Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 4,3 ρίχτερ και όχι 3,9 όπως αρχικά αναγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα δυτικά- βορειοδυτικά της Λάρισας. Ένα μήνα μετά το σεισμό των 6,3 ρίχτερ η σεισμική ακοουθία εξακολουθεί να μας θυμίζει ότι θα υπάρχουν για αρκετό ακόμη διάστημα μετασεισμοί στην περιοχή του ρήγματος του Τιταρήσιου, το οποίο ωστ΄σοο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα, είναι επιθυμητό, ώστε να εκτονώνεται ομαλά η σεισμική ενέργεια, από τη στιγμή πουυ μετασεισμοί αυτού του μεγέθους προκαλούν ανησυχία, αλλά όχι υλικές ζημιές.
Ο κ. Λέκκας διευκρινίζει ακόμη, ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Λάρισας κατά μήκος του Πηνειού μέχρι τη Γυρτώνη, που έδωσε καταστρεπτικούς σεισμούς το 1941 στην πόλη, γιατί απαιτούνται αιώνες για να συσσωρευτεί και πάλι σεισμική ενέργεια σε αυτό το ρήγμα.
Στη Λάρισα ο Ρικάρντο Καπούτο
Ο καθηγητής της Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας, αποκάλυψε ακόμη πως βρίσκεται στη Λάρισα από το Σάββατο ο Ιταλός σεισμολόγος-γεωλόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φεράρα Ρικάρντο Καπούτο που πρώτος χαρτογράφησε τα ρήγματα στη Θεσσαλία, με τον οποίο έχουν ιδιαίτερη σχέση αφού έκαναν μαζί τις μεταπτυχιακές σπουδές και πήρε ειδική άδεια από το κέντρο σεισμολογικών ερυνών για να συνεχίσει τις έρευνές του για το νέο αυτό ρήγμα που αποκαλύφτηκε στον Τιταρήσιο με το σεισμό της 3ης Μαρτίου, των 6,3 ρίχτερ .
Το πλέον σημαντικό κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας, είναι ότι στην περίπτωση αυτών των σεισμών στην Ελασσόνα, για πρώτη φορά στα χρονικά οι σεισμολόγοι με την παρότρυνση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού ομονόησαν και έβγαλαν κοινό ανακοινωθέν για τους δύο σεισμούς των 6,3 και 6 ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 3 και 4 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!