Ο κ. Κώστας Αγοραστός έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και σημείωσε ότι «με την κλιματική αλλαγή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, το έλλειμμα αυτό να διευρυνθεί.
Η Θεσσαλία κινδυνεύει με περιβαλλοντική ερημοποίηση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην κοινωνική. Με άλλα λόγια χιλιάδες Θεσσαλοί θα κινδυνεύσουν να μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», προειδοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επισήμανε ότι «τώρα, έγκαιρα, πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να προχωρήσουμε στα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες νερού που χρειάζεται ο τόπος μας».
ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΡΓΑ
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο τονίζοντας: «εδώ στον τόπο μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε έργα νερού ούτε να λέμε πως δεν θέλουμε ποσότητες νερού που σε άλλες περιοχές περισσεύουν και χύνονται στη θάλασσα, ενώ για τον τόπο μας είναι όρος επιβίωσης. Χρειαζόμαστε νερό πρώτα απ’ όλα για την ύδρευση – γιατί είμαστε ελλειμματικοί – αλλά βεβαίως και για την άρδευση», ξεκαθάρισε και συνέχισε:
«Και πρέπει εμείς εδώ ως τοπική κοινωνία, οι θεσμικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης, να αποφασίσουμε:
Θέλουμε να έχει μέλλον η γεωργία και η κτηνοτροφία στον τόπο μας; Θέλουμε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στροφή σε προϊόντα που είναι περιζήτητα στην ελληνική αλλά και κυρίως στη διεθνή αγορά και μπορούν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία, άρα επιπλέον εισόδημα και καινούργιες θέσεις εργασίας, στον τόπο μας;
Αν η απάντηση είναι καταφατική – και για εμάς ως Περιφερειακή Αρχή είναι απόλυτα καταφατική χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς «αλλά» – τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.
Γιατί γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στο να μειώσουμε τις απώλειες, να εφαρμόσουμε σύγχρονες καινοτόμες αρδευτικές μεθόδους, να εκσυγχρονίσουμε και να υπογειώσουμε τα δίκτυα και φυσικά να ενισχύσουμε την ορθολογική χρήση αποτρέποντας πιθανές σπατάλες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στην πρώτη γραμμή σ’ αυτήν την προσπάθεια, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προς αυτήν την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον», διαβεβαίωσε.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
«Οραματιζόμαστε ώστε η Θεσσαλία να είναι μια «πράσινη» περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός σε άλλο σημείο της ομιλίας του κι αφού υπενθύμισε πως αφ’ ενός «ο ίδιος ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία με το περιβάλλον ξεκίνησε» κι αφ’ ετέρου «στη Θεσσαλία υλοποιείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Κάρλα», ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια ξεκινά την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Θεσσαλίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Όπως εξήγησε, «το Σχέδιο είναι βέβαιο πως πρόκειται να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο καθώς θα οδηγήσει σε εκτίμηση των αναμενόμενων στη Θεσσαλία κλιματικών μεταβολών και ανάλυση της κλιματικής τρωτότητας επιμέρους τομέων και γεωγραφικών περιοχών, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (δηλαδή έως και το 2100) όπως προβλέπεται.
Θα περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων που θα αναδειχθούν, και που κατά προτεραιότητα στοχεύουν: α) στην αποφυγή των επιπτώσεων, β) στη μείωση της έντασης και έκτασης των επιπτώσεων και γ) στην αποκατάσταση.
Σε επίπεδο διατιθέμενων πόρων για δράσεις και έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 έχουν προβλεφθεί στοχευμένα πόροι τάξης 12,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας «5a: Στήριξη των επενδύσεων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και των τεχνικών που βασίζονται στο οικοσύστημα».
Αφορούν σε δράσεις σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ενδεικτικά δε σε δράσεις προστασίας ακτών από διάβρωση (όπως έργα συγκράτησης, έργα τεχνητής ανάπλασης ακτών), δράσεις και έργα προστασίας του δασικού πλούτου της Περιφέρειας, ιδιαίτερα από πυρκαγιές (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συστήματα εκτίμησης κινδύνων πυρκαγιάς, ενίσχυση της φύλαξης / παρακολούθησης ευάλωτων περιοχών και της ικανότητας άμεσης επέμβασης), οικισμών από κατολισθήσεις (έργα φυσικής και τεχνητής συγκράτησης), δράσεις, συστήματα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμύρων Θεσσαλίας (έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών, προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, αντιμετώπιση πλημμυρικών συμβάντων), δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Το ποσό αυτό αυξάνεται με συμπληρωματικούς πόρους από άλλες επενδυτικές δράσεις του ΠΕΠ.Θ, από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναμένονται να συνεισφέρουν, ή και άλλες πηγές χρηματοδότησης».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!