Να περιέλθει στις Περιφέρειες το 70% των πόρων της νέας χρηματοδοτικής περιόδου από το 2020 και μετά, έναντι του 30% της περιόδου 2014-20, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχε σήμερα με αρμόδια στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Αθήνα.
«Για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων χρειάζονται ευέλικτοι θεσμοί και ταχύτητα. Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη την αποτελεσματικότητά τους, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί εφ’ όσον έχουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός σε στελέχη του ΟΟΣΑ από Καναδά, Αργεντινή, Κίνα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέλυσε την πρόταση της ΕΝΠΕ για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση κρίνοντας επιβεβλημένο «η Ελλάδα να συγχρονισθεί με την εποχή της και να υιοθετήσει ό,τι ισχύει στις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, στις οποίες το κεντρικό κράτος περιορίζεται στο στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του, όπως είναι η εθνική ασφάλεια, η άμυνα, η φορολογία και όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Αυτοδιοίκησης».
«Η ευελιξία και η ταχύτητα είναι το αντίδοτο στην πολυνομία και την κακονομία. Πρέπει να κερδίσουμε το χρόνο γιατί ο χρόνος είναι χρήμα και θέσεις εργασίας, που τα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει πληγεί από την κρίση περισσότερο από τις υπόλοιπες», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και έκρινε παράλληλα επιβεβλημένη την ταχύτερη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής στην ελληνική νομοθεσία.
Πάνω από 4 δισ. έργα στη Θεσσαλία
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ειδική συζήτηση για τη Θεσσαλία με τον κ. Κ. Αγοραστό να παρουσιάζει το έργο που έχει παραχθεί, τη στρατηγική ανάπτυξης και τις προοπτικές της Περιφέρειας.
«Από το 2015 και μετά έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα περίπου 2.500 έργα προϋπολογισμού άνω των 2,1 δις ευρώ, ενώ αν συναθροιστούν και όσα έγιναν πριν το 2015, το συνολικό ύψος των πόρων που απορροφήθηκαν υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ», είπε χαρακτηριστικά κι έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του περιβάλλοντος.
«Η Θεσσαλία είναι κυριολεκτικά μια «πράσινη» Περιφέρεια, είναι πρωτοπόρος σε έργα για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος με πιο εμβληματικό αυτό της λίμνης Κάρλα», υπογράμμισε.
Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την υπηρεσία διαρθρωτικών αλλαγών της ΕΕ να εκπονήσει μελέτη με τίτλο: «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020». Η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει μεταξύ άλλων και σημαντική εισροή για τη διαμόρφωση των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και περιφερειακών πολιτικών της επόμενης προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.
Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης πραγματοποιούνται συναντήσεις όπως η σημερινή με στόχο να καταγραφούν η υφιστάμενη κατάσταση και οι αναπτυξιακές προοπτικές τομέων και περιφερειών. Οι συναντήσεις αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της υφιστάμενης εμπειρίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τον εντοπισμό των πλέον αποτελεσματικών διαδικασιών, πολιτικών και προτεραιοτήτων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!