Ο θεσμός την κοινών Θεσσαλικών αναβάσεων διανύει μόλις τον δεύτερο χρόνο του και είναι μία αφορμή για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ορειβατικών συλλόγων και την εδραίωση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς. Προσφέρουν ακόμη την δυνατότητα γνωριμίας νέων ορειβατικών διαδρομών που στη συνέχεια προστίθενται στα προγράμματα των συλλόγων. Προγραμματίζονται τέσσερις τέτοιες κάθε χρόνο, οι οποίες γίνονται εναλλάξ σε κάθε νομό της Θεσσαλίας και οργανώνονται από τους τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους.
Την Κυριακή 27 Νοέμβρη ήταν προγραμματισμένη η τελευταία τέτοια ανάβαση για φέτος, με διοργανωτή τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), και το πρόγραμμα έλεγε διάσχιση του Ιτάμου των Αγράφων.
Εκατόν ογδόντα πέντε (185) ορειβάτες και πεζοπόροι από όλη τη Θεσσαλία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΟΣΚ και βρέθηκαν στο ραντεβού μας που ήταν στη θέση ”κανόνια” στην διασταύρωση των δρόμων για Ραχούλα, Καταφύγι και Καστανιά. Εκεί γίνεται ανασύνταξη, αφήνουμε τα αυτοκίνητα και ανεβαίνουμε όλοι στα λεωφορεία, με προορισμό την ιστορική βρύση Ιτάμου, όπου τον Ιούλιο του 1944 οργανώθηκε το 2ο πανθεσσαλικό συνέδριο εθνικής αντίστασης.
Μετά το καλωσόρισμα, την ενημέρωση από τους συντονιστές και τις καθιερωμένες φωτογραφίες αρχίζει η ανάβαση. Η διαδρομή έχει σήμανση κόκκινο τετράγωνο σε λευκό φόντο με κωδικό «Ζ7». Είναι η πρώτη διαδρομή που ο ΕΟΣΚ ανέλαβε τον καθαρισμό και την σήμανση του από το 2010. Από τότε έχουν γίνει άλλα 120 χιλιόμετρα μονοπατιών καθαρισμένα και σηματοδοτημένα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένας άγνωστος προορισμός και η πλειονότητα των ορειβατών ακολουθούσαν μόνο το τμήμα από Βρύση Ιτάμου μέχρι την κορυφή. Όλο το μονοπάτι είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και ο τερματισμός του είναι στο χωριό Αμάραντος.
Έντονη ανηφορική διαδρομή στην αρχή μέχρι ένα μεγάλο λιβάδι, εκεί βρίσκουμε και ένα από τα λίγα εναπομείναντα δέντρα ίταμος από όπου πήρε και την ονομασία του το βουνό. Φανταζόμαστε ότι σε παλιότερες εποχές θα υπήρχε σε αφθονία. Ο ίταμος, ή τέξος ή ραγοφόρος, είναι αυτοφυές στη χώρα μας και το συναντάμε σε μεσαία υψόμετρα, συνήθως σε δάση ελάτης ή οξιάς. Φτάνει τα 10 έως 25 μέτρα ύψος και ο κορμός τα 2 έως 4 μέτρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην μυθολογία ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με το δηλητήριο που παράγεται από τους καρπούς, οι οποίοι είναι τοξικοί.
Μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζεται στο μονοπάτι προσφέροντας ένα πολύχρωμο θέαμα, όπου μαζί μα την βροχή και την ομίχλη δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό. Φτάνουμε στο διάσελο ανάμεσα στις δύο κορφές, όπου ο ΕΟΣΚ έχει τοποθετήσει πληροφοριακές πινακίδες για το μονοπάτι. Ανεβαίνουμε στην πρώτη κορυφή Τσιούκα στα 1489 μέτρα, όπου μέλη του συλλόγου τοποθετούν μεταλλικό κουτί, στο οποίο θα μπει βιβλίο κορυφής. Η βροχή που έχει δυναμώσει πολύ και ο αέρας και το νερόχιονο που πέφτει, μας αναγκάζει να κατέβουμε γρήγορα στο διάσελο, και η ομίχλη και η χαμηλή νέφωση μας στερούν την υπέροχη θέα από την κορυφή προς την λίμνη Πλαστήρα, αλλά και προς τα βουνά των Αγράφων.
Συνεχίζουμε στο μονοπάτι, περνάμε δίπλα από την ψηλότερη ομώνυμη κορυφή (1504μ) την οποία και παρακάμπτουμε, γιατί είναι πολύ βραχώδης και γλιστράει από το λίγο χιόνι που συνεχίζει να πέφτει. Βαδίζουμε πάνω στην κορυφογραμμή ενώ ο καιρός αρχίζει να ”ανοίγει” και απολαμβάνουμε την θέα που προς την λίμνη Πλαστήρα, από μια οπτική γωνία που δεν την έχουμε ξαναδεί, και στον κάμπο που είναι πνιγμένος στα σύννεφα και αφού ανεβοκατεβαίνουμε 4-5 φορές ακλουθώντας το ανάγλυφο της κορυφογραμμής φτάνουμε στην τελευταία κορυφή της διαδρομής τον Κούρμο στα 1264 μέτρα. Εδώ κάνουμε στάση για κολατσιό και ο Φάνης από τον ΕΟΣΚ ανοίγει το σακίδιο και βγάζει μια κούτα με λουκούμια που τα κουβάλαγε σε όλη την διαδρομή και μας κερνάει. Από εδώ αρχίζει η κατηφόρα, περνάμε από την μεγάλη ράχη Κούλια στα 1182 μέτρα, όπου παλιά ήταν τούρκικο φυλάκιο και τώρα σώζονται μόνο τα ερείπια, κατεβαίνουμε στο διάσελο ”Μπασιούρη” όπου βλέπουμε την τελευταία εικόνα της λίμνης, περνάμε από την τη βρύση Ντούλαρη και φτάνουμε στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, πάνω από τον Αμάραντο, όπου μας περιμένει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαράντου μας υποδέχονται με ζεστό τσάι και ρακόμελο. Το ανοιχτό πλάτωμα γεμίζει από κόσμο βρεγμένο, κουρασμένο αλλά χαρούμενο και μετά από αυτό το απρόσμενο και ευχάριστο διάλειμμα, παίρνουμε το εύκολο κατηφορικό μονοπάτι και καταλήγουμε στο κέντρο του χωριού, ολοκληρώνοντας έτσι ακόμα μια επιτυχημένη κοινή δράση ανανεώνοντας το επόμενο Θεσσαλικό ραντεβού μας.
Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ την Κυριακή 6 Δεκέμβρη με ανάβαση στην Βουλγάρα των Αγράφων, ενώ παράλληλα θα γίνει και βελτίωση της σήμανσης του μονοπατιού. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6972571274. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΕΟΣΚ στα τηλ: 6973695595 – 6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas και για ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail: eoskarditsas@yahoo.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!