Περισσότερο μορφωμένη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εξοικειωμένη με την τεχνολογία αλλά σε «δεύτερο» ακόμη ρόλο στη λήψη αποφάσεων και με πενιχρά εισοδήματα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή Ελληνίδα αγρότισσα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων από κοινού με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου «Ζαγορίν» και η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή παρουσία πλήθους αγροτισσών στο δημοτικό σχολείο Ζαγοράς.
Όπως ανέφερε η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα, πρόκειται για την πρώτη έρευνα με την οπτική του φύλου που διεξάγεται πανελλαδικά και στην οποία εντοπίζεται σημαντική βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των αγροτισσών σε σχέση με το παρελθόν με το 35,53% να είναι απόφοιτες Λυκείου και 7,61% απόφοιτες ΤΕΙ-ΑΕΙ (έναντι του 26% που είναι απόφοιτες Δημοτικού). Τα αποτελέσματα βγήκαν μέσα από την ανάλυση των απαντήσεων 275 ερωτηματολογίων και 91 προσωπικών συνεντεύξεων, «τα οποία σταθμίστηκαν στις αγρότισσες της Ζαγοράς» όπως επισημαίνει η κα Γκασούκα.
Οι αγρότισσες γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες. Η πλειονότητα του δείγματος σε ποσοστό 68% διαθέτει γνώσεις υπολογιστή και εξ’ αυτών το 89% έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, ενώ το 69% γνωρίζει και χρησιμοποιεί πολύ συχνά το διαδίκτυο.
Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι η ελληνίδα αγρότισσα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας (71,7%) σε σχέση με τους άνδρες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στο σε φορολογικούς λόγους.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνίδες αγρότισσες, όπως προκύπτει είναι η πολύωρη και καθημερινή κοπιώδης και απαιτητική χειρονακτική εργασία, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών για την οικογένεια και το έλλειμμα συμμετοχής του συζύγου στις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις.
Σε επίπεδο εισοδημάτων πάντως τα πράγματα είναι απογοητευτικά καθώς από το δείγμα των προσωπικών συνεντεύξεων προκύπτει ότι το 58% δήλωσε μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1 € – 500 € καταδεικνύοντας ότι παρά τους κόπους η αμοιβή είναι πενιχρή.
Φωτεινή Κούβελα: Αυξημένη ποσόστωση για τις γυναίκες στα κοινά
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον αγροτικό τομέα όπως δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα. Υπάρχουν ανισότητες οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω της κρίσης. Οι γυναίκες βίωσαν περισσότερο την κρίση. Βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη ανεργία στις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι αυτή μειώνεται» επισημαίνοντας παράλληλα «οι γυναίκες λείπουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε εκκωφαντικό βαθμό, τόσο στην Τ.Α. όσο και στη Βουλή και τα συλλογικά όργανα και τις επιχειρήσεις. Κάτι ωστόσο που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή για την ισότητα των φύλων με το οποίο θα αυξηθεί η ποσόστωση στις εκλογές από το 1/3 σε τουλάχιστον 40% με προοπτική να φθάσει το 50%. Αντίστοιχα το ίδιο θα επιδιωχθεί να θεσμοθετηθεί τόσο για τις διοικήσεις τον συνεταιρισμών όσο και στα συνδικαλιστικά όργανα.
Κατερίνα Παπανάτσιου: Φορολογική ισότητα με ξεχωριστά εκκαθαριστικά
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση της παρουσίασης της έρευνας η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι «έχουν γίνει αρκετά βήματα με σκοπό τη χειραφέτηση της Ελληνίδας αγρότισσας και την ανάληψη ενός πιο ενεργού ρόλου στην κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε στο νόμο της κυβέρνησης που αφορά στους γυναικείους συνεταιρισμούς και την συμμετοχή των γυναικών στις διοικήσεις τους. Παράλληλα ωστόσο μετά από απόφαση του ΣτΕ επέρχεται και φορολογική ισότητα καθώς γυναίκες και άνδρες πρέπει πλέον να έχουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό. «Με τον διοικητή της ΑΑΔΕ αποφασίσαμε ότι για φέτος όσα ζευγάρια θέλουν να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, αφού εξετάσουν ότι πράγματι τους συμφέρει, θα μπορούν να το κάνουν μόνο στις ΔΟΥ καθώς το σύστημα δεν είναι έτοιμο για να δεχθεί κάτι τέτοιο για φέτος. Ωστόσο φαίνεται πως ο χρόνος επαρκεί για την έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών» τόνισε η υφυπουργός
Αντώνης Λάσκος: Επάξια η εκπροσώπηση των γυναικών στη διοίκηση του συνεταιρισμού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Ζαγοράς Αντώνη Λάσκο ο συνεταιρισμός λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή του ενέγραψε τις πρώτες γυναίκες μέλη ενώ σήμερα απαριθμεί περίπου 250 γυναίκες μέλη από τα 800 συνολικά. Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι το 2015 για πρώτη φορά εκλέχθηκε στην διοίκηση του συνεταιρισμού γυναίκα στη θέση της αντιπροέδρου η οποία σηκώνει επάξια τις ευθύνες της.
Δέσποινα Βαρούτα: Με συνέργειες μπορούμε να κάνουμε πολλά
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Α.Σ. Ζαγοράς ευχαρίστησε τη Γ.Γ. Ισότητας και τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για την συνεργασία στην έρευνα για την ελληνίδα αγρότισσα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ιδιαίτερη την εμπειρία της διαδικτυακής επαφή για τις γυναίκες που έλαβαν μέρος, ενώ σχολιάζοντάς την δική της εμπειρία δήλωσε πως «ως αγρότισσα και αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι μια γυναίκα δεν μπορεί εξίσου να τα καταφέρει, ιδίως όταν συνεργάζεται πρώτα στο σπίτι της με την οικογένειά της»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας , ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Βασίλης Χατζόπουλος, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ζαγοράς – Μουρεσίου για θέματα ισότητας Τζωρτζίνα Χριστοδούλου, η δημοτική σύμβουλος Ζαγοράς – Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά, ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Α.Σ. Ζαγοράς Αντώνης Λάσκος και Διονύσης Βαλασσάς και πολλοί αγρότες και αγρότισσες.