«Την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου δεν αρκεί απλά να θυμόμαστε τη μεγαλύτερη ασθένεια της εποχής μας και τις πολυσύνθετες επιπτώσεις της στο κοινωνικό μας σύνολο, αλλά οφείλουμε σύσσωμοι και συντεταγμένοι ως πολιτεία και ως κοινωνία να της κηρύξουμε το πόλεμο» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της νόσου επισημαίνοντας ότι «είναι κοινό μυστικό ότι ο καρκίνος “θερίζει” και δυστυχώς η Περιφέρεια μας δεν εξαιρείται απ’ αυτό τον κανόνα. Πολλοί συμπολίτες μας δίνουν συχνά μια καθημερινή, δύσκολη μάχη πολλές φορές άνιση και σίγουρα απόλυτα επιβαρυντική για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους. Η προσπάθεια για την αποτελεσματική καταπολέμηση του καρκίνου με τα πλέον σύγχρονα μέσα, προβάλλει έτσι σαν προφανής αναγκαιότητα τόσο στην Περιφέρεια μας όσο και στο σύνολο της πατρίδας μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε δρομολογήσει και ολοκληρώνουμε μελέτη για την κατασκευή του «Ογκολογικού Κέντρου Θεσσαλίας». Αυτό το έργο ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου, των Ιατρικών Συλλόγων, των γιατρών και όλων των φορέων της περιοχής μας σε συνεργασία με το CERN και σήμερα ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την τελική του δημιουργία.
Πέραν αυτού σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρόκειται άμεσα να χρηματοδοτήσουμε μια μελέτη για την προδιάθεση του Καρκίνου του Μαστού και των Ωοθηκών στο Θεσσαλικό γυναικείο πληθυσμό. Είναι μια μελέτη η οποία θα συμπεριλαμβάνει και δωρεάν διαδικασία εξέτασης μεγάλου μέρους του γυναικείου πληθυσμού της Θεσσαλίας».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξηγώντας τη χρησιμότητα χρηματοδότησης της παραπάνω μελέτης υπογράμμισε τα εξής «η κοινωνική απήχηση της μελέτης δεν έγκειται μόνο στην διάσταση της ατομικής πρόληψης, αλλά επεκτείνεται και σε οικογενειακό επίπεδο, καθώς περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εμπλοκής μιας ολόκληρης οικογένειας στην ψυχοφθόρο και οικονομικά δυσβάσταχτη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου, αντί του προληπτικού χειρισμού της. Έτσι σε οικογενειακό επίπεδο, με την σωστή πρόγνωση, μπορούν να αποφευχθούν εξαιρετικά δύσκολες και επιβαρυντικές καταστάσεις στην οικογένεια καθώς οι ισορροπίες, οι ρόλοι και η δυναμική των σχέσεων μέσα στην οικογένεια διαταράσσονται βραχυπρόθεσμα αλλά συχνά και μακροπρόθεσμα. Η παρούσα μελέτη σε περίπτωση χρηματοδότησης θα αποτελέσει τη πρώτη μελέτη-πιλότο τέτοιου είδους, η οποία με στήριξη σε τοπικό επίπεδο από τη Περιφέρεια, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εφόσον με την έγκαιρη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού θα μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικές εξαιρετικά δαπανηρές θεραπείες» υποστήριξε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!