Τέσσερα ζητήματα μείζονος σημασίας για τον κτηνοτροφικό κλάδο θέτει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με εκπροσώπους αιγοπροβατοτρόφων και αγελαδοτρόφων απ’ όλη τη Θεσσαλία.
Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα των απλήρωτων εξισωτικών, αλλά χαρακτήρισε ως ακόμη σοβαρότερο αυτό των βοσκοτόπων. «Δεν υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκοτόπους. Είχαμε μία μεγάλη διαδικασία και συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενώ είχαμε συμφωνήσει ως Περιφέρειες να κάνουμε τα διαχειριστικά σχέδια και να βοηθήσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια του κτηνοτροφικού τομέα, έχοντας στο πλευρό μας τους κτηνοτρόφους, τελικά αυτό δεν ισχύει πλέον. Προ ημερών ενημερωθήκαμε πως το αναλάβει το υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έθεσε προς το υπουργείο τέσσερα ζητήματα τα οποία προέκυψαν κατόπιν των διαρκών συζητήσεων που είχε με τους κτηνοτρόφους και τα οποία οφείλουν να διευθετηθούν άμεσα.
Τα ζητήματα αυτά σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό είναι τα εξής:
Πρώτον: Όταν θα υπάρξει η κατανομή των βοσκοτόπων, αυτή να γίνει από μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Δεύτερον: Θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν βοσκοτόπους και βοσκούν, να πάρουν επαρκείς βοσκήσιμες εκτάσεις γιατί υπάρχει επάρκεια βοσκοτόπων.
Τρίτον: οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί έχουν λήξει τα συμβόλαια που είχαν με το κράτος ή τους δήμους για τους βοσκοτόπους που χρησιμοποιούν για βόσκηση το καλοκαίρι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δοθεί παράταση ισχύος ενός έτους στη μίσθωσή τους, ώστε το Υπουργείο να έχει στη διάθεσή του όλο το χρόνο που χρειάζεται για να εκπονήσει τα σχέδια.
Τέταρτον: για τον καταρροϊκό πυρετό ναι μεν υπήρχε μία απόφαση του υπουργείου για τα εμβόλια, αλλά προκύπτουν προβλήματα. Δεν υπάρχει επάρκεια αυτών των εμβολίων γιατί τώρα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός, αλλά και δεν υπάρχει νόμος που να ενεργοποιεί τον θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής. Οι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να κάνουν εμβολιασμούς που μάλιστα θα πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά αυτή τη στιγμή οι τρεις εταιρείες που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο, θα πρέπει να φέρουν στη χώρα εμβόλια για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ο κάθε κτηνοτρόφος και να προφυλάξει το ζωικό του κεφάλαιο».
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας είπε τα εξής: «Οι περιφέρειες έκαναν μεγάλη προσπάθεια μέχρι τώρα, αλλά στην τελευταία διαβούλευση διέρρευσε ότι τις πέταξαν απ’ έξω. Αν λοιπόν πετάξουν τους περιφερειάρχες εκτός, εκείνους δηλαδή που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα των βοσκοτόπων και ποια είναι τα επιλέξιμα, ας αποφασίσουν οι Αθηναίοι αφού αυτοί δημιούργησαν το θέμα από το 2012 και το 80% των αιγοπροβατοτρόφων είναι απλήρωτοι από το θέμα των βοσκοτόπων».