Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που είναι ευρέως γνωστός από το εμπορικό σήμα «ΖΑGORIN», διοργανώνουν την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 και ώρα 12:00, εκδήλωση για την πρώτη επίσημη παρουσίαση αποτελεσμάτων πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας για την Ελληνίδα Αγρότισσα.
Σημαντική πτυχή της διοργάνωσης, έπειτα από πρόταση του Συνεταιρισμού που αποδέχθηκε η Γενική Γραμματεία, είναι η συμμετοχή όλων των συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, προεξέχοντος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ως συνεργαζόμενων φορέων διοργάνωσης. Αναλυτικότερα την εκδήλωση υποστηρίζουν, εκτός του Δήμου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, η Ένωση Γυναικών Ζαγοράς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου, η Α.Μ.Κ.Ε. Γυναικών Τσαγκαράδας «Αλθαία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μακρυράχης, Πουρίου, Ανηλίου, Αγίου Δημητρίου, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Όμιλος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου «Φιλύρα», ο Αθλητικός Όμιλος Ζαγοράς «Κένταυρος», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ανατολικού Πηλίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ζαγοράς, ο Τουριστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζαγοράς «Ξένιος Ζεύς» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου.
Αναλυτικότερα, κατά τα έτη 2017 – 2018, η Γενική Γραμματεία Ισότητας εκπόνησε επιστημονική μελέτη με θέμα «Η ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο». Την έρευνα υλοποίησε ως Επιστημονικά Υπεύθυνη, η κα. Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε την ευθύνη Σχεδιασμού και Συγγραφής της Μελέτης, με τη συμβολή της Ξανθίππης Φουλίδη, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνέβαλε μια δωδεκαμελής ερευνητική ομάδα, επιστημόνισσες/επιστήμονες – συνεργάτριες/συνεργάτες και πλήθος εθελοντριών/εθελοντών.
Η περιοχή της Ζαγοράς, αποτέλεσε σημείο έρευνας για την ερευνήτρια και την υπόλοιπη ομάδα, λόγω της ιστορικότητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Συνεταιρισμό της Ελλάδας που συμπλήρωσε 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας το 2016.
Ο Συνεταιρισμός, συνέπραξε με την επιστημονικά υπεύθυνη και ανέλαβε τη δημιουργία μιας «Ομάδας Εστίασης» συνεταιρισμένων αγροτισσών.
Η συνολική εκπόνηση της μελέτης μάλιστα ξεκίνησε από τη Ζαγορά. Στις αγρότισσες που συμμετείχαν απεύθυνε χαιρετισμό από skype η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κυρία Φωτεινή Κούβελα, η οποία κήρυξε και την επίσημη έναρξη της έρευνας, με τη δέσμευση της ίδιας αλλά και της Επιστημονικά Υπεύθυνης, τα αποτελέσματα της έρευνας να παρουσιαστούν πρωταρχικά στη Ζαγορά. Η επιλογή αυτή έγινε κατά κύριο λόγο εξαιτίας της συμμετοχής εκατοντάδων γυναικών στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑΓΟΡΙΝ και με δεδομένο ότι η Ζαγορά αποτελεί έδρα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, μιας περιοχής δηλαδή με εκατοντάδες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και στα όριά της εδρεύουν δύο γυναικείοι αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί.
Παράλληλα σημαντικό κριτήριο ήταν το γεγονός ότι οι γυναίκες της περιοχής δραστηριοποιούνται στο «προικισμένο» φυσικό περιβάλλον του Πηλίου με τις σημαντικές όμως ελλείψεις σε αστικές υποδομές, που προκύπτουν κυρίως από τη γεωγραφική θέση της περιοχής. Για την εστίαση σε «ομάδα στόχο» σημαντική ήταν και η συμβολή δραστήριων μελών του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε με δείγμα αγροτισσών από όλη την Ελλάδα, συνεταιρισμένων και μη. Στόχος της Γενικής Γραμματείας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να λαμβάνονται πλέον υπόψη στο κυβερνητικό έργο των εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε νομοθετικές διεργασίες του Κοινοβουλίου, και στον σχεδιασμό των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα όλων των υπηρεσιακών φορέων της πολιτείας που εμπλέκονται με θέματα του αγροτικού πληθυσμού και των γυναικών. Η έρευνα ωστόσο δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος μόνο για τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά τα συμπεράσματά της κρίνονται άκρως ενδιαφέροντα για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικά για περιοχές, με έντονη την αγροτική δραστηριότητα, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.
Στον χώρο της εκδήλωσης, έπειτα από πρόταση του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Μαγνησίας, μεικτοί και γυναικείοι, θα εκθέσουν προϊόντα τους. Ιδιαίτερα βαρύτητα δόθηκε από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς στη διαφοροποίηση των εκτιθέμενων προϊόντων, κυρίως στο επίπεδο των Γυναικείων Συνεταιρισμών του Νομού που έχουν παραπλήσια δράση. Παράκληση του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που έγινε με θέρμη αποδεκτή από τις Οργανώσεις, ήταν να παρουσιαστεί η πληθώρα των προϊόντων του τόπου, με συγκεκριμένα προϊόντα από κάθε Οργάνωση, ώστε το γενικότερο κλίμα να αποτυπώνει την πλήρη συνέργεια των δρώντων του Νομού στα πλαίσια του «συνεταιρίζεσθαι».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!