Τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας Green Deal παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας Europe Direct .
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, την άρδευση και την ύδρευση που οδηγούν σε ορθή διαχείριση του πολύτιμου φυσικού πόρου του νερού, προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες και διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό. Στα έργα περιβαλλοντικής ελάφρυνσης, όπως οι περιφερειακοί δρόμοι των αστικών κέντρων, οι κυκλικοί κόμβοι, η ηλεκτροκίνηση του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου», οι Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις, ο ηλεκτροφωτισμός LED στο σύνολο του περιφερειακού οδικού δικτύου που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας και κατά 10.800 τόνους ετησίως το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση 90 δημόσιων κτιρίων, που έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση, καθώς και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι με τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων η Περιφέρεια Θεσσαλίας οδηγείται σε πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων προς ταφή από το 2025 μέχρι το 2030 και είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που επεξεργάζεται και διαλέγει το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων της, ανακτώντας χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, κομπόστ και ενέργεια από βιοαέριο. Επιπλέον, στο σύνολο των οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αλλά και σε ευαίσθητες οικολογικά και τουριστικές περιοχές με μικρότερο πληθυσμό έχουν υλοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δηλαδή καλύπτονται όλοι με Βιολογικό Καθαρισμό.
Η Περιφέρεια υλοποιεί το Πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ενώ με καθημερινές μετρήσεις παρακολουθεί και ελέγχει την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε συνεργασία με πιστοποιημένα Εργαστήρια. Μετρήσεις γίνονται και για την ποιότητα τα θαλάσσιων υδάτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει ακόμη σε ευρωπαϊκά προγράμματα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μετρήσιμα αποτελέσματα: από το πρόγραμμα EnerNETMob απέκτησε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τοποθετούνται Σταθμοί Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο, από το πρόγραμμα Condereff προωθεί «πράσινα» πρωτόκολλα στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφές και Κατεδαφίσεις, από το πρόγραμμα WetmainAreas εκδόθηκε ειδικό λεύκωμα με καταγραφή και φωτογραφική αποτύπωση των 91 υγροτόπων της Θεσσαλίας και από το πρόγραμμα BlueMed δημιουργήθηκε το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδα που ανέδειξε την Αλόννησο στους 8 καλύτερους αειφόρους προορισμούς του κόσμου.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «οι Προτεραιότητες και Στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας GREEN DEAL» συμμετείχαν ο Επικεφαλής EDIC Thessaly Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, η Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Έλενα Καματέρη, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος EXALCO A.E Γιάννης Καντώνιας, η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES, Φοίβη Κουντούρη και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης –Εμπορίου Θανάσης Μόρας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!