Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς το ανθρώπινο είδος πρωτοσυναντήθηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Άλλωστε, αυτό που συμβαίνει με όλους τους ιούς είναι ότι για εμάς η ιστορία τους ξεκινά όταν τους ανιχνεύουμε για πρώτη φορά. Σήμερα, ο ιός εντοπίζεται παντού, εκτός της αφιλόξενης στα κουνούπια, Ανταρκτικής.
Στην Ελλάδα ο ιός εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010.Απο τότε καταγράφονται κρούσματα κατά τους θερινούς μήνες σε διάφορες περιοχές της χώρας σε όλες τις Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία είχαν εμφανιστεί κρούσματα και τα προηγούμενα χρόνια, όπως και φέτος.
Η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου υποδεικνύει την κυκλοφορία μολυσμένων πτηνών που μεταφέρουν το ιό. Τα «κοινά» κουνούπια αντλούν αίμα από άρρωστα πτηνά, προσλαμβάνουν τον ιό, τον οποίο, μετά το πέρας μιας εβδομάδας, μπορούν να μεταδώσουν σε άλλα πτηνά και στον άνθρωπο. Τα κοράκια, είναι πολύ ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό. O ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως το κρυολόγημα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας συμμετέχει και διενεργεί εντομολογική επιτήρηση με την τοποθέτηση παγίδων κουνουπιών, έργο διαχείρισης κουνουπιών και δράσεις ενημέρωσης. Οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ως εκ τούτου, συνιστάται η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας.
Η πλειονότητα των ατόμων περίπου 80% των περιπτώσεων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου παραμένουν χωρίς κανένα σύμπτωμα. Το 20% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου με κλινικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εμετούς, διάρροιες. Σε ένα ποσοστό της τάξεως του 1% ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Τα συμπτώματα είναι έντονα και μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, αποπροσανατολισμό και σύγχυση, μερική παράλυση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επέρχεται κώμα και θάνατος. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να δείχνουν ηλικιωμένα, ανοσοκατεσταλμένα και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, καθώς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της βαριάς μορφής της νόσου.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει την εντατικοποίηση δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ιδίως στις περιοχές καταγραφής των κρουσμάτων καθώς και την ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των ιατρών για την διερεύνηση των ύποπτων περιστατικών.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνοντας Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προαγωγή και προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Θεσσαλίας βρίσκεται σε εγρήγορση και συνεχή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τις τοπικές αρχές. Επιπρόσθετα επιδιώκει την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει φυλλάδιο με οδηγίες και πληροφορίες, ενώ διενεργεί ενημερωτικές ομιλίες σε διάφορες περιοχές. Μπορείτε να βρείτε τα ενημερωτικά φυλλάδια στις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όποιος πρόεδρος θέλει να γίνει ενημερωτική συνάντηση κοινού στην τοπική κοινότητα ή εκπρόσωπος φορέα, μπορεί να επικοινωνήσει με την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας.
Φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σώματος. Τοποθετείστε και χρησιμοποιείτε σήτες σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες. Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα (και σε κούνιες και καρότσια βρεφών). Χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου.
Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ποτίζετε -κατά προτίμηση- τις πρωινές ώρες. Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας.
Συμμετέχουμε ΌΛΟΙ στη μείωση των κουνουπιών γύρω μας και μαθαίνουμε να προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα.
Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