Τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους σχεδιάζει να κινηθεί στους τομείς αρμοδιοτήτων του σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό περιγράφει με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μπουτίνας, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας με αρμοδιότητες σε θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης.
Το άρθρο:
H Θεσσαλία μας αποτελεί μια μικρογραφία της χώρας μας ως προς το τουριστικό προιόν. Διαθέτει όλες τις εκδοχές τουριστικού προιόντος , όπως τουρισμό αναψυχής, θαλάσσιες δραστηριότητες, τουρισμό βουνού, γαστρονομικό τουρισμό, πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό και όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και τις διαθέτει σε πολύ υψηλό επίπεδο για τον επισκέπτη.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αλλά και όλοι εμείς που είμαστε αρμόδιοι στο τμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, προσπαθούμε να αναδείξουμε και προβάλλουμε αυτό το ξεχωριστό και πολυποίκιλο τουριστικό προιόν. Και αυτός είναι ο βασικός στόχος της σύμπραξης που έχουμε συνάψει με την Marketing Greece, εταιρεία του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), που προωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του τουριστικού προιόντος της Θεσσαλίας. Όμως και σε επίπεδο Περιφ. Ενότητας ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους 4 Δήμους της Π.Ε. ίδρυσαν και άρχισε ήδη το έργο του , έναν φορέα τουριστικής προβολής για την Π.Ε. Τρικάλων.
Προσωπικά, συμμετείχα από την πρώτη ημέρα και στα δυο αυτά σχέδια για τον τουρισμό και τώρα από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, κύριο μέλημα μου είναι να προχωρήσουν και να βοηθήσουν και τα δυο αυτά σχέδια όσο το δυνατόν περισσότερο , τους άμεσα ωφελούμενους, που είναι οι ενασχολούμενοι με τον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα , ώστε να δουν θετικά αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Από την τωρινή μου θέση, ως Αντιπεριφερειάρχης, οι στόχοι μου σε συνεργασία πάντα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και κατ επέκταση με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, είναι οι εξής :
1) Η εκπαίδευση και κατάλληλη κατάρτιση όλων των ενασχολούμενων με τον τουρισμό είτε εργαζόμενοι είτε επιχειρηματίες. Ο επισκέπτης ημεδαπός ή αλλοδαπός έχει γίνει απαιτητικός και δεν αρκείται μόνο σε κάποιες πεπαλαιωμένες παροχές .Αν προσθέσουμε το γεγονός παγκοσμίως, της οικονομικής κρίσης, σημαίνει πως ο καθένας που έρχεται ως τουρίστας στη Θεσσαλία αλλά και παντού στον κόσμο είναι απαιτητικός για τα χρήματα που θα δαπανήσει. Άρα πρέπει να του παρέχουμε επαγγελματικό service γιατί ο ίδιος επισκέπτης μπορεί να γίνει «διαφημιστής » της επιχείρησης που επισκέφθηκε και αυτό παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι πάνω από 15 % αυτών που ψάχνουν για διακοπές αρκούνται στην προσωπική εμπειρία που αναρτάται από κάποιο επισκέπτη και στην κριτική. Άρα λοιπόν άμεσα θα πρέπει να αρχίσουμε την οργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης για εργαζόμενους ή επιχειρηματίες του τουρισμού.
2) Ο περιηγητικός ή περιπατητικός τουρισμός στη χώρα μας είναι μια μορφή τουρισμού, η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης . Πρέπει άμεσα να καταφέρουμε , να πιστοποιήσουμε μονοπάτια σε κάθε Π.Ε. .Για την Π.Ε. Τρικάλων επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε να καθαρίσουμε, σηματοδοτήσουμε και χαρτογραφήσουμε μονοπάτια στην περιοχή των Μετεώρων και στην περιοχή του ορεινού όγκου του Δήμου Πύλης
3) Όπως προανέφερα υπάρχει η σύμπραξη με τον ΣΕΤΕ σε επίπεδο Περιφέρειας και τον ενιαίο φορέα στην Π.Ε. Τρικάλων. Το παραγόμενο έργο και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να «επικοινωνηθεί» και οι ωφελούμενοι να πάρουν τα απαραίτητα εργαλεία και στοιχεία για την ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος στις επιχειρήσεις τους.
4) Επίσης πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στην ανάπτυξη των καταδυτικών πάρκων που πρώτη η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε στην περιοχή της Μαγνησίας και Σποράδων. Αυτή η μορφή τουρισμού, που αναπτύσσεται για πρώτη φορά, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους. Η αύξηση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της απασχόλησης, η προβολή της περιοχής και της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, η προστασία για πρώτη φορά των ενάλιων αρχαιοτήτων αλλά και του πλούσιου βυθού στις θέσεις των καταδυτικών πάρκων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Η καθιέρωση της Θεσσαλίας ως προορισμός Κατάδυσης θα πρέπει να επιτευχθεί στο προσεχές διάστημα.
5) Κάθε χρόνο φιλοξενούμε σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας πάρα πολλούς εξειδικευμένους επισκέπτες είτε υπό τη μορφή famtrips είτε mediatrips . Αυτά όπως και η παρουσία της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένα ,με σκοπό την αποκόμιση των περισσότερων δυνατών ωφελειών από κάθε τέτοια δράση , ωφελειών απευθείας στους ενασχολούμενους με τον τουρισμό.
6) Για το τμήμα του Πολιτισμού σημαντικό θα είναι άμεσα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να καταγραφούν και αξιολογηθούν όλα τα μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για όλη την Περιφέρεια, ώστε σε δεύτερο στάδιο να τα αναδείξουμε κατάλληλα.
7) Στην εποχή που ζούμε , οι συμπολίτες μας ζουν μέσα σε μια κρίση με πολλές πτυχές (ηθικών αξιών, οικονομική, κτλ) και αυτό που μπορούμε σαν Περιφέρεια να τους προσδώσουμε, είναι κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας με εκδηλώσεις ποιοτικές και με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται όλο το χρόνο σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
8) Τέλος για το τμήμα της Δια Βίου Μάθησης, από την εφαρμογή του Καλλικράτη οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας έχουν εξαλειφθεί και μεταφερθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να δρομολογήσουμε μέσω του αρμόδιου Υπουργείου θα είναι να έχουμε γνωμοδοτικό ρόλο ως προς τις ειδικότητες των ΙΕΚ ή ΚΕΚ που λειτουργούν στην Περιφέρεια . Και αυτό γιατί από την στιγμή που οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες μπορούν να το υποστηρίξουν και που όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Περιφέρειας γνωρίζουν τις ελλείψεις, όπως προανέφερα, για παράδειγμα υπάρχει έλλειψη κατάρτισης τουριστικών επαγγελμάτων, άρα να ωθήσουμε τα ΙΕΚ ή ΚΕΚ να έχουν ανάλογες ειδικότητες και τόσα άλλα στον πρωτογενή τομέα και σε άλλους τομείς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!