Το ορειβατικό καταφύγιο είναι ανοικτό καθ’ όλο το έτος, υποδέχεται φιλοξενεί και σιτίζει εκατοντάδες άτομα (ορειβάτες, αθλητές, φυσιολάτρες ).
Ιστορία Καταφυγίου
Το καταφύγιο βρίσκεται στο όρος Κόζιακας ή Κερκέτιων στους πρόποδες της κορυφής Αστραπή ή Χατζηπέτρος (1901μ) από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Η θέση που βρίσκεται το καταφύγιο, πλησίον της πηγής Μπακόλα, παραχωρήθηκε την δεκαετία του 1950 με βασιλικό διάταγμα στον Ε.Μ.Ο.Τ. κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Αχιλλέα Καρανάσιου. Το καταφύγιο εγκαινιάστηκε το 1959. Έκτοτε το διαχειρίστηκαν και το συντήρησαν τοπικοί σύλλογοι και φορείς με μελανό σημείο την καταστροφή του από πυρκαγιά που προήλθε από εμπρησμό ή από αμέλεια ορειβάτη.
Σήμερα το καταφύγιο είναι πλήρη ανακαινισμένο παρέχοντας υπηρεσίες ξενώνα – εστιατορίου και μπαρ.
Το 2018 ξεχωρίζουν τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις για τις οποίες επιλεγήκαμε και συνδιοργανώνουμε με τοπικούς και όχι μόνο συλλόγους υπό την αιγίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερικής Ενότητας Τρικάλων.
α) 12-13 Μαΐου: Κοινή Ορειβατική Εξόρμηση Ορειβατικών Σωματείων Αττικής και Εύβοιας. Αναμενόμενη επισκεψιμότητα έως 400 άτομα
β) 2 – 3 Ιουνίου: Σεμινάριο τρούφας από τις “Τρούφες Όλυμπου” με τους δασολόγους Ελευθερία Τσιάντζιου και Γιώργο Κυριτσόπουλο. Θεωρεία και πρακτικό κυνήγι τρούφας με σκύλους στην ευρύτερη περιοχή.
γ) 21-22 Ιουλίου: 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση με διοργανωτή το Σ.Ο.Χ.Τ (Πληροφορίες: http://www.koziakas2018.com) το κορυφαίο γεγονός της ορειβατικής σεζόν. Ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένους επιστήμονες του Α.Π.Θ του τμήματος δασολογίας καθώς και διάφορα event θα λάβουν χώρα στον προαύλιο χώρο του καταφυγίου παρουσία όλων των Τοπικών και Περιφερικών Αρχών κ.λπ. Αναμενόμενη επισκεψιμότητα έως 1500+ άτομα
δ) 10 – 11 Αυγούστου: 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Ορεινής Ποδηλασίας. Ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων με κύριο ομιλητή τον Παναγιώτη Σκυλοδήμο ( Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης πρωταθλητής Ευρώπης, Υπεύθυνος προπονητής τμήματος ποδηλασίας της Α.Ε.Κ)
ε) 12 Αυγούστου : Ποδηλατικός Αγώνας “Περικλής Ηλίας” Half Marathon 35 km. Με εκκίνηση τα λιβάδια Περτουλίου και τερματισμό το Καταφύγιο Κόζιακα. Ο αγώνας διεξάγεται προς τιμήν του Παγκόσμιου Πρωταθλητή MTB Περικλή Ηλία. Συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών από όλη την Ελλάδα.
ζ) 7- 9 Σεπτεμβρίου: Ορειβατική Συνάντηση Συλλόγων Σόφιας
Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου Κόζιακα τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερείας Θεσσαλίας και αναμένετε να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου από όλη την χώρα.
Πρόσβαση στο Καταφύγιο
Οδικά το καταφύγιο προσεγγίζεται από την κεντρική μπάρα που βρίσκετε στο παρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου. Η πρόσβαση γίνετε με αυτοκίνητο τύπου αγροτικό η τζιπ καθώς και με μηχανή ή ποδήλατο MTB. Καλό είναι η προσέγγιση του καταφυγίου να γίνεται κατόπιν συνεννόησης προκείμενου για να σας ενημερώσουμε για την βατότητα του οδοστρώματος. Τα τηλεφωνά επικοινωνίας θα τα βρείτε στη σελίδα μας www.koziakasrefuge.gr.
Πεζοπορικά η πρόσβαση στο Καταφύγιο γίνεται από τις εξής διαδρομές:
α) Από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου (1150μ.) περνάμε απέναντι από το ξύλινο γεφυράκι με ανατολική κατεύθυνση ανεβαίνοντας από το κλασικό μονοπάτι που δυστυχώς συναντάται με το νέο δασικό δρόμο που φτάνει κάτω από το καταφύγιο και που έγινε για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων,
Εναλλακτικά: Από το ίδιο σημείο μέχρι την πρώτη βρύση που συναντάμε μετά από 0.45′ πορεία συνεχίζουμε με νοτιοανατολική πορεία αφήνοντας αριστερά μας το κλασικό μονοπάτι και μετά από 1 ώρα περίπου φτάνουμε στην σκάλα του Αρβανίτη με την ομώνυμη βρύση. Εκεί είναι η διασταύρωση των μονοπατιών όπου δεξιά πηγαίνει για την Ελάτη ενώ εμείς συνεχίζουμε προς αριστερά με βορινή κατεύθυνση όπου σε λίγη ώρα συναντάμε τις στάνες και στη συνέχεια το καταφύγιο. Με μέτριο περπάτημα για την νέα διαδρομή απαιτούνται 2:30 ώρες περπάτημα από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου μέχρι το καταφύγιο σε μια πολύ όμορφη διαδρομή.
