Το «Εργαστήρι Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας που εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι ο νικητής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης POMPIDOU 2018, που η απονομή του έγινε το βράδυ της Τρίτης 27/11 στη Νορβηγία, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Το «Εργαστήρι Ζωής» προκρίθηκε στους τελικούς μέσα από πολλές υποψηφιότητες από ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς αναγνωρίστηκε η επιστημονική αρτιότητα του τρόπου που συνδυάζει την τέχνη με την πρόληψη και η θετική επίδρασή του στο σύνολο της τοπικής κοινότητας.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχου όλων των παραμέτρων του προγράμματος, σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού η ελληνική αποστολή άκουσε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα και η Λάρισα, με το «Εργαστήρι Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης είναι η νικήτρια του Βραβείου Πρόληψης POMPIDOU κατά των Εξαρτήσεων 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Με την ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανα, την ελληνική αποστολή να πανηγυρίζει και τους Έλληνες ομογενείς της Νορβηγίας να είναι συγκινημένοι δίπλα τους, ανέβηκε στο βάθρο της επιτυχίας η Λάρισα και το «Εργαστήρι Ζωής», που δημιουργεί πλέον ιστορία στο χώρο των εξαρτήσεων και ανοίγει μια νέα ευρωπαϊκή σελίδα, για τη Θεσσαλία και τη χώρα.
Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία διοργάνωσης υψηλού επιπέδου, όπου η ελληνική αποστολή ήταν υποχρεωμένη να κάνει μια παρουσίαση απόλυτα χωροθετημένη και με όρους που τέθηκαν με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές από τους ευρωπαίους, το Εργαστήρι Ζωής κατάφερε να ξεχωρίσει, να συγκινήσει και να αποσπάσει τελικά το βραβείο που διεκδίκησε μεθοδικά, με πίστη και πάθος.
Πρωταγωνιστές της αποστολής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, που για ένα διήμερο, με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών της αποστολής, της Ειρήνης Κουφάκη-επιστημονικής υπευθύνου του Κέντρου και των περιφερειακών συμβούλων Βασίλη Πινακά και Ντίνου Μπάρδα, εργάστηκαν συστηματικά και αδιάκοπα για να παρουσιάσουν με κάθε λεπτομέρεια το πρωτότυπο πιλοτικό πρόγραμμα του «Εργαστηρίου Ζωής» στην Ευρώπη, αναλύοντας κάθε διοικητική και επιστημονική πτυχή του και προκαλώντας τα θριαμβευτικά σχόλια των ευρωπαίων κριτών και παρατηρητών.
Με στίχους της Αντιγόνης του Σοφοκλή και με ηχηρό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, επέλεξαν οι Θεσσαλοί να εκθέσουν το έργο τους, με παρουσιαστές όχι τους επικεφαλής της αποστολής, αλλά έναν δεκαεξάχρονο έφηβο του Εργαστηρίου, το Χρήστο Παναγιωτόπουλο, που στο πρόσωπό του εκπροσωπήθηκαν όλοι οι νέοι της Θεσσαλίας και της Ελλάδας, που ξεκίνησε με την προβολή ενός τρίλεπτου βίντεο και στη συνέχεια με την ομιλία του έφηβου που ενθουσίασε τους κριτές.
Ξεκινώντας με την απαγγελία των στίχων στα αρχαία ελληνικά «Οὒτοι συνέχθειν, ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν», που σημαίνει «δεν γεννήθηκα για να συμμερίζομαι το μίσος, αλλά για να αγαπώ μαζί με άλλους», ο 16χρονος Χρήστος, διαμήνυσε στην Ευρώπη: «Με λένε Χρήστο, είμαι 16 ετών και εκπροσωπώ τους νέους του Εργαστηρίου Ζωής στη Λάρισα. Με αυτό το μήνυμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή έρχομαι εδώ σήμερα. Με ένα μήνυμα που ακούστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μου πριν από 2500 χρόνια και είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Μεγαλώνουμε σε κοινωνίες που κυριαρχεί ο φόβος. Ο φόβος για το μέλλον μας, ο φόβος για τον διπλανό, ο φόβος για τον ίδιο μας τον εαυτό. Χρειαζόμαστε στηρίγματα για να μην αφήσουμε τον φόβο να γίνει μίσος για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Μεγαλώνουμε επίσης με έμφυτη την ανάγκη να δημιουργούμε σχέσεις. Αλλά δεν ξέρουμε όλοι πώς να δημιουργούμε υγιείς σχέσεις. Όταν το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο ή δεν έχουμε εκγυμναστεί στη δημιουργία σχέσεων με άλλους ανθρώπους και ομάδες, μπορεί να δημιουργήσουμε σχέσεις με ό,τι βρούμε μπροστά μας. Ουσίες, αλκοόλ, κινητό τηλέφωνο, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια κλπ. Αυτές όμως οι σχέσεις δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να εξελισσόμαστε. Κι έτσι κλεινόμαστε όλο και περισσότερο σε τέτοια περιβάλλοντα και στο τέλος τα συνηθίζουμε και νομίζουμε ότι έτσι είναι η ζωή. Εμείς όμως ανακαλύψαμε ότι η ζωή μπορεί να είναι αλλιώς. Στο Εργαστήρι Ζωής, 400 περίπου νέοι μαζί με τους γονείς μας, τους εκπαιδευτές μας, τους κοινωνικούς επιστήμονες και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα και με τη στήριξη της τοπικής κοινότητας, ξετυλίγουμε αυτό τον κύκλο από μέσα προς τα έξω. Εμπιστευόμαστε τη δημιουργικότητα και την ανάγκη για έκφραση, βασιζόμαστε στην τέχνη και την απολαμβάνουμε σε περιβάλλοντα κατάλληλα για δημιουργία υγιών κοινωνικών σχέσεων. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και κάνουμε την αποδοχή πράξη αγάπης. Αλλάζουμε τον κόσμο μας, μαθαίνουμε να χαιρόμαστε την ανεξαρτησία μας και όχι να τη φοβόμαστε και μέσα από αυτό το μετασχηματισμό αλλάζουμε και τον κόσμο των άλλων. Αυτό είναι το Εργαστήρι Ζωής στη Λάρισα και σας ευχαριστούμε που μας καλέσατε εδώ σήμερα να το μοιραστούμε μαζί σας, ελπίζοντας ότι θα το μοιραστούμε με τους νέους ολόκληρης της Ευρώπης».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!