Διεξήχθη την 11.07.2017 η Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας για να συζητηθούν τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Στη εισήγηση του ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάππας Αναστάσιος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Τράπεζά μας το 2016 έδωσε τη μάχη για τη συνεχή βελτίωση της θέσης της σε αυτό το δυσμενές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχοντας ως προτεραιότητες
1ον) την κεφαλαιακή της ενίσχυση και
2ον) την επανάκτηση της ρευστότητάς της μέσω της επιστροφής των καταθέσεων.
Για την κεφαλαιακή της ενίσχυση προχώρησε σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εποπτικό κεφάλαιο κατηγορίας 2 αυξάνοντας το δείκτη από το οριακό 8% στο 11%. Η έκδοση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής αφού παρά το ότι το ποσό που ζητήθηκε ανέρχονταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό που συγκεντρώθηκε τελικά ανήλθε στα 4,14 εκατομμύρια ευρώ. Για την ενίσχυση της ρευστότητας, οι έντονες προσπάθειες για την επιστροφή των καταθέσεων έφεραν θετικά αποτελέσματα αφού οι καταθέσεις αυξήθηκαν ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Απόρροια αυτής της αύξησης ήταν ο μηδενισμός σχεδόν της πιστωτικής γραμμής που είχε ληφθεί από συστημική τράπεζα και η υπερκάλυψη των αναγκών του νέου δείκτη κάλυψης ρευστότητας ο οποίος παρακολουθείται συστηματικά από τις εποπτικές αρχές.
Πέραν όμως αυτών των προτεραιοτήτων για την Εποπτική Λειτουργία η Τράπεζα συνέχισε τη δραστηριότητά της κατορθώνοντας να επανέλθει σε κερδοφορία, η οποία ανήλθε προ φόρων στα 630 χιλιάδες ευρώ περίπου και μετά τους φόρους στα 510 χιλιάδες ευρώ. Με βάση την κερδοφορία αυτή η συνεταιριστική μας μερίδα αυξάνει κατά 1,55 ευρώ στα 39,68 ευρώ. Επίσης η κερδοφορία ενισχύει ακόμη περισσότερο τα εποπτικά μας κεφάλαια και με την προσθήκη των κερδών αυτών ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο τέλος του 2016 στο 11,35%. (Δείκτης SREP για το 2017 10,25%, το καλύτερο μεταξύ των Συνεταιριστικών Τραπεζών).
Ένα σημαντικό μέρος των κερδών προ προβλέψεων, τα οποία ανέρχονται στα 3,6 εκατομμύρια, κατευθύνθηκε πάλι σε προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου, γιατί πέραν των δυσκολιών που προκύπτουν από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, υπάρχει ανάγκη σχετικής προετοιμασίας λόγω διαφοροποίησης προς το αυστηρότερο των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς από το επόμενο έτος. Σε όλη τη διάρκεια του 2016, η Διοίκηση και οι υπηρεσίες της Τράπεζας εργάστηκαν συστηματικά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος. Το υπόλοιπο των χορηγήσεων αυξήθηκε σε σχέση με το 2015.
Όπως ήδη αναφέρθηκε οι καταθέσεις αυξήθηκαν ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παρά τη στασιμότητα της οικονομίας οι προμήθειες αυξήθηκαν ελαφρά και τα λειτουργικά έξοδα έστω και οριακά μειώθηκαν».
Τελειώνοντας, διαβεβαίωσε του συνεταίρους ότι:
«Η τράπεζα είναι εδώ, ισχυρή και χρήσιμη πάντα δίπλα στους συνεταίρους πελάτες της, μοχλός και εργαλείο για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Θεσσαλίας».
Ως προς τα θέματα της ΓΣ:
1. Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2016 έως 31/12/2016.
2. Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας, της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2016 έως 31/12/2016.
3. Απαλλαγή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, στα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας για τη χρήση 2016
πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία όπου ψήφισαν 163 συνεταίροι με 722 ψήφους εκ των οποίων οι 662 ενέκριναν τα ανωτέρω θέματα ημερήσιας διάταξης, οι 57 δεν τα ενέκριναν, 2 λευκά και 1 άκυρο.
Ως προς τα θέματα:
4. Έγκριση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων χρήσης 2017.
5. Έγκριση εγγραφής νέων μελών.
6. Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2017.
8. Τροποποίηση Καταστατικού.
9. Έγκριση για συμμετοχή στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο των α) Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με το ποσό των 40.000€ και β) TERRA THESSALIA LACTIS με το ποσό των 200€.
πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός και εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Για το 7ο θέμα: Έγκριση Επιτροπής Ελέγχου, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός και εγκρίθηκε κατά απόλυτη πλειοψηφία.