Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέτασε στην πρόσφατη συνεδρίαση του το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων του Θεσσαλικού Διαμερίσματος. Τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) αποτελούν προτεραιότητα στην εφαρμογή της οδηγίας 2000/60 για τα Ύδατα, όσον αφορά την βιώσιμη χρήση του Νερού και την προστασία των διαθέσιμων Υδατικών πόρων στις συνθήκες της Κλιματικής Αλλαγής.
Εκπονούνται με ευθύνη κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο πλαίσιο κατευθύνσεων της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
Στο πρόγραμμα της 2ης Αναθεώρησης, η οποία λήγει το 2027 περιλαμβάνονται βασικά και συμπληρωματικά Μέτρα, τα οποία αποτελούν στοιχειώδεις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για την προστασία των Υδάτων, ενώ έχουν περιληφθεί και μέτρα για τις επιπτώσεις στην ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των Υπόγειων Υδατικών συστημάτων της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Κατά την ανάλυση της 2ης Αναθεώρησης προέκυψαν συμπεράσματα, όπως ότι κανένα από τα Υπόγεια και Επιφανειακά Ύδατα της Λεκάνης του Αχελώου δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερεκμετάλλευσης, ενώ σημαντικός αριθμός Υπογείων Συστημάτων ( 10 από τα 33) της Λεκάνης Πηνειού βρίσκεται σε κακή ποσοτικά κατάσταση πράγμα που συμβάλλει και στην ποιοτική υποβάθμισή τους.
Η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων κατά 300.000 στρ. και η επανεκτίμηση της βιώσιμης ποσότητας διαθέσιμων από Επιφανειακά Ύδατα, οδηγούν σε αύξηση Υδατικού ελλείματος στην Θεσσαλία.
Στις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να διατεθούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την κάλυψη της αρδευτικής ζήτησης.
Κύριοι Στόχοι :
• Εξασφάλιση της οικολογικής παροχής στους ποταμούς και της οικολογικής Στάθμης στα Λιμναία Συστήματα.
• Ποσοτική βελτίωση στα Επιφανειακά Ύδατα.
• Επανάχρηση επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων για αρδευτικούς σκοπούς.
Το στοίχημα, επομένως, είναι με τα προτεινόμενα μέτρα να επιτευχθεί ο Στόχος που δεν είναι άλλος από ποιοτικό πόσιμο και επαρκές νερό για όλες τις χρήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!