Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας διαβεβαίωσε «τους ανθρώπους του μόχθου» που τάσσονται υπέρ του να παραμείνουν στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης ότι «οι Περιφέρειες πρέπει και θα διατηρήσουν στο υψηλό επίπεδο το οποίο είχαν τις εν λόγω διαδικασίες»
«Το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες (λαϊκές αγορές) είναι άκρως γραφειοκρατικό για τον πολίτη, ενώ θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό βάρος στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας επί του νομοσχεδίου «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο κ. Κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε, πάντως, «τους ανθρώπους του μόχθου» που τάσσονται υπέρ του να παραμείνουν στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες της αδειοδότησης ότι «οι Περιφέρειες πρέπει και θα κρατήσουν στο υψηλό επίπεδο στο οποίο είχαν τις εν λόγω διαδικασίες, τηρώντας στάση σοβαρή, υπεύθυνη και με σεβασμό προς τον άνθρωπο».
Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του ΕΝΠΕ σημείωσε ότι μ’ αυτές προβλέπονται «πολύπλοκες και κυρίως χρονοβόρες διαδικασίες, εκτιμήσεις, συνεδριάσεις πολυμελών επιτροπών, αποφάσεις διοικητικών και περιφερειακών συμβουλίων, αξιολογήσεις, διαπιστωτικές πράξεις περιφερειαρχών και δημάρχων, περιφερειαρχών. Αυτό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα δικαιολογητικά θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε υπηρεσίες διαφορετικών αρχών», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέδειξε στα θετικά του νομοσχεδίου ότι προβλέπει εξορθολογισμό των προστίμων, πρόταση που, όπως σημείωσε, «είχε καταθέσει η ΕΝΠΕ εδώ και πάρα πολύ καιρό, διότι το ύψος και το εύρος των προστίμων ήταν τέτοιο, που έκανε πολλές φορές απαγορευτική τη διαδικασία, ενώ συνιστούσε και ιδιότυπη υποκρισία».
Θετικός εμφανίστηκε και στη διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα και το δικαίωμα άμεσης πώλησης των προϊόντων στους παραγωγούς, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός επανακατέθεσε την πρότασή του τα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή μόνο όταν μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη ημέρα.
«Εμείς ως Ένωση Περιφερειών, από την πρώτη στιγμή στη δημόσια διαβούλευση, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, στις οποίες εισχωρούν οι επιθυμίες των ανθρώπων που ασχολούνται με το εμπόριο, με τις λαϊκές αγορές και των ανθρώπων που ασχολούνται με τη χορήγηση αδειών. Κάθε νομοσχέδιο δημιουργεί ελπίδες, αλλά αυτές αρχίζουν σιγά – σιγά να σβήνουν, γιατί σε κάθε νομοσχέδιο χρειάζονται πολλές υπουργικές αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες δεν εκδίδονται ποτέ και συνεπώς δεν εφαρμόζεται ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά.
Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο
Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, εμφανίστηκε σύμφωνος με το γνωμοδοτικό χαρακτήρα του καθώς, όπως διευκρίνισε, «ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι στο στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών με βάση το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Εμείς -τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός- στις Περιφέρειες ζητούμε ούτως ή άλλως για όλα τα ζητήματα την γνώμη των Επιμελητηρίων, που μετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και είναι άμεσοι συνεργάτες μας. Μ’ αυτές τις απόψεις συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με τον οποίο έχω συνεννοηθεί», διευκρίνισε.
Αναπτυξιακός Νόμος
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε και στη διάταξη του νομοσχεδίου για την τμηματική καταβολή επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων υπαχθέντων στους νόμους 4399/2004 και 3908/2011 με βάση την οποία αυξάνεται στις 300.000 από τις 20.000 ευρώ το υπολειπόμενο ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται άπαξ ή προστιθέμενο στην προηγούμενη δόση.
Ο κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε το εν λόγω ποσό να αυξηθεί στις 500.000 ευρώ καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν επιχειρήσεις που καταβάλλουν κόστος ανισότητας.
Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και θεωρώ ότι η αύξηση του ποσού στις 500.000 ευρώ θα έλυνε προβλήματα και θα ενίσχυε την αναπτυξιακή προοπτική αυτών των επιχειρήσεων και συνολικά της οικονομίας», ανέφερε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!