Ως θετικές κρίνουν, καταρχάς, τις εξελίξεις για τα υδροηλεκτρικά αλλά, παράλληλα, επιφυλακτικοί παρουσιάζονται, σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι Θεσσαλικοί φορείς (ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.), με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας και τις συνακόλουθες ανακοινώσεις φορέων καθώς και τις νέες προσδοκίες που δημιουργεί.
Συγκεκριμένα, οι φορείς στην ανακοίνωσή τους, σε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης των πρωθυπουργικών δηλώσεων απαλλαγμένη από το πολιτικό πλαίσιο περί ανάπτυξης κ.λπ. κρίνουν καταρχάς ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι εγκρίθηκαν, υπογράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν (ΦΕΚ Β΄ 2561/25.9.2014) τα Σχέδια Διαχείρισης (Σ.Δ.) για τις δύο γειτονικές υδατικές λεκάνες (διαμερίσματα) των ποταμών Πηνειού και Αχελώου. Σημειώνεται πως η εκπόνηση των Σ.Δ. κατά λεκάνη σε όλη τη χώρα εκπορεύεται από σχετική οδηγία της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων (60/2000) και από την Ελληνική νομοθεσία.
Η εκπόνησή τους άρχισε επί υπουργίας κ. Μπιρμπίλη (ΥΠΕΚΑ, κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, 2010) και αφού μεσολάβησαν αρκετές αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών στο ΥΠΕΚΑ και μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τους φορείς των εμπλεκομένων περιφερειών (Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας) υπογράφηκαν τις ημέρες αυτές.
Επίσης, τοποθετούνται θετικά στην εξαγγελία δρομολόγησης της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας (φράγμα και σταθμός ενέργειας), μετά από δεκατρία χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης λόγω δικαστικών εμπλοκών, παρότι το έργο είναι ήδη ολοκληρωμένο από τεχνικής απόψεως.
Συγκεκριμένα, οι θεσσαλικοί φορείς, που υπογράφουν την ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι η υπογραφή των Σ.Δ. αποτελεί θετικό αλλά και αναγκαίο βήμα για οποιαδήποτε εξέλιξη στα υδατικά έργα της περιοχής αλλά από μόνη της δεν προσφέρεται ούτε για υπέρμετρη αισιοδοξία ούτε φυσικά για πανηγυρισμούς.
Επίσης το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελεί ένα σημαντικό, ανεξάρτητο, μεμονωμένο ενεργειακό έργο επί του ποταμού Αχελώου και δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την μεταφορά νερών από τον Αχελώο, όπως κακώς αφήνεται να εννοηθεί σε διάφορα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.
Τονίζουν ότι η Μεσοχώρα είναι αυτοτελές ενεργειακό έργο, μεγάλης αξίας και η έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής βούλησης για την λειτουργία του αποτελεί σημαντική δέσμευση και η λειτουργία της μπορεί και πρέπει να μας βρει όλους στην ίδια πλευρά, ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις ανάγκες της γεωργίας στη Θεσσαλία και για την κάλυψη των ελλειμμάτων της από νερά του Αχελώου. Έτσι κι αλλιώς η μεταφορά νερών από τον Αχελώο στον κάμπο συνδέεται με άλλα έργα (ταμιευτήρας και ΥΗΣ Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς Πευκοφύτου) και ΚΑΘΟΛΟΥ δεν σχετίζεται με της Μεσοχώρας. «Επιμένουμε» λένε οι Θεσσαλικοί φορείς «στο θέμα αυτό, αφενός για να προστατεύονται οι πολίτες από παραπληροφόρηση και αφετέρου για να μην αποτελέσει η εξέλιξη αυτή αφορμή για νέες άγονες διαμάχες με τα μεγάλα «ΝΑΙ»/ «ΟΧΙ» στην εκτροπή Αχελώου, τα οποία πλέον είναι απολύτως ξεπερασμένα και φυσικά καταδικασμένα στην συνείδηση των σκεπτόμενων πολιτών και των φορέων τους.»
Επισημαίνουν ωστόσο ότι η υπόθεση της Μεσοχώρας δεν «κλείνει» με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού καθώς απομένουν σημαντικές εκκρεμότητες για τη λειτουργία του έργου, οι οποίες καθιστούν επιφυλακτικούς, όλους τους εμπλεκόμενους, ως προς τον χρόνο υλοποίησης εντός της διετίας όπως εξαγγέλθηκε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκκρεμούν η νομοθετική ρύθμιση, οι συμπληρωματικές τεχνικές επεμβάσεις, η νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, η μετακίνηση των κατοίκων (ρόλο εδώ έχει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που καθυστερεί) και άλλες, ίσως λιγότερο σημαντικές, διαδικασίες.
Οι επιστημονικοί θεσσαλικοί φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση δεσμεύονται στην συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων διότι και η Μεσοχώρα έχει μπροστά της ακόμη αρκετό δρόμο αλλά και τα υπόλοιπα έργα που συνδέονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ακόμη ανοιχτά.
Τέλος, καλούν ΟΛΟΥΣ, φορείς και πολίτες, σε ενότητα και κοινή δράση δεδομένου ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, η παραγωγή υδροηλεκτρικής (πράσινης) ενέργειας και το έργο της Μεσοχώρας είναι δράσεις στην κατεύθυνση της προόδου, του εκσυγχρονισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, οπότε δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαλότητες.
Εκ μέρους των φορέων:
ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας
ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος
Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.)