Απίστευτα κόλπα θέτει σε εφαρμογή η σπείρα, που χτυπά σε πρατήρια υγρών καυσίμων για να εξαπατήσει τους επαγγελματίες με παραγγελίες «μαϊμού» για προμήθεια πετρελαίου. Με απύθμενο θράσος οι απατεώνες παρουσιάζονται άλλοτε σαν φίλοι των επιχειρηματιών, άλλοτε σαν γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με βενζινοπώλες, τους οποίους η σπείρα προσπάθησε να πλησιάσει.
Τα μέλη της τηλεφωνούν πάντοτε σε ανύποπτη χρονική στιγμή και εκμεταλλευόμενα το κενό, που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα για τον έλεγχο των λογαριασμών, απλώνουν τα δίχτυα τους. Φαίνονται σαν να λένε την αλήθεια, ενώ ασκούν αφόρητη ψυχολογική βία, λένε οι επιχειρηματίες.
Ο Κώστας Μπαζάκας ήταν ένας από τους βενζινοπώλες στον Βόλο, που οι επιτήδειοι έβαλαν στο μικροσκόπιό τους, άλλα δεν κατάφεραν να τον εξαπατήσουν. Ο άγνωστος δράστης που τηλεφώνησε στην επιχείρησή του και συνομίλησε με τους υπαλλήλους του, παρουσιάστηκε σαν φίλος του από ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Όμως, δεν ήξερε ότι ο φίλος του επαγγελματία κάνει παραγγελίες μόνο για πετρέλαιο θέρμανσης και όχι για πετρέλαιο κίνησης και μάλιστα σε συγκεκριμένα διαστήματα του χρόνου…
«Προς επιβεβαίωση τηλεφώνησα στον φίλο μου για να τον ρωτήσω αν ήθελε όντως να κάνει την παραγγελία. Εκείνος μου απάντησε ότι δεν τηλεφώνησε ποτέ στους υπαλλήλους μου. Απευθύνθηκα τότε στην Αστυνομία», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και περιγράφει την προσπάθεια που ξεκίνησε για να συλληφθεί ο δράστης, η οποία όμως δυστυχώς, δεν τελεσφόρησε.
Ολα πήγαιναν καλά, όμως τελικά ο επιτήδειος διαισθάνθηκε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στη συναλλαγή και εξαφανίστηκε ως διά μαγείας. Αντελήφθη ότι ο βενζινοπώλης ήθελε για κάποιο λόγο να κερδίσει χρόνο και δεν ξανατηλεφώνησε. Ξέχασε και την «παραγγελία» που είχε κάνει για το πετρέλαιο και την ανάγκη που είχε για την άμεση επιστροφή των επιπλέον χρημάτων που δήθεν είχε καταβάλει από λάθος…
«Παρήγγειλε πετρέλαιο που κόστιζε 500 ευρώ και στη συνέχεια έστειλε ένα πλαστό πιστοποιητικό κατάθεσης χρημάτων συνολικού ποσού 5.000 ευρώ. Τηλεφώνησε στον συνέταιρό μου και του είπε να επιστρέψει τα χρήματα, τονίζοντας ότι έχει να καλύψει σημαντική υποχρέωση», περιγράφει ο ίδιος. «Του είπαμε να έρθει να πάρει το πετρέλαιο και ότι θα του δίναμε 2.000 ευρώ. Οτι τις επόμενες δύο μέρες θα του στέλναμε και τα υπόλοιπα χρήματα. Φοβήθηκε ότι κάτι τρέχει και εξαφανίστηκε», προσθέτει ακόμη.
Ο κ. Μπαζάκας δεν είναι ο μόνος βενζινοπώλης στον Βόλο που έγινε στόχος των απατεώνων. Υπήρξαν άλλοι δύο επαγγελματίες, ενώ πανελλαδικά τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα δέκα. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος συμβουλεύει με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες του κλάδου να μην εμπιστεύονται έγγραφα που μπορεί να πλαστογραφηθούν, να μην στέλνουν ποτέ χρήματα πίσω, αν πρώτα δεν δουν τα χρήματα στο λογαριασμό.
«Είχαμε πρόσφατα και άλλο κρούσμα στη Μακεδονία και είναι αμαρτία από τον Θεό να την πληρώνουν οι βενζινοπώλες, ενώ για όλα φταίει το τραπεζικό σύστημα που δεν επιτρέπει τον έλεγχο των καταθέσεων.
Οι παραγγελίες θα πρέπει να καταβάλλονται είτε με μετρητά είτε με κάρτα. Οι καταθέσεις δεν φαίνονται άμεσα, όταν για τη συναλλαγή συνεργάζονται δύο διαφορετικές Τράπεζες», τονίζει.
