας.
-Παρέμβαση στην αγορά – μείωση κόστους παραγωγής.
Οι αγρότες πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, μετά από μήνες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις που εξοφλούνται σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, ενώ υπάρχει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει εξόφληση υποχρεωτικά σε διάστημα δύο μηνών.
Την ίδια ώρα, παρά την κρίση και τη μείωση του εισοδήματος, οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, των εισροών παραμένουν από τις υψηλότερες στην ΕΕ.
Πιστεύω ότι και οι δύο αυτοί τομείς είναι επείγουσας προτεραιότητας για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Υποστελέχωση υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες των Περιφερειών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι υποστελεχωμένες μετά τις αθρόες αποχωρήσεις των τελευταίων ετών λόγω συνταξιοδοτήσεων. Πρέπει επειγόντως να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με προσλήψεις ή μετακινήσεις υπαλλήλων από αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου καθώς μάλιστα οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος, οι Δήμαρχοι Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Λαδόπουλος, Ιωάννης Μπουτίνας, Κώστας Δεσπόπουλος και Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης, ο αντιπρόεδρος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος Απόστολος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων Κώστας Σπανούλης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας Φώτης Τσιαγγάλης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ Νίκος Παυλονάσιος, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Αθανάσιος Χαλούλης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓάλλαΕλασσ» Γεώργιος Μηλιώνης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων, του ΣΘΕΒ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΑ, της ΘΕΣΓΑΛΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πολλοί αγρότες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!