β) Από την Ελάτη παίρνουμε τον δασικό δρόμο που πηγαίνει στην τοποθεσία Καλογερομάντρι. Στα όρια Ελάτης – Πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου όπου είναι χαρακτηριστική η σήτα διαχωρισμού, συνεχίζουμε με το μονοπάτι που πηγαίνει προς την βρύση του Αρβανίτη όπου συναντάμε το νέο μονοπάτι που ανεβαίνει από το Χιονoδρομικό Κέντρο Περτουλίου,
Από τον οικισμό Κόρη (830μ) ανεβαίνουμε από το λούκι του Τρύπιου Λιθαριού (1630μ.) και παρακάμπτοντας την κορυφή του Κόζιακα σε 3:30 ώρες είμαστε στο καταφύγιο από μια διαδρομή όπου στην αρχή μέχρι το Τρύπιο Λιθάρι έχει μεγάλη κλίση και προτείνεται για έμπειρους πεζοπόρους.
γ) Από το δημοτικό διαμέρισμα Κοτρωνίου όπου υπάρχει προσημασμένο μονοπάτι που οδηγεί στην τοποθεσία Κρανιά, Μπέη, Κανάλες, Τρύπιο λιθάρι καταφύγιο. Πρόκειται για μεγάλη διαδρομή, όπου απαιτείται 10 – 12 ώρες πεζοπορία και έχει ένα μικρό δύσκολο κομμάτι από τη Δρακόσκαλα μέχρι το οροπέδιο της Κρανιάς,
δ) Από το δημοτικό διαμέρισμα Πιαλείας όπου σε σηματοδοτημένο μονοπάτι διασχίζουμε ένα μικτό δάσος από πλατάνια, οξυές, καστανιές, έλατα κλπ. σε πολλά σημεία του οποίου συναντάμε παραδοσιακές στάνες από πελεκητή ξυλεία και δύο μικρούς καταρράκτες. Έτσι φτάνουμε στην τοποθεσία Μαντρινιά όπου υπάρχει καλοκαιρινός οικισμός κτηνοτρόφων. Από εκεί συνεχίζουμε για την τοποθεσία Μπέη όπου υπάρχει μεγάλο κιόσκι για ολιγόωρη ξεκούραση, το ομώνυμο σπήλαιο και νερό. Στην τοποθεσία Μπέη είναι η διασταύρωση των μονοπατιών που έρχονται από το Κοτρώνι όπως προαναφέραμε, την Πύλη, την Ιερά Μονή Δούσικου και την Φιλύρα αλλά δεν τα περιγράφουμε λόγω ανεπαρκούς σήμανσης και κλεισίματος των μονοπατιών. Από τη θέση ΜΠΕΗ το μονοπάτι για το καταφύγιο συνεχίζει μέσα σ΄ένα πυκνό δάσος από έλατα, περνώντας από τις θέσεις Έλατο του Κώστα, Κανάλλες, Τρύπιο Λιθάρι καταφύγιο. Οι ώρες ανάβασης από την Πιαλεία και τις άλλες περιοχές με μέτριο περπάτημα είναι 10 – 12 ώρες περίπου.
ε) Από την πλευρά της Καλαμπάκας η πρόσβαση γίνεται από την Γλυκομηλιά μέσα από το υπέροχο δάσος της Χουτιάνας όπου υπάρχει σήμανση αλλά λόγω της πυκνότητας του δάσους και ορισμένων δύσκολων σημείων είναι προτιμότερο να αποφεύγεται χωρίς την συνοδεία έμπειρου συνοδού.
Χιλιομετρικές αποστάσεις από το κέντρο των Τρικάλων
- Τρίκαλα – Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου42χλμ. Υψόμετρο 1150μ.
- Τρίκαλα – Ελάτη 34 χλμ. Υψόμετρο 860 μ.
- Τρίκαλα – Κοτρώνι 32χλμ. Υψόμετρο 720 μ.
- Τρίκαλα – Πιαλεία 27χλμ. Υψόμετρο 260 μ.
- Τρίκαλα – Γοργογύρι άσφαλτος 19 χλμ. – Κόρη 8 χλμ. Υψόμετρο 870 μ.
- Τρίκαλα – Γλυκομηλιά 63 χλμ. Υψόμετρο 640 μ.
Με αφορμή την παράγραφο για την ιστορία του καταφυγίου. Το 1994 παραχωρήθηκε από τον ΕΜΟΤ στην ΚΕΝΑΚΑΠ ανακαινίστηκε μέσω του προγράμματος LEADER, μετά λίγο καιρό κάηκε. Στην συνέχεια παραχωρήθηκε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ξαναχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ ως κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, μόνο που τα εκθέματα βρίσκονται πεταμένα στο υπόγειο του εργατικού κέντρου Καλαμπάκας. Στην συνέχεια πέρασε στο δήμο Αιθήκων χρηματοδοτήθηκε για δεύτερη φορά από το πρόγραμμα LEADER ως καταφύγιο. Τέλος, πέρασε στο δήμο Πύλης, που το νοίκιασε σε ιδιώτη. Τα συμπεράσματα για το πώς δίνονταν οι χρηματοδοτήσεις δικά σας.