Με το βραβείο της Πρωτοβουλίας για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Awards» τιμήθηκε χθες το απόγευμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έργο της «Ψηφιακή Προβολή των Μετεώρων και του Ολύμπου».
Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο «Bravo Sustainability Dialogue» με θέμα «Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής: Νέα μοντέλα ανάπτυξης – Συνεργασίες – Πολιτική προστασία», κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε Μεσοχώρα και Συκιά.
«Μ’ αυτά τα δύο υδροηλεκτρικά, η χώρα μας μπορεί να έχει «καθαρή» ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες των Ιονίων Νήσων για έναν ολόκληρο χρόνο», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και υπογράμμισε παρουσιάζοντας συνοπτικά τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το περιβάλλον:
«Εμείς στην Αυτοδιοίκηση με λίγα κάνουμε πολλά για το περιβάλλον καθώς δεν μένουμε στη θεωρία αλλά περνάμε στην πράξη. Στη Θεσσαλία ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, τη λίμνη Κάρλα προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα και βιολογικούς καθαρισμούς σε όλους τους δήμους άνω των 2.000 κατοίκων και προχωρούμε απορρυπαντικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας (σύνδεση φτωχών νοικοκυριών με φυσικό αέριο).
Είμαστε πρωτοπόροι στο σχεδιασμό για τα απορρίμματα (μετατροπή ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ). Υλοποιούμε έργα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα δημόσια κτίρια και τον οδοφωτισμό, προχωρούμε στην ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου, ένα άπιαστο όνειρο πριν μερικά χρόνια, και έχουμε στα σκαριά καινοτόμο πρόγραμμα για την προστασία των καλλιεργειών από τα τρωκτικά με φυσικό τρόπο».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προέβη μάλιστα στην εκτίμηση ότι η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της Αυτοδιοίκησης είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί «αν απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της από το σφιχτό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους».
«Πρέπει να «χτυπηθεί» το δουλοκτητικό κράτος, το οποίο εκεί που απαγορεύει, εκεί και επιτρέπει, εκεί που απαγορεύει, εκεί και αθωώνει, εκεί που σου λέει «προχώρα γρήγορα», εκεί και ορθώνει εμπόδια», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός κρίνοντας παράλληλα επιβεβλημένο να «αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η κακονομία».
Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέδειξε τη σημασία της ταχύτητας («η ταχύτητα δίνει λύσεις», είπε χαρακτηριστικά) και των «φρέσκων ιδεών». «Λύσεις για το περιβάλλον υπάρχουν, η ίδια η κοινωνία θα τις προωθήσει», υποστήριξε και επανακατέθεσε την πρότασή του για παραγωγική επανάσταση, η οποία, όπως εξήγησε, έχει και περιβαλλοντική διάσταση.
Επιπρόσθετα, προέτρεψε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του νέου επενδυτικού προγράμματος InvestEU συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ, το 35% των οποίων η Επιτροπή των Περιφερειών, μετά από δική του πρωτοβουλία, προτείνει να διατεθούν αποκλειστικά για δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Αναμενόμενο είναι να τεθεί εδώ, το ερώτημα στη δημοτική αρχή. Επιμένετε ακόμη ότι το Κέντρο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων είναι έργο του Σινάνη;