Επιστροφή στην κανονικότητα και για το ΚΕΘΕΑ “ΠΙΛΟΤΟΣ “ του Βόλου, το οποίο ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης είχε επισκεφθεί, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Βασίλη Γκιτάκο στις αρχές Μαρτίου, πριν από την εμφάνιση της COVID_19 στη χώρα μας, με στόχο την άμεση επαφή της Κεντρικής Διοίκησης με τα Θεραπευτικά Προγράμματα και τις Δομές της Περιφέρειας αλλά και την προετοιμασία του Οργανισμού για τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που προβλέφθηκε πως θα ενέσκηπταν λόγω του SARS-CoV-2. Ως προτεραιότητα αναδείχθηκε η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε κανένα πρόγραμμα θεραπείας να μη μείνει πίσω, αλλά και οι δομές του ΚΕΘΕΑ να παραμείνουν ασφαλείς για το προσωπικό και τους ωφελούμενους, όποια και αν ήταν η σφοδρότητα της εξέλιξης της πανδημίας.
Εντός του πλαισίου αυτού, δεν υπήρξε κρούσμα κορονοϊού σε μέλος του ΚΕΘΕΑ,σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ» Γιάννη Μίλτο « το Πρόγραμμα προχωρά στην ανανέωση των συμβολαίων θεραπείας, με τα μέλη του και τις οικογένειές τους, επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα μετά τη δίμηνη καραντίνα», ενώ υπογραμμίζεται ο αγώνας που δόθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων και σήμερα με την επιστροφή στη νέα κανονικότητα.
«Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων πέτυχε να συνεχίσει μέσω τηλεφώνου και skype όλα τα προγράμματα, ενώ είναι υπερήφανο που κανένα μέλος του, είτε σε ανοιχτά προγράμματα, είτε σε κλειστές δομές, σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό και κέρδισε τη μάχη με τον αόρατο εχθρό.
Όλο το διάστημα της καραντίνας το Κέντρο Θεραπείας παρείχε κανονικά τις υπηρεσίες του στους θεραπευόμενους και εξυπηρετούσε και καινούργια αιτήματα, προκειμένου κανένας να μην αλλάξει τη δύσκολη απόφαση να κάνει το βήμα για τη ζωή λόγω της επικρατούσας κατάστασης.
Όλα τα ραντεβού γινόταν τηλεφωνικά ή μέσω skype και όταν υπήρχε επείγον περιστατικό, τότε μπορούσαμε να το υποδεχθούμε στις εγκαταστάσεις μας λαμβάνοντας όλα τα μέτρα.
Σήμερα επανερχόμαστε σε μία κανονικότητα. Από την προηγούμενη εβδομάδα το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα μέλη του, παλαιά και καινούργια, και να τα εντάξει στις επόμενες φάσεις, είτε στην κύρια θεραπεία είτε στην επανένταξη»
Το μόνο που δεν μπορούσε να γίνει στο διάστημα της καραντίνας ήταν η επανένταξη για ευνόητους λόγους, όμως εκείνο που κόστισε πραγματικά και συνεχίζει να κοστίζει είναι η αλλαγή στην ανθρώπινη επαφή λόγω της επικρατούσας κατάστασης.
Το άγγιγμα και η αγκαλιά, είναι σημαντικά ζητήματα στη θεραπευτική κοινότητα, καθώς ένα άτομο που βρίσκεται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ούτως ή άλλως απομονωμένο λόγω της κρίσης».
«Η αλλαγή περνάει μέσα από τη σχέση και την ανθρώπινη επαφή», εξηγεί ο ίδιος.
«Στην υλοποίηση των προγραμμάτων διαπιστώθηκε ότι η διά ζώσης συνάντηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία συνάντηση μέσω skype. Η λειτουργία της ομάδας είναι ένα βασικό εργαλείο του Κέντρου καθώς και η σχέση μεταξύ θεραπευόμενου – θεραπευτή.
Και στα δύο κτίρια, στο Πολυδύναμη Συμβουλευτικό Κέντρο και στη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από την πρώτη στιγμή. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σχολαστική καθαριότητα, γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, υπάρχει σε διάθεση το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
Συνεχίζουμε να διατηρούμε την καλή κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα με την επάνοδο στη νέα κανονικότητα, τα οποία όμως είναι διαχειρίσιμα. Σε όλες τις ομάδες του ΚΕΘΕΑ δεν παρουσιάστηκε κανένα σημαντικό πρόβλημα. Και βέβαια κανένα μέλος δεν ανιχνεύτηκε με τον ιό αν και υπήρχε σχολαστική παρακολούθηση.
Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ομαλή και γίνεται βήμα -βήμα».
Σημειωτέον ότι το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ παρακολουθεί 60 μέλη και συνολικά 150 οικογένειες.
[Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης, ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Βασίλη Γκιτάκο, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ» Γιάννη Μίλτο και μέλη του προσωπικού, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε η ηγεσία του Οργανισμού στον Βόλο, τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2]