«Λανθασμένη» χαρακτήρισε την περικοπή επιδομάτων από τις τρίτεκνες οικογένειες ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του σήμερα στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το δημογραφικό.
«Η απόφαση να περικοπούν 45 εκατομμύρια ευρώ από τις τρίτεκνες οικογένειες είναι λανθασμένη την ώρα μάλιστα που ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα 2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατομμύρια προέρχονται από μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός και ανέδειξε ως «μονόδρομο» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού «την αύξηση της παραγωγής».
«Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό για εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, πρέπει να αυξηθούν η παραγωγή και ο εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν δουλειές με αμοιβή που να εξασφαλίζει ζωή με αξιοπρέπεια. Με κανένα άλλο τρόπο, με καμιά άλλη ενίσχυση που είναι βέβαια αναγκαία δεν αντιμετωπίζεται κατά τρόπο βιώσιμο ούτε βεβαίως μπορεί να λυθεί με ευχολόγια ή δια μαγείας», επισήμανε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός παρέθεσε στοιχεία που, όπως σημείωσε, «αποδεικνύουν ότι η πραγματική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη απ’ αυτή που έχει η κοινή γνώμη:
-Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται καθώς είναι αρνητικά τόσο το φυσικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων όσο και το ισοζύγιο μετανάστευσης καθώς παρ’ όλες τις μεταναστευτικός ροές έχουμε αύξηση μετανάστευσης Ελλήνων και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και παραγωγικής δυναμικότητας.
-Από την περίοδο 1935-75 καμιά γενιά δεν αναπληρώθηκε
-Σύμφωνα με όλα τα σενάρια για μετά το 2050, ο πληθυσμός θα μειωθεί από 9 εκατομμύρια και κάτω και η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε χώρα γερόντων.
Η κοινή γνώμη προσλαμβάνει το δημογραφικό κυρίως ως συνδεδεμένο με την επιδοματική στήριξη οικογενειών. Στην πραγματικότητα, όμως, το δημογραφικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομία, την παραγωγική ισχύ της χώρας, το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός αξιολόγησε θετικά τη θεσμοθέτηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, ανέφερε όμως ότι ανάλογη επιτροπή είχε συσταθεί το 1993 η οποία και κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα. «Τα πορίσματα της Βουλής πρέπει να εφαρμόζονται, πολλώ δε μάλλον όταν είναι ομόφωνα», σχολίασε.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου και οι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, κα Θεανώ Βρέντζου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοφάνης Παπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου, κα Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Φλεβάρης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!