Ασκούν αφόρητη ψυχολογική βία
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε και με τον βενζινοπώλη που με την αστραπιαία κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κατάφερε να πάρει πίσω τα χρήματά του από τους επιτήδειους που αποπειράθηκαν να του αρπάξουν 6.300 ευρώ, όταν στις αρχές του μήνα τού τηλεφώνησαν με το πρόσχημα ότι ήθελαν να κάνουν παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης και έστειλαν πλαστό πιστοποιητικό.
«Ο άγνωστος άνδρας που μου τηλεφώνησε προσποιήθηκε ότι είναι γνωστός γιατρός και ότι η σύζυγός του είναι φαρμακοποιός. Ζητούσε πίσω τα χρήματά του. Στην αρχή αρνήθηκα να τα στείλω. Όμως, άσκησε αφόρητη ψυχολογική βία. Σε έκανε να αισθάνεσαι τύψεις, ότι φταις σε κάτι. Έλεγε ότι δεν θα έχει να πληρώσει τα φάρμακα», επισήμανε. Ο επαγγελματίας κινητοποιήθηκε άμεσα. Αντελήφθη γρήγορα ότι δεν υπήρξε τελικά κατάθεση των χρημάτων και ότι το πιστοποιητικό που του εστάλη ήταν πλαστό. Ειδοποίησε γρήγορα την Αστυνομία και με συντονισμένες ενέργειες εντοπίστηκε άμεσα ο τόπος απ’ όπου έγινε η ανάληψη των χρημάτων, η γυναίκα που «σήκωσε» τα χρήματα αλλά και η πορεία που είχε στη συνέχεια η κατάθεση του ποσού από το ένα μέλος του κυκλώματος στο άλλο. Οι δράστες ήταν συνολικά δύο και μετά τον εντοπισμό τους επέστρεψαν τα χρήματα πίσω τα χρήματα του βενζινοπώλη.
Καμπανάκι από τον Σύλλογο Βενζινοπωλών
Η Ενωση Βενζινοπωλών Μαγνησίας εφιστά την προσοχή στους πρατηριούχους να μην καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς online. Επιπλέον, να μην εμπιστεύονται έγγραφα που μπορεί να πλαστογραφηθούν. Η πρόεδρος της Ένωσης, Βάσω Κοντοχρήστου, επισημαίνει ότι πανελλαδικά έχουν καταγραφεί περί τα δέκα κρούσματα. Υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Ομοσπονδία.
«Επειδή είναι περίοδος παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν. Γνωρίζουν ότι όταν οι παραγγελίες που γίνονται είναι πάνω από 500 ευρώ, τότε δεν επιτρέπεται να γίνονται συναλλαγές στο χέρι», εξηγεί η ίδια.
Η κ. Κοντοχρήστου συνιστά στους επαγγελματίες του κλάδου να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή με τις παραγγελίες. Επισημαίνεται ότι οι παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης φέτος έχουν πτώση της τάξεως του 40% σε σχέση με πέρυσι λόγω των κλιματικών συνθηκών που μείωσαν τη ζήτηση. Ενώ η ζήτηση ξεκινά παραδοσιακά στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο η παρατεταμένη ζέστη είχε σαν αποτέλεσμα να διατεθούν μόνο οι βασικές ποσότητες.
Η ίδια αναφέρεται και στο φορολογικό και τονίζοντας ότι πλέον το κράτος παίρνει με τους φόρους το 85% των καθαρών κερδών των επαγγελματιών του κλάδου, λέει ότι ο κλάδος περιμένει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για τη μείωση των φόρων. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα πρατήρια μειώθηκαν πανελλαδικά σε 5.000 από 8.500. Χιλιάδες πρατήρια έκλεισαν όταν μπήκε το σύστημα εκροών εισροών, καθώς το κόστος έφθανε έως και 15.000 ευρώ και δεν μπορούσαν να το επωμιστούν.
Η ίδια σπείρα χτύπησε σε γιατρούς και ξενοδόχους
Οι απάτες σε βάρος βενζινοπωλών αυξάνονται το τελευταίο διάστημα λόγω της ζήτησης που έχει το πετρέλαιο θέρμανσης. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια σπείρα που το καλοκαίρι προσπαθούσε να εξαπατήσει γιατρούς και που στο τέλος του καλοκαιριού έδρασε βάζοντας στο μικροσκόπιο ξενοδόχους της Αλοννήσου. Εκείνο που αλλάζει είναι η δικαιολογία που προβάλλεται κάθε φορά. Οι κλήσεις γίνονται και πάλι από κινητά που φαίνονται να χρησιμοποιούνται από το εξωτερικό από χώρες όπως το Πακιστάν, όπου είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος.