«Είμαστε η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης, η Περιφέρεια χωρίς Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια με τις περισσότερες μονάδες βιοαερίου και τη μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου στην Ευρώπη, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον Επίτροπο της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια Miguel Arias Cañete.
«Η Θεσσαλία αναδεικνύεται σταδιακά ως η «πράσινη» περιφέρεια της Ελλάδας, η περιφέρεια – πρότυπο κυκλικής οικονομίας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον Επίτροπο της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια κ. Miguel Arias Cañete, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 130ης ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Στηρίζουμε έμπρακτα το περιβάλλον και την τοπικές κοινωνίες με «πράσινες» θέσεις εργασίας και νέες χρηματοδοτήσεις για «πράσινα» έργα»», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξήγησε: «Για τη διαχείριση απορριμμάτων έχουμε επενδύσει ως Περιφέρεια 100 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε σχέδιο να επενδύσουμε επιπλέον 89,2 εκατομμύρια ευρώ για σχεδιασμό τρίτης γενιάς την περίοδο 2021-27. Είμαστε η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης, η Περιφέρεια χωρίς Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια με τις περισσότερες μονάδες βιοαερίου και τη μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου ύψους 30 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, μια μονάδα που επιχορήγησε η Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος Jessica», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.
«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει φυσικός πόρος που να σπαταλιέται ή να παραμείνει αναξιοποίητος», σημείωσε κι έθεσε ως στόχο της Περιφέρειας Θεσσαλίας «να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας «πράσινης» νέας γενιάς, η οποία προστατεύει το περιβάλλον και δημιουργεί χρησιμοποιώντας εκείνο που παλαιότερα δημιουργούσε πρόβλημα στο περιβάλλον. Αυτές τις πρωτοβουλίες τις συνδυάζουμε με φιλοπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα όπως τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς και η διαχείριση κενών συσκευασιών».
Ο κ. Κ. Αγοραστός προέβη στην εκτίμηση ότι «για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα η υπερθέμανση του πλανήτη, απαιτείται μια προσέγγιση πολυεπίπεδης και πολυσυμμετοχικής διακυβέρνησης με επισημοποίηση του ρόλου των Περιφερειών προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες δράσης τους για το κλίμα».
«Για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτούνται επενδύσεις 379 δις ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-30», ανέφερε ο κ. Cañete, ο οποίος χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» το ρόλο των Περιφερειών «για ένα ισχυρό και διαφανές πλαίσιο διακυβέρνησης προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού ώστε ο πλανήτης να επανέλθει στην τροχιά για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 °C».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!