Στο πέρασμα των αιώνων τα θεσσαλικά άλογα με μια διαχρονική παρουσία απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη. Δοξασίες μύθοι και πραγματικότητα, είναι η σειρά που ακολουθεί το άλογο.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε ατέλειωτες σελίδες, μετά από τόσα χρόνια έρευνας γύρω από το Θεσσαλικό άλογο, αλλά θα σταθούμε σε τρείς μεγάλους σταθμούς που απέχουν μεταξύ τους χίλια χρόνια ο καθένας, αλλά πάντα υπάρχει το άλογο.
Πρώτος σταθμός εκκίνησης είναι η μυθολογική αφήγηση που θέλει τον Ποσειδώνα να κτυπά με τη τρίαινα τους βράχους των Μετεώρων και από μέσα ξεπήδησε ο Πετρέος, ο πρόγονος του Βάλιου και ο Ξανθου είναι τα δύο άλογα που έκλαψαν μαζί με τον Αχιλλέα για τον Πάτροκλο.
Μετά από χίλια χρόνια έρχεται ο βουκεφάλας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πουλήθηκε για 13 χρυσά τάλαντα από τον φιλόνικο στον Φίλιππο.
Και μετά από χίλια πάλι χρόνια ο καπετάν Μίμης Μπουκουβάλας που έκανε αντίσταση εναντίων των Γερμανών κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ο καπετάν Μίμης δημιούργησε το θεσσαλικό ιππικό άλογο – άλογο από την θεσσαλική γη. Μόνο αυτά τα άλογα θα μπορούσαν να κάνουν αντίσταση, και το έκαναν. Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη δράση των αλόγων κατά την αντίσταση μας έδωσε ο Καπετάν Μίμης Μπουκουβάλας, σε μια αποκλειστική συζήτηση που είχαμε μαζί του. Μάρτυρας σ’ αυτή την αφήγηση ήταν ο Απόστολος Φιρφιρής.
Το Θεσσαλικό άλογο είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Το θεσσαλικό ιππικό έδρασε σε όλες τις μεγάλες μάχες, και οι δέκα μεγάλοι φιλόσοφοι από τον Όμηρο μέχρι τον Διόδωρο δεν σταματούν ούτε λεπτό να το υμνούν.
Σήμερα όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς πήγαινε για αφανισμό, διότι οι μόνοι που συντηρούσαν θεσσαλικά άλογα ήσαν οι κτηνοτρόφοι για λόγους πρακτικούς.
Η ευρωπαϊκή ένωση με μία οδηγία προς όλους πριμοδότησε τη διατήρηση των αυτοχθόνων φυλών ζώων και μεταξύ αυτών και τα άλογα. Στη συνέχεια κάποια χρόνια πριν ιδρύθηκε η ΕΝΩΣΗ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ΦΥΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με απώτερο σκοπό τη συντήρηση και διατήρηση της φυλής.
Σε συνεργασία με το κέντρο γεννητικής βελτίωσης ζώων Καρδίτσας και με την αρωγή του υπουργείου κατάφερε να δρομολογήσει μια σειρά από δράσεις.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν σαράντα πέντε εκτροφείς θεσσαλικού αλόγου σε όλη τη Θεσσαλία και πεντακόσια σαράντα άλογα καταγεγραμμένα. Η πλειονότητα των αλόγων έχει ηλεκτρονική σήμανση που επιτρέπει την άμεση παρακολούθηση και αποτρέπει πολλά άλλα. Το κάθε άλογο έχει το διαβατήριο του και ελέγχεται από το ΚΓΒΖΚ.
ΟΙ δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από τα μέλη της τα τελευταία χρόνια είναι πολλές. Συμμετοχή της ένωσης στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, με παρουσία αλόγων, και στην έκθεση Λάρισας. Δεκαμελής αποστολή πήγε στην Ιταλία με θεσσαλικά άλογα και έγινε η παρουσία του θεσσαλικού αλόγου με Θεσσαλούς ιππείς του 8ου αιώνα π.Χ. Ταυτόχρονα δε η Ατέλλα στην Ιταλία έγινε το κέντρο του θεσσαλικού αλόγου σε ιταλικό έδαφος.
Ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Νεαρού Καλαμπακιώτη Παντελή Χουχουρέλου, που σαν άλλος γνήσιος απόγονος των προγόνων με αρχαϊκή φορεσιά ενθουσίασε τους ιταλούς. Και ο Παντελής πρόθυμα και έφιππος συνεργάστηκε άψογα στην παρουσίαση του θεσσαλικού αλόγου.
Τα Θεσσαλικά άλογα στην Ιταλία εντυπωσίασαν και άρεσαν, διότι η διαφορά είναι και στην ιστορία αλλά και στα προσόντα που διαθέτουν τα Θεσσαλικά άλογα.
Αναπτύσσεται ραγδαία ο ιππικός τουρισμός από τα μέλη της ένωσης και στην Ιταλία. Οι περισσότεροι παρακολούθησαν για μια βδομάδα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα που τους επιτρέπουν να ασκήσουν ιππικές δράσεις.
Θεσσαλικό άλογο επίσης ταξίδεψε στη Γαλλία και αυτή τη στιγμή μεγαλώνει με τις καλύτερες προδιαγραφές.
Μέλη της ένωσης λαμβάνουν μέρος σε αγώνες ιππικής αντοχής με θεσσαλικά άλογα και με καλές επιδόσεις. Επί τρία συνεχή χρόνια σε στενή συνεργασία με σχολεία και φορείς παρουσιάζεται η ιστορία του θεσσαλικού αλόγου στο πέρασμα των αιώνων. Τελευταία παρουσίαση στη πόλη των Φαρσάλων το θεσσαλικό άλογο, πολεμικό άρμα του 8ου αιώνα και Θεσσαλός ιππέας της αρχαϊκής περιόδου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρων των παρευρισκομένων, και μάλιστα οι θετικές εισηγήσεις τω αρχαιολόγων για την πειραματική αρχαιολογία που αναπτύσσεται δίνουν χαρά και κουράγιο στα μέλη της ένωσης να συνεχίσουν.
Πολλές ακόμη είναι οι προγραμματισμένες δράσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί για το 2014 τέσσερις αποστολές στο Εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την παρουσίαση του θεσσαλικού αλόγου στο πέρασμα των αιώνων.
Ένα σημαντικό σημείο αναφοράς είναι οι αναλύσεις DNA για τον έλεγχο πατρότητας των ιπποειδών, και ταυτόχρονα θα γίνει ανάλυση γενετικής παραλλακτικότητας του πληθυσμού. Σκοπός είναι η συντήρηση και διατήρηση της θεσσαλικής φυλής. Η γνώση και η εμπειρία μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι η φυλή θα συντηρηθεί.
Παρέμενε για τόσους αιώνες πόσο μάλιστα σήμερα που υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους των εκτροφέων της θεσσαλικής γης.
Επίσης, μια άλλη έρευνα που είναι σε εξέλιξη, είναι η μετανάστευση των θεσσαλικών αλόγων κατά τους αιώνες Μαρτυρίες και πηγές αναφέρουν ότι από την περίοδο των μεγάλων μεταναστεύσεων , αργότερα επί Αλεξάνδρου, και μεταγενέστερα επί μεσαιωνικής περιόδου, θεσσαλικά άλογα βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της ανατολής και δύσης.
Αυτή είναι μια μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια και σήμερα σταδιακά με τις πηγές και τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε αντλήσει απ’ όλες τις συνεργασίες που αναπτύξαμε και με πολλά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου, αρχίζουμε να έχουμε μια λογική σειρά των πραγμάτων. Το θεσσαλικό άλογο στο πέρασμα των αιώνων παντού.
Â
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Â
{gallery}THESSALIKA-ALOGA:::0:0{/gallery}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!