Στα έργα και τις δράσεις της αιρετής Περιφέρειας στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε επίσκεψή του σε έργα υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε, ότι η αιρετή Περιφέρεια κινήθηκε βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πάνω στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, στηρίζοντας τον συνάνθρωπό μας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη Θεσσαλία υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 80.777.139,90 ευρώ. Η στρατηγική μας βασίστηκε σε δύο πυλώνες: α) στην υγεία ως δαπάνη στο ανθρώπινο κεφάλαιο, θεωρώντας, ότι πρόκειται για παραγωγική δαπάνη που προάγει την οικονομική ανάπτυξη κυρίως μέσω της θετικής της επίδρασης στην παραγωγικότητα της εργασίας και το προσδόκιμο ζωής και β) στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας, δεδομένης της σημαντικής αδυναμίας πρόσβασης συνάνθρωπων μας στις υπηρεσίες, είτε λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, είτε λόγω της απώλειας του δικαιώματος ασφάλισης.
Ο κ. Κ. Αγοραστός απαρίθμησε τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που υλοποιηθήκαν τα τρία τελευταία χρόνια όπως: προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία, μαθήματα γονεϊκής προετοιμασίας, προγράμματα πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως επίσης των εξαρτήσεων (διαδίκτυο, κάπνισμα, αλκοόλ και ναρκωτικά), προγράμματα μαθημάτων ανώδυνου τοκετού και στήριξης μητρικού θηλασμού, ενώ συνεργαζόμαστε με Παρατηρητήριο Πρόληψης της σχολικής βίας και εκφοβισμού της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για τα ζητήματα αυτά. Σε μια δύσκολη και σκληρή καθημερινότητα βρεθήκαμε δίπλα στον πολίτη, σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Στο νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πέτυχε την ύπαρξη για πρώτη φορά Κοινωνικού Ταμείου, ύψους 71 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί να εκπονήσει από την αρχή και με βάση την φιλοσοφία από κάτω προς το πάνω, δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον σημαντικό ρόλο που θα παίξει σ’ αυτό η δημιουργία κέντρου αδρονικής θεραπείας του καρκίνου, που σχεδιάζει η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με το CERN, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημόκριτο.
Παράλληλα ο κ. Κ. Αγοραστός εξήγησε, ότι η αιρετή Περιφέρεια έδωσε βαρύτητα στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής υλοποιώντας προγράμματα κοινωνικής εργασίας ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ προϋπολογισμού 14,6 μέσα από τα οποία δόθηκαν ευκαιρίες απασχόλησης σε χιλιάδες εργαζομένους στη Θεσσαλία. Επιπρόσθετα στηρίχθηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και δόθηκαν επιδόματα σε προνοιακά ιδρύματα ύψους 1.000.000 ευρώ.
Τα επιδόματα τα συσσίτια και οι επιχορηγήσεις στους οικονομικά ασθενέστερους, είναι μια βοήθεια αλλά δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός. Το πρόβλημα λύνεται βρίσκοντας εργασία στους συνανθρώπους μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από προγραμματισμό και σχέδιο «έτρεξε» έργα από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποιώντας 1093 έργα-δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε στήριξη υφιστάμενων αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που ξεπερνούν τις 15.000. Και όλα αυτά μέσα στη χειρότερη οικονομική περίοδο για τη χώρα μεταπολεμικά.
Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και, όσον αφορά στην αντιμετώπιση Φτώχειας και του Κοινωνικού Διαχωρισμού, προβλέπεται ένα πλέγμα ολοκληρωμένων πολιτικών κοινωνικής ένταξης για την περίοδο 2014-2020 στην κατεύθυνση του νέου ρόλου των συστημάτων κοινωνικής προστασίας ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης με στόχο τη διαφύλαξη και αναζωογόνηση του κοινωνικού ιστού. Η αιρετή Περιφέρεια προχωρά σε εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής και Ειδικού Σχεδίου Δράσης για τον προσδιορισμό, την ιεράρχηση και την εξειδίκευση δράσεων αντιμετώπισης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Διαχωρισμού.
Ειδικότερα, δίδεται έμφαση στην ορθολογική ανάπτυξη ενός πλέγματος παρεμβάσεων που θα υποστηρίζουν τις «Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού» (ομάδες που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς) και τις «Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού» (βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια). Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση σε παροχές εισοδηματικής υποστήριξης (εντός του πλαισίου επιλεξιμότητας των ΕΔΕΤ), στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ενεργοποίησης στην αγορά εργασίας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!