Μα η φυματίωση δεν είναι ξεχασμένη ασθένεια; Είναι ίσως η πρώτη απάντηση που δίνει κάποιος όταν αγνοεί τα δεδομένα. Το 2022 συζητάμε για αυτή τη λοιμώδη ασθένεια; Κι όμως είναι ακόμη εδώ, κι όμως η φυματίωση είναι μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας, από ότι η ευλογιά των πιθήκων…
Μιλώντας στο e-farmako o Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρύτανης και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας δεν κρύβει τα λόγια του και δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Όπως λέει «η φυματίωση δεν είναι ξεχασμένη ασθένεια. Εμείς νοσηλεύουμε -στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – 40 ασθενείς το χρόνο στην Πνευμονολογική Κλινική, φαντάζομαι πως ίσως έτσι είναι κι αλλού, και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι τόσοι που πάνε σε ιδιώτες γιατρούς».
Πιο τρομακτικές οι… φουσκάλες από τον βήχα!
Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά πως «επομένως υπάρχουν πολλά άλλα πιο σημαντικά από την ευλογιά των πιθήκων… Είναι πιο τρομακτικό να δείχνει κάποιον με φουσκάλες στην τηλεόραση από το να δείχνεις κάποιον να αδυνατίζει και να βήχει…».
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επισημαίνει πως υπάρχουν άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με λοιμώδη του αναπνευστικού τα οποία είναι σημαντικά και θα έπρεπε εκεί να εστιάσουμε την πρόσοχή μας. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «πολλοί έχουν την εντύπωση πως από την ευλογιά των πιθήκων κινδυνεύουμε, αλλά πιστέψτε με, η φυματίωση είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες από οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα, η οποία δεν τελείωσε και ποτέ».
Με φυματίωση όχι μόνον μετανάστες, αλλά και ηλικιωμένοι
Ο ίδιος προσθέτει κατηγορηματικά πως «κάνουμε ολόκληρη συζήτηση για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά είναι παράλογο όταν έχουμε πολλούς ασθενείς με φυματίωση. Δεν είναι μόνον μετανάστες, αλλά είναι και ηλικιωμένοι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που υποσιτίζονται, που τα παιδιά τους είναι μεγάλα και βρίσκονται στο εξωτερικό κι είναι μόνοι». Και συμπληρώνει πως «κάνουμε μια κουβέντα για κάτι που δεν θα το δούμε ποτέ…, κι από την άλλη μεριά εμείς που ζούμε στα νοσοκομεία έχουμε άλλες λοιμώξεις ή έχουμε ανθεκτικά μικρόβια γιατί κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών».
Ήπια η κατάσταση με τον κορωνοϊό – Τι περιμένουμε από τον Οκτώβριο
Αναφορικά με την πανδημία αλλά και τον ημερήσιο κατά μέσο όρο απολογισμό κρουσμάτων που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ φτάνει τις 5.000 νέες μολύνσεις, από τις οποίες σχεδόν το 10%, αφορά περιπτώσεις επαναλοιμώξεων, ο Καθηγητής Γουργουλιάνης είναι καθησυχαστικός. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο e-farmako, «συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό σε μια μορφή που μοιάζει με ενδημικότητα από το τέλος του Δεκεμβρίου. Είναι φυσιολογική η ζωή μας. Έχουμε ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία, κατά κανόνα με άλλα νοσήματα και άλλες συννοσηρότητες και βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Βλέπω πως αυτήν την στιγμή τα πράγματα είναι πολύ ήπια στα νοσοκομεία. Νομίζω πως θα έχουμε μια αύξηση στα νοσοκομεία των ευάλωτων ανθρώπων από τον Οκτώβριο και μετά. Δεν ακούω τις μολύνσεις που ανακοινώνονται κάθε φορά. Κάθε μέρα δέχομαι τηλεφωνήματα από ανθρώπους που περνούν σαν κοινό κρυολόγημα με λίγο πυρετό, που εάν δεν ήταν ο κορωνοϊός δεν θα ασχολούνταν καθόλου. Θα ζούσαν μια φυσιολογική ζωή, ενώ τώρα τρομάζουν με όλα αυτά που ακούνε».
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά πως «τα νοσοκομεία θα έχουν ένα φορτίο, όχι βέβαια ανάλογο με τα προηγούμενα, αλλά από ανθρώπους ευάλωτους που δεν μπορούν να παράγουν αντισώματα και δεν έχουν καλό ανοσολογικό σύστημα κι επομένως δεν αντιδρούν σωστά στα εμβόλια ούτε σε προηγούμενη νόσο. Αυτό ζούμε τώρα σε μικρή έκταση, και θα το δούμε λίγο πιο έντονο από το επόμενο φθινόπωρο».
Η επιστροφή στην κανονικότητα των νοσοκομείων κι ο φόβος
Όρων ερωτάται ο κ. Γουργουλιάνης σχετικά με την… επιστροφή των πολιτών στις μονάδες υγείας με γνώμονα την πρόληψη απαντά ως εξής: «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται να έρθουν στα νοσοκομεία. Τα ιατρεία που συνδυάζονται με πρόληψη δεν έχουν κόσμο. Αν πάμε για παράδειγμα στα ιατρεία που ασχολούνται με άτομα που ροχαλίζουν, κάνουν άπνοιες ή θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, δεν πάνε στο νοσοκομείο. Γενικότερα οι άνθρωποι που πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις δεν πάνε στα νοσοκομεία.Δεν έχουμε επανέλθει ακόμη στην κανονικότητα κι όσο παρατείνεται η συζήτηση καθυστερούμε…».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!