«Λάρισα, η πόλη του καφέ»… Μια άποψη που έχει επικρατήσει στο Πανελλήνιο και μοιάζει να αποτελεί πλέον κλισέ σε κάθε συζήτηση που κάνει Λαρισαίος με κατοίκους άλλων πόλεων. Η παραπάνω άποψη, μέχρι τώρα, βασίζονταν περισσότερο στην αίσθηση, παρά σε πραγματικά στοιχεία. Ήταν η αίσθηση που λάμβανε ένας επισκέπτης, ο οποίος δεν ήταν μόνιμος κάτοικος Λάρισας, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας καθώς έβλεπε παντού γύρω του – κυρίως στις πλατείες του κέντρου και στους πεζοδρόμους – αναρίθμητα καφέ. Αυτά τα καφέ είχαν θαμώνες που τα κατέκλυζαν από το πρωί και η εικόνα των γεμάτων καφετεριών κυριαρχούσε μέχρι αργά το βράδυ.
Τα παραπάνω στιγμιότυπα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι στη Λάρισα η ζωή κινείται σε διαφορετικούς, περισσότερο χαλαρούς, ρυθμούς απ’ ότι συμβαίνει σ’ άλλες ελληνικές πόλεις. Σε συνδυασμό δε με την ονομαστή νυχτερινή ζωή των μπουζουκιών κατά τις περασμένες δεκαετίες, η Λάρισα απέκτησε τον χαρακτηρισμό της πόλης που… δεν κοιμάται ποτέ.
Μάλιστα, όλη αυτή η εικόνα έπλασε συνειρμούς ότι οι Λαρισαίοι διαθέτουν πολλά χρήματα και γι’ αυτό έχουν τη δυνατότητα ολημερίς να κάθονται στις καφετέριες και το βράδυ να… τα σπάνε στα μπουζούκια, σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις όπου η καθημερινότητα των κατοίκων τους έχει εντελώς διαφορετικά –περισσότερο μίζερα– δεδομένα.
Η larissanet παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν αβίαστα ότι στην πόλη μας έχει δημιουργηθεί ένα… φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό σίγουρα χρήζει πολυεπίπεδης ανάλυσης από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και κλάδων, καθώς τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και προκαλούν αίσθηση ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν πλήρη εικόνα της τοπικής αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο Λάρισας, στην πόλη και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 υπήρχαν 1.674 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ (καφετέριες, καφενεία, streetcafé κ.α.). Αυτό το νούμερο γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος πως το σύνολο των πάσης φύσεως και μορφής επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο τοπικό Επιμελητήριο φτάνει τις 16.308.
Με τη «γλώσσα των αριθμών» προκύπτει ότι το 10% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας έχει να κάνει με την πώληση καφέ. Χωρίς να διαθέτουμε συγκρίσιμα αριθμητικά στοιχεία, είναι προφανές ότι τέτοιο ποσοστό καφετεριών σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι δύσκολο να υπάρχει σε άλλη ελληνική πόλη, εξαιρουμένων των νησιών λόγω της τουριστικής κίνησης.
Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον να δούμε την αναλογία καφετεριών προς τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων με βάση την απογραφή του 2011 είχε 162.591 κατοίκους. Με δεδομένα ότι: κάποιοι που διαμένουν στη Λάρισα δεν απογράφηκαν σε αυτή, την πόλη επισκέπτονται καθημερινά πολίτες από όλο το νομό, κάτοικοι άλλων πόλεων κλπ. μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι στη Λάρισα δραστηριοποιούνται 200.000 άνθρωποι.
Η αναλογία που προκύπτει με βάση των αριθμό των καφετεριών είναι καταλυτική. Στη Λάρισα υπάρχει μία καφετέρια για 119 κατοίκους και επισκέπτες… Αν δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία τότε σίγουρα η πόλη καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καφετεριών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Με άλλα λόγια, η πώληση καφέ είναι η βαριά βιομηχανία της Λάρισας.
Πηγή: larissanet.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!