«Πρέπει να κερδίσουμε τον χρόνο, είναι κοινωνική απαίτηση και κοινωνικό καθήκον», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, κατά την ομιλία του σε συνάντηση εργασίας με θέμα: «Ο ρόλος των περιφερειών στη στρατηγική 2020 της ΕΕ: βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών του Νότου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ESPON (European Spatial Planning Observation Network – στο πρόγραμμα μετέχουν τα κράτη της ΕΕ μαζί με Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Νορβηγία), το οποίο με την παροχή συγκρίσιμης πληροφορίας – τεκμηρίωσης – ανάλυσης και την εκπόνηση σεναρίων σχετικών με την δυναμική της ανάπτυξης των περιοχών, υποστηρίζει την δημιουργία πολιτικών για την εξυπηρέτηση αυτών των προτεραιοτήτων.
Η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική ελληνική περιφέρεια της οποίας το επιχειρησιακό πρόγραμμα συμμετείχε μαζί με άλλα 9 επιχειρησιακά προγράμματα στο project Terri Evi (Territorial Evidence) που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ESPON και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Ως εκ τούτου, πέραν της γενικής πληροφόρησης που δίνεται από το ΕSPON, δόθηκε στην περιφέρεια Θεσσαλία επιμέρους τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την θέση της περιφέρειας στον ευρωπαϊκό χώρο, τους κινδύνους και τις απειλές που διαγράφονται γι’ αυτήν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς και τις δυνατότητες που έχει να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις.
«Κάθε μελέτη είναι χρήσιμη αν ξέρεις να αποκωδικοποιήσεις τα αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να έχουν πρακτικό αντίκρισμα καθώς στην περίπτωση αυτή μπορείς να γλιτώσεις από ατραπούς που μπορεί να αποδειχθούν κοστοβόροι και αναποτελεσματικοί», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε:
«Εμείς από τη μελέτη αυτή αξιοποιήσαμε δείκτες, στοιχεία για την εδαφική συνοχή που έχει σχέση με την κοινωνική συνοχή. Διότι, στις περιφέρειές μας, οι εδαφικές ανισότητες δημιουργούν και κοινωνικές ανισότητες.
Αξιοποιήσαμε τους δείκτες στο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2014-20 και τους αξιοποιήσαμε κατά τον καλύτερο τρόπο: κάναμε τη δική μας ανάλυση αλλά όταν έχουμε στη διάθεσή μας την επιβεβαίωση μιας ανάλυσης και την τάση διαχρονικά, νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά, νιώθουμε ότι το αποτέλεσμα και το σχέδιό μας είναι καλύτερο. Πηγαίνουμε με σταθερότερα βήματα για να κάνουμε το σχεδιασμό», διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι σε τελική ανάλυση «οι μελέτες αυτές εδαφικής συνοχής αποδεικνύονται και μελέτες κοινωνικής συνοχής και στρατηγικής ανάπτυξης» και τόνισε ότι ως αιρετή περιφέρεια «μας ενδιαφέρει η στρατηγική του μέλλοντος μελετώντας φυσικά τα στοιχεία και τις τάσεις που υπάρχουν».
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε βαρύτητα στον παράγοντα χρόνο ως συντελεστή της ανάπτυξης. «Ο χρόνος στη χώρα μας πηγαίνει με γοργούς ρυθμούς… χελώνας», εκτίμησε και υποστήριξε: «Ο χρόνος είναι το σημαντικότερο συστατικό στοιχείο στην ανάπτυξη, ο χρόνος είναι χρήμα στην πραγματική οικονομία, είναι θέσεις εργασίας κι είναι θωράκιση των θέσεων εργασίας.
Πρέπει να κερδίσουμε τον χρόνο, είναι κοινωνική απαίτηση και κοινωνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε τον χρόνο. Άρα, ο καθένας από την θέση ευθύνης του πρέπει να είναι γρήγορος. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τη γραφειοκρατία», προέτρεψε ο κ. Κ. Αγοραστός και αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα επισήμανε:
«Δεν αρκεί να δαιμονοποιούμε το Δημόσιο και να βρίσκουμε έναν αντίπαλο για να του φορτώνουμε όλες τις ευθύνες. Χωρίς Δημόσιο δεν υπάρχει χώρα, ας το πάρουμε είδηση. Πρέπει να έχουμε ισχυρό δημόσιο τομέα. Τα επόμενα χρόνια ο δημόσιος τομέας πρέπει να απογαλακτισθεί κομματικά για να πάρει εθνικό, κοινωνικό χαρακτήρα.
Αν δεν έχουμε ισχυρό δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε τεράστιες περιπέτειες. Διότι όλη η ανάπτυξη περνά μέσα από τον δημόσιο τομέα, ο οποίος πρέπει να είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος.
Έτσι, ο καθένας μας ξεχωριστά κι όλοι μαζί θα χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία. Με νομοθετήματα δεν λύνεται η γραφειοκρατία. Όσοι νόμοι κι αν ψηφισθούν, αν δεν το θελήσει ο άνθρωπος, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει. Ψυχή, καρδιά του συστήματος είναι ο άνθρωπος. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ένα τέτοιο τέλειο σύστημα ώστε να μην απαιτεί καλούς ανθρώπους.
Μέλημά μας δεν είναι να τα ισοπεδώνουμε όλα προς τα κάτω αλλά να τα βελτιώνουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!